Jump to content

Pilzner Bohemski - I miejsce VII KPD Zywiec 2009


Dagome

Recommended Posts

Pilzner Bohemski, I miejsce VII KPD

Wyłudzkie Pełne - 13 Blg, 23 litry

 

Zasyp: 4,9 kg

- pilzneński - 4,3 kg (87,8%)

- carapils - 0,5 kg (10,2%)

- zakwaszający - 0,1 kg (2,0%)

 

Zacieranie:

- słód do 16 litrów wody o temp. 45 st.C

- 53 st.C - 15 min

- 63-62 st.C - 20 min

dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min

dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min

- reszta cały czas w 63-62 st.C

dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego

- 73-71 st.C - 40 min

- 75 st.C i filtracja

 

Wysładzanie:

- do uzyskania 32 litrów

 

Gotowanie - 90 min (gotowałem raczej mocno)

Chmielenie:

- 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 60 min

- 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 30 min

- 30 g lubelski, szyszka (chyba ok. 3,5 alfa) - 0 min

 

Wyszło: 23,5 litra, 13 Blg

Schłodzone do 22 st.C i zadane gęstwą:

Wyest 2000 Budvar Lager

 

Fermentacja:

- burzliwa - 13 dni w temp. 9-8 st.C

- cicha - 30 dni w temp. 8-6 st.C

(odfermentowało tylko do 5 Blg)

 

Butelkowanie:

150 g glukozy na 23 litrów piwa

 

Leżakowanie:

- 6 st.C przez pierwsze tygodnie

- po 10 tyg. temperatura w piwnicy zaczęła powoli wzrastać do 11 st.C

(w VII KPD brało udział po 6 miesiącach leżakowania)

Edited by Dagome
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.