dobry alkoholik Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Cześć . Potrzebuję porady dotyczącej fermentacji . Wczoraj o godz. 23:30 zadałem drożdże,,górniaki” z gęstwy które miały ok jednego tyg. do warki o temp. 20 stopni C. Rano o godz. 05:00 piwo mocno ożyło spojrzałem na temp. była 24 stopnie C olałem temat i poszedłem dalej spać po ok 2 godz obudziłem się i przypomniało mi się ,że to chyba zbyt duża temperatura fermentacji w której zjadacze cukrów mogą dać posmaków rozpuszczalnikowych schłodziłem fermentor w zimnej wodzie do ok. 19 stopni C pytanie czy przez taki okres będę miał jakieś nieprzyjemne aromaty i na przyszłość czy to nie są zbyt duże wahania temperaturowe w tak krótkim okresie czasu Veronikaplaf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 24 stopnie to już za dużo, możesz mieć rozpuszczalnik, gumę balonową itp. Czy będzie mocny to się okaże po zabutelkowaniu;) Na przyszłość staraj się 20 stopni nie przekraczać. I jeszcze pytanie - jakie to piwo? Bo niektóre belgi lub pszeniczne lubię wyższe temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 To piwko chyba nie podlega żadnemu gatunkowi . Takie z pozostałości . Słody to pilzneński 70% , Caramunich typ 2 10% , Carahell karmelkowy jasny 5% i przeniczny karmelkowy 15%. Drożdże s-33 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Eeee tam. W jednym moim piwie na S-04 temperatura skoczyła prawie do 30st podczas fazy wysokich krążków i wtedy dopiero wyczuwałem gumę ale nie rozpuszczalnik na który jestem dość wyczulony. Myślę, że wypijesz je ze smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Na s33 będzie nieprzyjemna nutka, bo to nie belgi, ale też banan może się ujawnić. Gumy niet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Widzisz malinowy, a w moim piwie na s-04 jest lekki rozpuch, a było w 22 stopniach fermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 W mojej opinii bardziej zaszkodziłeś sobie nagłym schłodzeniem fermentującej brzeczki o 5 stopni, narażając drożdże na stres, niż gdybyś pozwolił drożdżom pracować w temperaturze 24 stopni. Dygresja: browarnicy z Brouwerij De Ranke specjalnie fermentują swoje piwa w wysokich temperaturach, dochodzących nawet 27 stopni, by uzyskać niepowtarzalny bukiet. Jeżeli wie się co się robi, to czasami takie praktyki są nawet wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Z moim doświadczeniem to jest tak , moja 4 warka czyli przedszkole , a co do stresu to ja go miałem jak z fermentującej rurki ulatniał się zapach rozpuszczalnika. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) browarnicy z Brouwerij De Ranke specjalnie fermentują swoje piwa w wysokich temperaturach, dochodzących nawet 27 stopni, tylko robią to na specjalnych drożdżach. Na większości "zwykłych" drożdzy wyjdzie rozpuszczalnik w stopniu niepijalnym fermentującej rurki ulatniał się zapach Zostawić w spokoju nie wąchać! piwo potrzebuje przede wszystkim spokoju. Fermentacja w 24 C na tych drożdżach to narażanie się na niechciane aromaty, choć nie jest powiedziane że na pewno będą. Główne znaczenie będzie miała burzliwa fermentacja, czyli pierwsze kilka dni, tych z dużą pianą. Wtedy drożdże pracują najintensywniej. Myślę, że przez parę godzin raczej nie narobią szkód. Nie stresuj się, najwyżej obdarujesz tym piwem mniej lubianych znajomych Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 dzięki Panowie z lekko niechcianymi aromatami to piwko pewnie i tak będzie lepsze od koncerniaków na naszym rynku . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 browarnicy z Brouwerij De Ranke specjalnie fermentują swoje piwa w wysokich temperaturach, dochodzących nawet 27 stopni, tylko robią to na specjalnych drożdżach. Na większości "zwykłych" drożdzy wyjdzie rozpuszczalnik w stopniu niepijalnym To bardzo ciekawe co napisałeś. Na początek chętnie zapoznam się: - ze wskazaniem owych 'specjalnych' drożdży (może być link do strony producenta) - z określeniem choćby kilku "zwykłych" drożdży z tej "większości", które dadzą zawsze ten "rozpuszczalnik w stopniu niepijalnym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 a cóż to za ironia? Zamiast ironizować polecam poczytać o drożdżach belgiskich, które w wysokich temp. dają przyjemne aromaty fenolowo-estrowe, nie dając kosmicznego poziomu rozpuszczalnika. Wszystko znajdziesz na forum, nie będę wyręczał cię w twoim lenistwie i nie mam zamiaru tracić czasu na wyszukiwanie linków. Jeśli zaś rzeczywiście jesteś tak dociekliwy, to sam spróbuj fermentować na S-33 w 27 stopniach. Może się dowiesz, co to znaczy rozpuszczalnik. Dla kontrastu przefermentuj sobie w tej temperaturze na Ardenach albo Trappist High Gravity w tej samej temperaturze. Potem porównaj aromaty. A zresztą, niech ci będzie, masz linka http://www.wiki.piwo.org/Por%C3%B3wnanie_dro%C5%BCd%C5%BCy_White_Labs_i_Wyeast Tu masz porównanie drożdzy. Te belgijskie mają napis belgian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się