Skocz do zawartości

Domowa Wytwórnia "Dębowa"


Rekomendowane odpowiedzi

43. Polskie Ale (Zapychacz), gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 11
Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 2,0kg

słód monachijski Litovel 1,0kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg

 

Chmiele

Marynka 20g

Lubelski 30g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po HPA)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 11l wody 64ºC

- 90 minut w 62-65ºC

- 20 minut w 70-75ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 9 BLG (~27 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 80 minut

- 60 min 10g chmielu Marynka

- 30 min 10g chmielu Marynka

- 20 min 20g chmielu Lubelski

- 5 min 10g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

11 dni burzliwa, 15-18°C

9 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 21 litrów. IBU 22 (Tinseth)

Refermentacja cukier 6g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44. Jasne MiniKegowe v1.1 (Jasne), gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 9,5
Brzeczka nastawna w litrach: 28

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,5kg

cukier 0,3kg

 

Chmiele

Marynka 30g

Lubelski 40g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po PA)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 11l wody 65ºC

- 60 minut w 62-65ºC

- 50 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~31l 8BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 80 minut

- 60 min 10g chmielu Marynka

- 30 min 10g chmielu Marynka

- 20 min 10g chmielu Marynka i 20g chmielu Lubelski

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 5 min 20g chmielu Lubelski + cukier

 

Fermentacja

10 dni burzliwa, 15-18°C

20 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 23 (Tinseth)

Refermentacja cukier 5g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45. Kwas Chlebowy v1, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 6
Brzeczka nastawna w litrach: 10

 

Słody i dodatki

brewkit Gozdawa Kwas Chlebowy – 0,2kg

suchy ekstrakt słodowy – 0,1kg

cukier biały – 0,3kg

 

Drożdże

Gozdawa Porter & Kvass POKV 1 paczka

 

Gotowanie

brewkit i ekstrakt rozpuszczone w gorącej wodzie (4l)

dodany cukier, całość zagotowana i gotowana 10 minut

 

Fermentacja

10 dni burzliwa, 13-18°C

 

Rozlew

BLG końcowe 1, zabutelkowałem 9 litrów.

Refermentacja cukier 8g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46. Belgijski Bursztyn, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 13
Brzeczka nastawna w litrach: 20

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 2,5kg

słód monachijski Litovel 1,0kg

słód carabelge 0,5kg

słód bursztynowy 0,5kg

 

Chmiele

Marynka 20g

Lubelski 40g

 

Drożdże

Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki 1 fiolka (starter 1,1l 10 BLG, 24h)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 12l wody 65ºC

- 90 minut w 62-65ºC

- 30 minut w 70-73ºC

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10,5 BLG (~23 litrów) + na cienkusz (~10 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno)

- 60 min 10g chmielu Marynka

- 20 min 20g chmielu Lubelski

- 10 min 10g chmielu Marynka + płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 5 min 20g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 16-20°C

20 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 18 litrów. IBU 20 (Tinseth)

Refermentacja cukier 6 g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piję sobie EngIPA, póki świeże i póki czuć jeszcze jakikolwiek chmiel (angielskie chmiele są paskudnie słabe, jakbym sypał tyle polskiego chmielu co angielskiego, to byłoby go chociaż czuć ;) ), bo chmielone na zimno było. No i mam cebulę... Po przełknięciu jest nuta lekko cebulowa (kojarzy mi się z prażoną cebulką), a tydzień wcześniej było całkiem rześkie, świeże i chmiel dawał solidnie po nosie i języku. Nie wiem czy to jednorazowy problem (w butelce w szyjce znalazłem coś jak pajęczynka przyklejona do szkła), czy cała warka jest felerna, no ale tydzień wcześniej wymiatało jak na angielski chmiel. Tak czy siak kolejne piwa na gęstwie po EngIPA smakują bardzo dobrze, w tym Hoppy Pale Ale (na tych samych chmielach co EIPA), które rozlewałem do butelek w sobotę, Polskie Ale też niczego sobie było podczas zlewania na cichą.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie cebula. To ziemistość i nijakość chmieli angielskich. A szkoda, pół kilo chmielu na około 50 litrów piwa i taki słaby smak i aromat chmieli. Na szczęście goryczka jest bardzo przyjemna, nienatarczywa, rekompensuje tylko trochę kiepski smak i aromat. Piwo po schłodzeniu do temperatury 8°C jest znośne, ale spróbuję jeszcze jak zachowa się pite w temperaturze piwnicznej (10-15 stopni), ponieważ wstyd mi jest wstawić je do depozytu w takim stanie jak jest teraz :(.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47. Kwas Chlebowy v2, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 9
Brzeczka nastawna w litrach: 17

