scooby_brew Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Zamierzam trochę poeksperymentować z "nowofalowymi" Belgian Ales (z braku lepszej nazwy). Widuje tutaj w USA takie piwa z browarów rzemieślniczych i bardzo mi one smakują. Np. Raging Bitch, Cali-Belgique, Thirteen Hour, etc. Najczęściej są to jakby "amerykańskie" ales z belgijskimi drożdami i często z wyższym % ABV. Mój plan narazie jest taki żeby uwarzyć moje sprawdzone receptury amerykańskich ales i podzielić je na 2 fermentory, jeden "amerykanski" drugi "belgijski" (warzę warki 40L) . W pierwszym, "amerykańskim" są drożdże WLP051 (WY1272) a w drugim "belgijskim" są WLP550 (WY3522) + syrop kandyzowany dla wyższej Blg. Receptury które wykorzystam do tego eksperymentu: Drunken Jedi IPA (już uwarzone tydzień temu) Zombie Juice Stout Darth Vader Black IPA Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez scooby_brew zbynieks i Cichus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Powodzenia i mam nadzieję, że się podzielisz później rezultatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Piękna inicjatywa, plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Na razie nauczyłem się że syrop kandyzowany nie jest ani łatwy ani bezpieczny w produkcji. Zrobiłem Light Amber z tego przepisu. Zabrało mi to ponad 40 min, syrop czasami pryskał, czasami chciał wykipieć, bardzo trudno jest mierzyć temperaturę, pobrudziłem kuchenkę i prawie straciłem termometr Może następnym razem użyje po prostu cukier do gara (może brązowy?), albo syrop inwertowany (ten jest bardzo łatwy w produkcji), albo po prostu kupię kandyzowany w sklepie. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 różnica między kandyzowanym a inwertowanym? Przecież to to samo. 40 minut zdecydowanie za szybko zrobione. Za duży ogień stąd problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 dwie swoje próby okołobelgijskie podjąłem z cukrem demerara i jestem zadowolony, wydaje się że to gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Ja też się przymierzam w najbliższym czasie do uwarzenia czegoś podobnego na drożdżach THG. Raging Bitch, które ostatnio piłem było trochę za delikatne w smaku. Ja bym celował w wyższe IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 A może jeszcze w drugą stronę - oba zasypy klasycznie belgijskie, drożdże belgijskie a nachmielone hameryką? słabo to widzę bo chmiele przykryją efekty drożdży, aliści... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Niekoniecznie przykryją. Jak się to dobrze zrobi, to się ładnie zbalansują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 A posiada ktoś doświadczenie w "porterze belgijskim". chodzi mi to po głowie od jakiegoś czasu, chciałbym piwo podobne do portera bałtyckiego/ risa przefermentować na belgijskich drożdżach, warte uwagi? scooby_brew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 A posiada ktoś doświadczenie w "porterze belgijskim". Mówisz i masz. Porter belgijski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) różnica między kandyzowanym a inwertowanym? Przecież to to samo. Tutaj mogę się mylić, ale przynajmniej tu w USA invert syrup to woda, cukier, cream of tartar (albo sok cytrynowy) i czasami szczypta soli. Gotujesz, jest gotowe. Używa się to w kuchni jako corn syrup. Belgian Candi Syrup to woda i pożywka drożdżowa, przerwy temperaturowe są trudniejsze do osiągnięcia i nie wiem jaka chemia się tam wytwarza, ale czytalem ze jest "złożona" Poza tym są różne rodzaje Belgian Candi Syrups: Light, Amber, Dark etc. chciałbym piwo podobne do portera bałtyckiego/ risa przefermentować na belgijskich drożdżach, warte uwagi? W/g mnie to jest świetny pomysł! (+) Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Jako minimum widze jednak 19 blg, zobaczymy jak to bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Nie rozumiem Waszych problemów z przygotowaniem syropu. Jest banalnie prosty i nastręcza absolutnie żadnych trudności. Postępując zgodnie z procedurami otrzymujecie niezwykle aromatyczny składnik, do wyboru, do koloru, do smaku. http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page__st__20#entry105558 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 A posiada ktoś doświadczenie w "porterze belgijskim". chodzi mi to po głowie od jakiegoś czasu, chciałbym piwo podobne do portera bałtyckiego/ risa przefermentować na belgijskich drożdżach, warte uwagi? Olimp Hades był na Ardenach robiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) A co myślicie o chmieleniu na zimno takiego belgijskiego IPA? Jakie chmiele można by zastosować? Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) A co myślicie o chmieleniu na zimno takiego belgijskiego IPA? Jakie chmiele można by zastosować? Tak się składa, że tym razem zrobiłem mojego Drunken Jedi IPA na Amarillo i Cascadei wrzucę na zimno Amarillo.. W/g Mitcha Steele Amarillo pasuje lepiej w belgijskim IPA niż np. Simcoe: Prawdziwym wyzwaniem w warzeniu belgijskiego IPA jest dobramnie smaku chmielowego oraz ożenienie go z intensywnie fenolowym, korzennym i owocowym charakterem belgijskich szczepów drożdży. Niektóre odmiany chmielu, takie jak pełne tropikalnych owoców Amarillo, wydają się lepiej współpracować z belgijskimi drożdżami niż chmiele typu sosnowego Simcoe lub żywicznego Columbus. Podobnie, mniej fenolowe szczepy drożdży wydają się łączyć lepiej z amerykańskimi chmielami, niż szczepy, które wytwarzają nadmierne ilości aromatów goździków. Mitch Steele - IPA Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 A gdyby zamiast na zimno zrobić chmielenie whirpoolowe? Podobno wtedy aromaty są zaznaczone bardziej w smaku niż zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Szczun jest belgijskim triplem, chmielonym po amerykańsku. Szczep drożdży, którego chłopaki używają jest przez nich jakoś specjalnie przygotowany przez wcześniejsze przefermentowanie innego piwa. Więcej na ten temat nie wiem, ale efekt był dla mnie więcej niż zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się