Dagome Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 (edytowane) Pilzner Bohemski, I miejsce VII KPD Wyłudzkie Pełne - 13 Blg, 23 litry Zasyp: 4,9 kg - pilzneński - 4,3 kg (87,8%) - carapils - 0,5 kg (10,2%) - zakwaszający - 0,1 kg (2,0%) Zacieranie: - słód do 16 litrów wody o temp. 45 st.C - 53 st.C - 15 min - 63-62 st.C - 20 min dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min - reszta cały czas w 63-62 st.C dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego - 73-71 st.C - 40 min - 75 st.C i filtracja Wysładzanie: - do uzyskania 32 litrów Gotowanie - 90 min (gotowałem raczej mocno) Chmielenie: - 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 60 min - 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 30 min - 30 g lubelski, szyszka (chyba ok. 3,5 alfa) - 0 min Wyszło: 23,5 litra, 13 Blg Schłodzone do 22 st.C i zadane gęstwą: Wyest 2000 Budvar Lager Fermentacja: - burzliwa - 13 dni w temp. 9-8 st.C - cicha - 30 dni w temp. 8-6 st.C (odfermentowało tylko do 5 Blg) Butelkowanie: 150 g glukozy na 23 litrów piwa Leżakowanie: - 6 st.C przez pierwsze tygodnie - po 10 tyg. temperatura w piwnicy zaczęła powoli wzrastać do 11 st.C (w VII KPD brało udział po 6 miesiącach leżakowania) Edytowane 26 Lipca 2009 przez Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się