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 1,25kg

słód żytni 0,5kg

słód crystal rye 0,25kg

słód caraaroma 0,125kg

 

Drożdże

Gozdawa Porter & Kvass POKV 1 paczka (gęstwa po KC v1)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 6l wody 65ºC

- 60 minut w 62-65ºC

- 30 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~20 litrów

 

Gotowanie

Czas gotowania 60 minut

 

Fermentacja

24 dni burzliwa, 16-20°C

3 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 15 litrów.

Refermentacja cukier 6g/l.

 

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48. Trzy CiemnoZłote Blondynki, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 18,5
Brzeczka nastawna w litrach: 25

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,0kg

słód monachijski Litovel 2,0kg

słód pszeniczny 1,0kg

słód carawheat 0,25kg

słód carabelge 0,5kg

słód abbey 0,25kg

cukier topiony (do złotej barwy) 0,5kg

skórka cytrynowa i pomarańczowa moczona w alkoholu (plastry) po 10g

kolendra ziarna tłuczone w moździerzu 4g

 

Chmiele

Marynka 25g

Lubelski 30g

Cascade 40g

 

Drożdże

Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki 1 fiolka (gęstwa po BB)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 21l wody 50ºC

- 10 minut w 50ºC

- 60 minut w 62-65ºC

- 30 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~35 litrów

 

Chmielenie

Czas gotowania 120+120 minut (bardzo mocno)

- 60 min 25g chmielu Marynka + cukier topiony

- 20 min 10g chmielu Cascade

- 10 min 30g chmielu Lubelski i 15g chmielu Cascade + łyżka mchu irlandzkiego

- 5 min 15g chmielu Cascade + skórki cytrusowe + połowa kolendry

- 1 min połowa kolendry 

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

FM26 Belgijskie Pagórki dają czadu. O ile w Belgijskim Bursztynie nie miały pola do popisu (fermentator 30l, piwa 20l) i zrobiły pianę ledwo na 2 litry, tak w Trzech CiemnoZłotych Blondynkach wyszły z fermentatora na pokrywę - starty około 0,5l piwa. Piana po zafermentowaniu opadła, jest jej około 4-4,5 litra nad piwem, już nic nie ucieka. Piwo pachnie pięknie, będę musiał dorzucić jeszcze 1-2 warki na tych drożdżach przed końcem sezonu :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kwas Chlebowy v2 stał nieco ponad 3 tygodnie na drożdżach. Z niewiadomych przyczyn po 20tym dniu pojawiły się na jego powierzchni białe plamki (nie piana) i lekko skwaśniał. W smaku trochę podchodzi pod napój słodowy zmieszany z zakwasem. W KC v1 tego nie było, nie zrobił się kwaśny. Z tego powodu profilaktycznie gęstwa poszła w kanał i porter letni zrobię na gęstwie US-05 przechowywanej w lodówce. Profilaktycznie zrobię jej test czy ruszy w starterze z ekstraktu słodowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

49. Klasztorne Mocne, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 21 (22)
Brzeczka nastawna w litrach: 25,5 (24)

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 4,0kg

słód monachijski Litovel 2,0kg

słód carabelge 1,8kg

słód abbey 1,0kg

słód special B 0,5kg

cukier topiony (do złotej barwy) 1,0kg

 

Chmiele

Marynka 40g

Sybilla 50g

Cascade 10g

 

Drożdże

Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki 1 fiolka (część gęstwy po TCZB)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 27l wody 65ºC

- 90 minut w 62-65ºC

- 30 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do ~40 litrów + na cienkusz (~15 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 180 minut (bardzo mocno)

- 60 min 40g chmielu Marynka + cukier topiony

- 15 min 50g chmielu Sybilla + łyżka mchu irlandzkiego

- 5 min 10g chmielu Cascade 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy więcej słodu żytniego w piwach! Moje FD nie pozwala nawet na tak mały dodatek, jak w tym porterze, filtracja staje i kończy się tak, że wysładzam w worku do zacierów zbożowych i filtruję przez gęstą tetrę... Wydajność tragiczna, o ile przy Klasztornym się tego spodziewałem (wysokie BLG startowe), tak tutaj liczyłem na lepszy wynik. Do tego podczas zlewania pękła mi pończocha filtracyjna (obciążona dodatkowo drobinami, których tetra nie zatrzymała) i spora część chmielin trafiła do fermentatora    :wallbash: , od tej pory tylko piwa na słodzie jęczmiennym i pszenicznym.

