Dagome Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 (edited) Pilzner Bohemski, I miejsce VII KPD Wyłudzkie Pełne - 13 Blg, 23 litry Zasyp: 4,9 kg - pilzneński - 4,3 kg (87,8%) - carapils - 0,5 kg (10,2%) - zakwaszający - 0,1 kg (2,0%) Zacieranie: - słód do 16 litrów wody o temp. 45 st.C - 53 st.C - 15 min - 63-62 st.C - 20 min dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min - reszta cały czas w 63-62 st.C dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego - 73-71 st.C - 40 min - 75 st.C i filtracja Wysładzanie: - do uzyskania 32 litrów Gotowanie - 90 min (gotowałem raczej mocno) Chmielenie: - 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 60 min - 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 30 min - 30 g lubelski, szyszka (chyba ok. 3,5 alfa) - 0 min Wyszło: 23,5 litra, 13 Blg Schłodzone do 22 st.C i zadane gęstwą: Wyest 2000 Budvar Lager Fermentacja: - burzliwa - 13 dni w temp. 9-8 st.C - cicha - 30 dni w temp. 8-6 st.C (odfermentowało tylko do 5 Blg) Butelkowanie: 150 g glukozy na 23 litrów piwa Leżakowanie: - 6 st.C przez pierwsze tygodnie - po 10 tyg. temperatura w piwnicy zaczęła powoli wzrastać do 11 st.C (w VII KPD brało udział po 6 miesiącach leżakowania) Edited July 26, 2009 by Dagome Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now