Romek12 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 mam pytanie czy zmieszczę 8 kg słodu z 22l wody w garku o pojemności 30l i czy da się normalnie zacierać a jak nie to ile maksymalnie zmieszczę słodu t takim garku i ile dać wody wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtec84 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Jak zacierałem barley wine władowałem 9kg słodu w 22l wody i 30 litrowy garnek i jest to górna granica mojego gara - do krawędzi miałem 2cm. Tyle, że garnek garnkowi nie musi być równy i przy określonej objętości "znamionowej" garnka rezerwa może nie być taka sama w każdym garnku np 30 litrowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzisiaj w garze 40L zacierałem AIPA z zasypu 7,2kg i w ok. 21L wody. Do filtracji odebrałem ok 32L zacieru, więc może być krucho. Sam byłem zaskoczony jak zwiększyła mi się objętość zacieru po dodaniu słodu do garnka wypełnionego w połowie wodą. Z PPPP wynika, że 1kg zacieru zwiększa o ok. 0,85 litra objętość zacieru, ale mi jakoś wyszło zdecydowanie więcej Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez OroTanque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Ja zacieram w fermentorze 31L i 8kg to taka górna sensowna granica. Chyba przy 23-24L wody miałem zacier po brzegi i trudności z mieszaniem więc na Twoim miejscu zmniejszyłbym ilość wody do 20L i po wymieszaniu ze słodem dolał "do pełna". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Przy okazji zapytam. Czym może skutkować zacieranie i warzenie w mniejszej ilości wody z dużym ekstraktem i potem po warzeniu rozwadnianie (HGB?). Czy jest to jakaś metoda na mały garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Duże rozcieńczenie podobno może skutkować pogorszeniem smaku, ale chyba nikt tu testów porównawczych nie zrobił, więc to może być tylko urban legend. Rozcieńczenie w rozsądnych granicach nie powinno mieć negatywnych skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Apropo poprzednich wpisów o objętości zasypu. Tutaj: http://www.rackers.org/calcs.shtml W sekcji Can I mash it jest fajny kalkulator, wpisujesz ile masz słodu i jaki stosunek słodu do wody, i wychodzi objętość jaką to zajmie. ivosmo i sebek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się