 

50. Porter Letni, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 14
Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,5kg

słód żytni 0,5kg

słód karmelowy 300 0,5kg

słód karmelowy 600 0,25kg

słód czekoladowy 400 0,5kg

słód czekoladowy 1200 0,05kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg

 

Chmiele

Marynka 40g

Sybilla 50g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka (1l luźnej gęstwy po RAIPA)

 

Zacieranie

- słód czekoladowy 1200 ekstrahowany 6x0,5l ciepłej wody, dodane do wody zaciernej

- całość wsypana do 18l wody 65ºC (w tym 10l cienkusza 3 BLG po KM)

- 90 minut w 62-66ºC

- 20 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie 25l wody 80ºC w 3 porcjach (w tym 5l cienkusza 3 BLG po KM)

 

Chmielenie

Czas gotowania 150 minut

- 60 min 40g chmielu Marynka

- 20 min 30g chmielu Sybilla

- 10 min 20g chmielu Sybilla + łyżka mchu irlandzkiego

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Wrzucam małą aktualizację z 2016 - 4 przepisy, które poszły na zakończenie sezonu. Rewelacyjnie wyszła 51. i 54., szczególnie ta druga po roku jest bardzo pijalna pomimo dużej ilości słodów karmelowych.

 

51. Belgijska Czekolada, gr000by
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 10
Brzeczka nastawna w litrach: 25

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,0kg

słód bursztynowy 0,5kg

słód caraaroma 0,125kg

słód czekoladowy 400 0,25kg

 

Chmiele

Marynka 30g

Lubelski 30g

 

Drożdże

 

Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki 1 fiolka (część gęstwy po KM, starter 1,1l 10 BLG, 24h)

 

Zacieranie

 

- całość wsypana do 11,5l wody 65ºC

- 60 minut w 62-65ºC

- 20 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 80ºC do uzyskania 8 BLG (~30 litrów)

 

Chmielenie

 

Czas gotowania 80 minut

- 60 min 30g chmielu Marynka

- 10 min 30g chmielu Lubelski + łyżka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

 

7 dni burzliwa, 18-22°C

7 dni cicha, 18-22°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 23 litry. IBU 30 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7 g/l.

 

52. Letnie Chmielowe, gr000by


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 11,5
Brzeczka nastawna w litrach: 26

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,0kg

słód pale ale 2,0kg

słód bursztynowy 0,25kg

 

Chmiele

Marynka 50g

Lubelski 100g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 14l wody 76ºC, temperatura całości 66ºC

- 60 minut w 66-64ºC

- dolane 4l wrzątku, temperatura całości 70ºC

- 80 minut w 70-65ºC

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10 BLG (~30 litrów) + na cienkusz

 

Chmielenie

Czas gotowania 60 minut

- 60 min 20g chmielu Marynka

- 30 min 30g chmielu Marynka

- 15 min 20g chmielu Lubelski + płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 5 min 40g chmielu Lubelski

- 1 min 40g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

21 dni burzliwa, 13-18°C

21 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 25 litrów. IBU 43 (Tinseth)

Refermentacja cukier 7g/l.

 

53. Letnie Złote, gr000by


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 13,5
Brzeczka nastawna w litrach: 27,5 + 2,5 rezerwa

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 2,0kg

słód pale ale 3,0kg

słód colorado honig 1,0kg

 

Chmiele

Marynka 40g

Lubelski 50g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 15l wody 72ºC (w tym 15l cienkusza 3 BLG), temperatura całości 66ºC

- 30 minut w 66-64ºC

- dolane 3l wrzątku (w tym 1l cienkusza 3 BLG), temperatura całości 68ºC

- 180 minut w 68ºC (start) do 65-60ºC (koniec)

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 12 BLG (~33 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 60 minut

- 60 min 20g chmielu Marynka

- 30 min 20g chmielu Marynka

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 5 min 50g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

21 dni burzliwa, 13-18°C

21 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 28 litrów. IBU 27 (Tinseth)

Refermentacja rezerwa 2 litry (cukier 6,5g/l).

 

54. Czerwona Siekiera, gr000by


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 26

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 5,0kg

słód karmelowy 30 1,0kg

słód karmelowy czerwony 0,5kg

słód karmelowy 150 0,25kg

słód karmelowy 300 0,1kg

słód karmelowy 600 0,1kg

słód bursztynowy 0,25kg

 

Chmiele

Marynka 60g

Lubelski 60g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po LC)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 22l wody 65ºC

- 70 minut w 62-65ºC

- 30 minut w 70-73ºC
- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 13 BLG (~30 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 75 minut

- 60 min 25g chmielu Marynka

- 30 min 35g chmielu Marynka

- 20 min 30g chmielu Lubelski

- 10 min 30g chmielu Lubelski + płaska łyżka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

21 dni burzliwa, 18-22°C

14 dni cicha, 18-22°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 24 litry. IBU 47 (Tinseth)

Refermentacja cukier 7g/l.

 

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmodernizowałem warsztat piwowarski. Ze względu na mało wygodne przekładanie zacieru z kega DIN 50l do filtratora z fermentatora z FD z drugiego fermentatora (dostające się powietrze od góry spowalniało filtrację, porażka), postanowiłem przesiąść się na gar 40l z regulowanym mieszadłem i zbudowałem filtrator rurkowy. Wraz z manowarem stworzyłem wyciąg z wykraplaczem, do podpięcia do wentylacji, żeby  podczas warzenia ograniczyć emisję pary wodnej w piwnicy, którą później ciężko było wywietrzyć, nawet latem przy całkowicie otwartych oknach. Do nowego gara skręciłem nową chłodnicę z 11 metrów karbowanki 316L, skręconej na blaszkach i prętach kwasoodpornych. Pierwsza warka po przerwie planowana jest po świętach i pójdzie całkowicie na nowym sprzęcie. Zdjęcie zmontowanego do kupy sprzętu trafi na forum po pierwszym warzeniu, na razie wszystko jest porozstawiane w piwnicy.

P_20191221_172057_vHDR_Auto.jpg

P_20191221_172052_vHDR_Auto.jpg

P_20191221_172050_vHDR_Auto.jpg

P_20191221_172229_vHDR_Auto.jpg

P_20191221_172232_vHDR_Auto.jpg

P_20191222_181915_vHDR_Auto.jpg

P_20191222_182118_vHDR_Auto.jpg

P_20191223_171207_vHDR_Auto.jpg

P_20191223_171208_vHDR_Auto.jpg

P_20191223_171211_vHDR_Auto.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55. Rozbiegowe Czarne, gr000by

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 14

Brzeczka nastawna w litrach: 20,5

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 4,0kg

płatki owsiane błyskawiczne 1,0kg

słód carafa I 0,1kg

słód carafa II 0,1kg

słód carafa III 0,1kg

 

Chmiele

Magnum 15g

Marynka 40g

Lubelski 70g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 16l wody 45ºC

- 60 minut w 62-64ºC

- 20 minut w 70-74ºC (na ostatnie 10 minut dodanie słodów palonych)

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 11BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut

- 60 min 15g chmielu Magnum i 25g chmielu Marynka

- 20 min 15g chmielu Marynka i 30g chmielu Lubelski

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 2 min 40g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

brzeczka schłodzona do 23°C, zadane drożdże z paczki, fermentator przeniesiony na burzliwą

11 dni burzliwa, 13-18°C

8 dni cicha, 18-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 18,5 litra. IBU 58 (Tinseth)

Refermentacja cukier 6g/l.

 

Pierwszy raz z filtratorem rurkowym i prawie miałem deja vu z porzuconego FD, ale zwolniłem tempo odbioru filtratu i nagle się okazało, że mi wody do wysładzania brakło, bo leciało do końca stabilnie (około 0,7l/min) i nie nadążałem z grzaniem wody. W młócie zostaje nieco więcej płynu, więc muszę wziąć na to korektę - miałbym lepszą wydajność wysładzając od razu z większym zapasem. Mam nadzieję, że kolejne piwa pójdą już lekko na nieco bardziej naciętych rurkach głównych (do 1/2 zamiast 1/3 wysokości).

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

56. Mleczna Czekolada, gr000by

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 18

Brzeczka nastawna w litrach: 25,5 + 1,5 rezerwa

 

Słody i dodatki

 

słód pale ale 5,0kg

słód karmelowy 30 0,5kg

słód czekoladowy 400 1,0kg

płatki owsiane błyskawiczne 1,0kg

laktoza 1,0kg

 

Chmiele

 

Marynka 40g

Lubelski 50g

 

Drożdże

 

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po RC)

 

Zacieranie

 

- całość wsypana do 25l wody 40ºC

- 70 minut w 62-66ºC

- 30 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 12 BLG (~33 litrów)

 

Chmielenie

 

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 20g chmielu Marynka

- 40 min 20g chmielu Marynka

- 20 min 20g chmielu Lubelski

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego + laktoza

- 5 min 30g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

brzeczka schłodzona do 21°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą

13 dni burzliwa, 13-18°C

14 dni cicha, 18-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 6,5, zabutelkowałem 24,5 litra. IBU 24 (Tinseth)

Refermentacja rezerwa 18 BLG z 56. MC 1,5 litra (glukoza 7,5g/l).

 

Rozbiegowe Czarne odfermentowało już do 4 BLG, trafi jutro na cichą do pomieszczenia 18-20°C. Kolejna czarna warka jest w planach na jutro, więc wrzucam już przepis, żeby był pod ręką na czas warzenia.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Druga warka z filtratorem rurkowym, tym razem przestrzeliłem (za duża poprawka po warce rozbiegowej) i za dużo wody lałem do wysładzania na raz - powinienem podzielić ją na więcej porcji. Filtracja stanęła na początku 2 razy, ale szybko się z tym problemem uporałem. Po zawróceniu pierwszych 3 litrów filtratu praktycznie leci klarowne. Następnym razem powinno być już dobrze, zamiast podbicia zacieranie co najmniej 1:3,5 (przy słabszych piwach pokuszę się nawet o 1:4) i będę częściej dolewał mniejsze porcje wody podczas filtrowania. Niestety, czekoladowy 400 (jasny strzegomski) trafił mi się wyjątkowo jasny to musiałem dać od razu 1 kg zamiast 0,5 kg planowanych początkowo. Pozytywnie na całość wpływa fakt, że udało mi się odzyskać 1,5 litra rezerwy z chmielin.

Po tym piwie testuję płukanie gęstwy, wyjątkowo dużo osadu zrzuciło piwo rozbiegowe po burzliwej, ale nie miałem przygotowanej wody i sprzętu do płukania to odłożyłem to na kolejny raz. Następnym razem warzę 2 warki w 1 weekend, żeby wystartować jeszcze z jasnymi piwami. Jeżeli będę startował z gęstwy to pasuje schłodzić brzeczkę przed fermentacją do 12-13°C przy jasnych piwach, bo w tym sezonie zamiast lagerów "na styk" będą hybrydy na US05, bo stabilnie fermentują w 10-12°C, tylko potrzebują więcej czasu na burzliwą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

57. Czarna Bomba Chmielowa, gr000by

 

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 13
Brzeczka nastawna w litrach: 27

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 4,0kg

płatki owsiane błyskawiczne 1,0kg

słód karmelowy 30 0,5kg

słód karmelowy 600 0,25kg

słód carafa I 0,1kg

słód carafa II 0,1kg

słód carafa III 0,1kg

 

Chmiele

Zeus-Columbus 100g

Chinook 100g

Cascade 50g

 

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka (płukana gęstwa 2l po MC)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 251l wody 15ºC

- zagrzanie do pierwszej przerwy w około 20 minut

- 60 minut w 62-64ºC

- 20 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 80ºC do uzyskania ~32 litrów (~11 BLG) – poszło ~20 litrów wody

 

Chmielenie

Czas gotowania 70 minut (bardzo mocno)

- 40 min po 20g chmieli Chinook i Zeus-Columbus

- 15 min po 40g chmieli Chinook i Zeus-Columbus

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 0 min po 40g chmieli Chinook i Zeus-Columbus

Fermentacja

brzeczka schłodzona do 21°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą

14 dni burzliwa, 13-18°C

14 dni cicha, 18-20°C + chmielenie na zimno w rajstopie 50g chmielu Cascade

 

Rozlew

BLG końcowe 4, zabutelkowałem 24 litry. IBU 80 (Tinseth)

Refermentacja cukier 7,5g/l.

 

Wysładzanie zacieru 1:4 na 5 litrach podbicia szło rewelacyjnie.  Wydajność powoli rośnie w stosunku do wcześniejszych warek.. Od początku do końca leciało jednym tempem, ciut za wolno, ale klarowne jak nigdy. Zobaczymy jak wyjdzie piwo po leżakowaniu. Pierwszy raz płukałem gęstwę, chyba zacznę to robić częściej, bo zapach z fermentatora z przepłukaną gęstwą jest mniej odpychający.

Rozbiegowe Czarne trafiło do butelek. ogólna wydajność procesu nie jest taka zła. Mleczna Czekolada już odfermentowała do 6 BLG, co jest dla mnie zaskoczeniem. Odkąd zainwestowałem w gar z mieszadłem, obserwuję nieco wyższy stopień odfermentowania warek. Straty ciepła podczas zacierania są podobne jak na kegu, ale o wiele łatwiej dogrzać wsad i utrzymać w nim jednolitą temperaturę w garze.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

58. Zleżałe Pacific Pale Ale, alepiwo

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12,5
Brzeczka nastawna w litrach: 20

 

Słody i dodatki

słód pale ale 3,8kg

słód karmelowy jasny 0,3kg

 

Chmiele

Waimea 10g

Motueka 50g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka (duża gęstwa po CBC)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 18l wody 70ºC

- 80 minut w 66-70ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~30 litrów – poszło ~20 litrów wody

 

Chmielenie

Czas gotowania 60 minut (mocno)

- 60 min 10g chmielu Waimea

- 10min 30g chmielu Motueka

- 1 min 20g chmielu Motueka

Fermentacja

brzeczka schłodzona do 18°C, wlana na dużą gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą

14 dni burzliwa, 13-18°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 19,5 litra. IBU 28 (?) (Tinseth)

Refermentacja cukier 6,25g/l.

 

 

No i niechcący zakupiłem gotowy zestaw z drożdżami, na szczęście zapakowany szczelnie. Szkoda tylko, że sprzedający z OLX zapomniał wspomnieć że ma co najmniej 2 lata od zakupu w alepiwo. Tak powstał eksperyment, który całkiem dobrze smakował (chyba przeleżał w ciemnej i chłodnej piwnicy), zobaczę co będzie po fermentacji. Piwo w całości trafi w butelki PET do szybkiego spożycia. W kolejny weekend ruszam z jasnymi piwami, a na koniec sezonu może ulepię hybrydę imperialno-polskiego porteru bałtyckiego z rosyjskim imperialnym stoutem, takiego co najmniej 27% ekstraktu na wyposzczonej gęstwie US05 po 3-4 piwach...

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zapowiada się przestój w browarze do końca lutego. Dzisiaj zabutelkowałem Czarną Bombę Chmielową i Zleżałe PPA. Zleżałe PPA jest strasznie mętne, jednak mech na końcówkę gotowania robi swoje. Po zmianie filtratora na rurkowy i dozowaniu mchu do poprzednich warek mam ładnie klarowne piwa, a to przypomina stare warki :P. Myślę nad szybkim piwem na ekstrakcie słodowym w celu rozkręcenia kolejnej paczki US05 do serii lekkich piw, po których mam chrapkę na wspomnianą wcześniej hybrydę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

59. KuKurydziane Ekstraktowe, gr000by

 

 

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 9,5
Brzeczka nastawna w litrach: 22

 

Słody i dodatki

 

ekstrakt jęczmienny płynny 1,6kg + 0,1kg

ekstrakt kukurydziany płynny 1,2kg

 

Chmiele

 

Marynka 50g

Lubelski 50g

 

Drożdże

 

Fermentis Safale US-05 1 paczka (zleżała chyba z 2016 roku, wzbudzona w 1l wody + 0,1kg ekstraktu + pożywka podstawowa)

 

Rozrabianie

 

- całość wlana do około 28l wody 30ºC i rozmieszana

 

Chmielenie

 

Czas gotowania 70 minut

- 60 min 10g chmielu Marynka

- 30 min 10g chmielu Marynka

- 20 min 10g chmielu Lubelski

- 10 min 20g chmielu Lubelski i 30g chmielu Marynka + łyżka mchu irlandzkiego

- 2 min 20g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

brzeczka schłodzona do 25°C, zadane drożdże z całym starterem, fermentator przeniesiony na burzliwą

13 dni burzliwa, 13-18°C

7 dni cicha, 18-20°C + 2g kwasu L-askorbinowego

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 20 litrów. IBU 34 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

 

 

Przerwa wyszła dłuższa niż zakładałem, ale będę teraz warzył co weekend żeby zrobić jakiś zapas na lato. Tym razem popełniłem taki drobny eksperyment piwowarski. Piwa z ekstraktów już piłem, teraz popełniłem swoje z dodatkiem kukurydzianego. Zapach podczas warzenia intensywniejszy niż normalnie, obstawiam że to zasługa kukurydzy. Drożdże były w zestawie do poprzedniej warki PPA, więc mają kilka lat, ale starter przefermentowały i całkiem nieźle pachniał jak na fermentację w 20°C, więc zobaczymy. Popijam też Zleżałe PPA, która na zimno da się pić, ale niestety zestarzały chmiel dał klasyczną mokrą szmatę w smaku/zapachu, więc trzeba je szybko pić zanim się ogrzeje, wtedy jest mniej wyczuwalna.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

60. Chmielowa Czternastka, gr000by

 

 

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 14
Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody i dodatki

 

słód pilzneński 1,0kg

słód monachijski I 5,0kg                                   

 

Chmiele

 

Warrior 50g

Chinook 100g

 

Drożdże

 

Fermentis Safale US-05 1 paczka

 

Zacieranie

 

- całość wsypana do 25l wody 15ºC

- 60 minut w 62-66ºC

- 20 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~37 litrów około 10,5 BLG – poszły 23 litry wody

 

Chmielenie

 

Czas gotowania 90 minut (mocno)

- 50 min 50g chmielu Warrior

- 10 min 25g chmielu Chinook + łyżka mchu irlandzkiego

- 0 min 75g chmielu Chinook

 

Fermentacja

 

brzeczka schłodzona do 23°C, zadane drożdże z paczki, fermentator przeniesiony na burzliwą

11 dni burzliwa, 13-18°C

6 dni burzliwa 18-20°C

14 dni cicha, 18-20°C + 2g kwasu L-askorbinowego

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 22,5 litra. IBU 78 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

 

Miała być dwunastka, ale dorzuciłem pilzneńskiego i wyszła czternastka. Trochę kiepska wydajność (stopniowo rosła do ponad 64% wraz z poznawaniem nowego filtratora, teraz znów spadła do 59%), chmielin było tak dużo że miałem problem z odfiltrowaniem ich nawet po whirlpoolu - po amerykańskich chmielach mam bardzo drobne cząstki chmielin w brzeczce. Prawdopodobnie będę musiał przepłukać tą gęstwę przed kolejnym użyciem, już po pierwszym piwie.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

61. Niekomunistycznie Czerwone, gr000by

 

 

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 11,5
Brzeczka nastawna w litrach: 24,5

 

Słody i dodatki

 

słód pilzneński 1,0kg

słód pale ale 1,0kg

słód monachijski I 2,0kg

słód karmelowy 30 0,25kg

słód bursztynowy 0,25kg

jęczmień palony 0,05kg

 

Chmiele

 

Marynka 50g

Lubelski 50g

 

 

Drożdże

 

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po KKE)

 

Zacieranie

 

- całość wsypana do 20l wody 15ºC

- 60 minut w 64-66ºC

- 20 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~33 litrów – poszło 25 litrów wody

 

Chmielenie

 

Czas gotowania 90 minut

- 60 min 10g chmielu Marynka

- 40 min 20g chmielu Marynka

- 15 min 10g chmielu Lubelski

- 10 min 10g chmielu Lubelski i 20g chmielu Marynka + płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 5 min 30g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

 

brzeczka schłodzona do 22°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą

14 dni burzliwa, 13-18°C

7 dni cicha, 18-20°C + 2g kwasu L-askorbinowego

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 22,7 litra. IBU 32 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

 

Warka zrobiona w 6 godzin ze sprzątaniem, testowałem jak szybko mogę wysładzać i jak nisko z płynem na złożu mogę zejść w rurkowcu. Wydajność całkiem niezła, dzięki wysładzaniu na raty (eksperymenty) w bardzo małych porcjach. Kukurydziane po burzliwej jest mocno estrowe (uciekła mi temperatura otoczenia podczas fermentacji), wyszło dobrze "ejlowe" jak na US05, zeszło na razie do 3 BLG. Wstawiłem je do cieplejszego pomieszczenia, może trochę zelżeje ta estrowość.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

62. Złota Bomba Chmielowa, gr000by

 

 

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 16
Brzeczka nastawna w litrach: 26

 

Słody i dodatki

 

słód pale ale 5,0kg

słód golden ale 1,0kg

słód colorado honig 1,0kg

 

Chmiele

 

Warrior 50g

Amarillo 50g

Chinook 50g

Centennial 50g

Summit 50g

 

 

Drożdże

 

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po C14)

 

Zacieranie

 

- całość wsypana do 28l wody 15ºC

- 50 minut w 66-68ºC

- 20 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~37 litrów około 12,5 BLG

 

Chmielenie

 

Czas gotowania 100 minut (mocno)

- 60 min 50g chmielu Warrior

- 20 min po 10g chmieli Amarillo, Chinook, Centennial i Summit

- 10 min po 10g chmieli Amarillo, Chinook, Centennial i Summit + łyżka mchu irlandzkiego

- 0 min po 20g chmieli Amarillo, Chinook, Centennial i Summit (po schłodzeniu do 90°C )

 

Fermentacja

brzeczka schłodzona do 16°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą

14 dni burzliwa, 13-18°C

7 dni cicha, 18-20°C + chmielenie na zimno po 10g chmieli Amarillo, Chinook, Centennial i Summit + 4g kwasu L-askorbinowego

7 dni cicha, 18-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 24 litrów. IBU 93 (Tinseth)

Refermentacja cukier 7g/l + 2g kwasu L-askorbinowego na warkę.

 

Kolejne piwo uwarzone w 6 godzin. Wydajność całkiem niezła jak na szesnastkę, zacieranie i wysładzanie bezproblemowe. Do schłodzenia do 20°C poszło niecałe 80 litrów wody, a do 16°C kolejne 30 litrów, a całość trwała 30 minut.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

63. Brązowy Dym, gr000by

 

 

 


Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 11
Brzeczka nastawna w litrach: 27,5

 

Słody i dodatki

 

słód jasny wędzony bukiem 2,0kg

słód monachijski I 2,0kg

słód karmelowy 30 0,25kg

słód karmelowy 150 0,25kg

słód carafa I 0,1kg

jęczmień palony 0,05kg

 

Chmiele

 

Marynka 20g

Lubelski 30g

 

 

Drożdże

 

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po NC)

 

Zacieranie

 

- całość wsypana do 18l wody 15ºC

- 60 minut w 62-66ºC

- 20 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~35 litrów około 9,5 BLG

 

Chmielenie

 

Czas gotowania 90 minut (mocno)

- 60 min 5g chmielu Marynka

- 50 min 5g chmielu Marynka

- 40 min 10g chmielu Marynka

- 15 min 15g chmielu Lubelski

- 10 min 15g chmielu Lubelski + płaska łyżka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

brzeczka schłodzona do 18°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą

21 dni burzliwa, 13-18°C

14 dni cicha, 18-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2, zabutelkowałem 25,5 litra. IBU 15 (Tinseth)

Refermentacja cukier 7g/l.

 

Warka w 7 godzin (nie spieszyło mi się z chłodzeniem), z rekordową wydajnością w tym sezonie. Czerwone ładnie odfermentowało, lecz podobnie jak KuKurydziane jest dość mocno estrowe jak na US-05 - dzisiaj już wiem, że to wina zleżałych drożdży (rozkręcona paczka z 2016 roku), zapachowo podchodzą trochę pod S-04, lecz osiadają i fermentują jak US-05. Do Brązowego będą pasowały, ale gęstwę utylizuję po tym piwie, do kolejnych będę potrzebował mniej estrowych drożdży. Druga seria piw na nowej paczce US-05 fermentuje identycznie w identycznych warunkach, lecz po otwarciu pokrywy fermentatora nie ma tak estrowego zapachu, wpadającego lekko w banana. Na "świeżych" po płukaniu zrobię jeszcze mocno chmielone jasne PCP i następnie zrobię mocną wariację na temat porteru bałtyckiego na osadzie bez płukania - żeby mieć pewność że będę miał duży zapas drożdży do fermentacji.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.