gr000by Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) 43. Polskie Ale (Zapychacz), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 11Brzeczka nastawna w litrach: 23 Słody i dodatki słód pilzneński 2,0kg słód monachijski Litovel 1,0kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg Chmiele Marynka 20g Lubelski 30g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po HPA) Zacieranie - całość wsypana do 11l wody 64ºC - 90 minut w 62-65ºC - 20 minut w 70-75ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 9 BLG (~27 litrów) Chmielenie Czas gotowania 80 minut - 60 min 10g chmielu Marynka - 30 min 10g chmielu Marynka - 20 min 20g chmielu Lubelski - 5 min 10g chmielu Lubelski Fermentacja 11 dni burzliwa, 15-18°C 9 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 21 litrów. IBU 22 (Tinseth) Refermentacja cukier 6g/l. Edytowane 1 Maja 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) 44. Jasne MiniKegowe v1.1 (Jasne), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 9,5Brzeczka nastawna w litrach: 28 Słody i dodatki słód pilzneński 3,5kg cukier 0,3kg Chmiele Marynka 30g Lubelski 40g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po PA) Zacieranie - całość wsypana do 11l wody 65ºC - 60 minut w 62-65ºC - 50 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~31l 8BLG Chmielenie Czas gotowania 80 minut - 60 min 10g chmielu Marynka - 30 min 10g chmielu Marynka - 20 min 10g chmielu Marynka i 20g chmielu Lubelski - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 20g chmielu Lubelski + cukier Fermentacja 10 dni burzliwa, 15-18°C 20 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 2, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 23 (Tinseth) Refermentacja cukier 5g/l. Edytowane 26 Maja 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) 45. Kwas Chlebowy v1, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 6Brzeczka nastawna w litrach: 10 Słody i dodatki brewkit Gozdawa Kwas Chlebowy – 0,2kg suchy ekstrakt słodowy – 0,1kg cukier biały – 0,3kg Drożdże Gozdawa Porter & Kvass POKV 1 paczka Gotowanie brewkit i ekstrakt rozpuszczone w gorącej wodzie (4l) dodany cukier, całość zagotowana i gotowana 10 minut Fermentacja 10 dni burzliwa, 13-18°C Rozlew BLG końcowe 1, zabutelkowałem 9 litrów. Refermentacja cukier 8g/l. Edytowane 1 Maja 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) 46. Belgijski Bursztyn, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 13Brzeczka nastawna w litrach: 20 Słody i dodatki słód pilzneński 2,5kg słód monachijski Litovel 1,0kg słód carabelge 0,5kg słód bursztynowy 0,5kg Chmiele Marynka 20g Lubelski 40g Drożdże Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki 1 fiolka (starter 1,1l 10 BLG, 24h) Zacieranie - całość wsypana do 12l wody 65ºC - 90 minut w 62-65ºC - 30 minut w 70-73ºC - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10,5 BLG (~23 litrów) + na cienkusz (~10 litrów) Chmielenie Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno) - 60 min 10g chmielu Marynka - 20 min 20g chmielu Lubelski - 10 min 10g chmielu Marynka + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 20g chmielu Lubelski Fermentacja 7 dni burzliwa, 16-20°C 20 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 18 litrów. IBU 20 (Tinseth) Refermentacja cukier 6 g/l. Edytowane 26 Maja 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Piję sobie EngIPA, póki świeże i póki czuć jeszcze jakikolwiek chmiel (angielskie chmiele są paskudnie słabe, jakbym sypał tyle polskiego chmielu co angielskiego, to byłoby go chociaż czuć ), bo chmielone na zimno było. No i mam cebulę... Po przełknięciu jest nuta lekko cebulowa (kojarzy mi się z prażoną cebulką), a tydzień wcześniej było całkiem rześkie, świeże i chmiel dawał solidnie po nosie i języku. Nie wiem czy to jednorazowy problem (w butelce w szyjce znalazłem coś jak pajęczynka przyklejona do szkła), czy cała warka jest felerna, no ale tydzień wcześniej wymiatało jak na angielski chmiel. Tak czy siak kolejne piwa na gęstwie po EngIPA smakują bardzo dobrze, w tym Hoppy Pale Ale (na tych samych chmielach co EIPA), które rozlewałem do butelek w sobotę, Polskie Ale też niczego sobie było podczas zlewania na cichą. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 To nie cebula. To ziemistość i nijakość chmieli angielskich. A szkoda, pół kilo chmielu na około 50 litrów piwa i taki słaby smak i aromat chmieli. Na szczęście goryczka jest bardzo przyjemna, nienatarczywa, rekompensuje tylko trochę kiepski smak i aromat. Piwo po schłodzeniu do temperatury 8°C jest znośne, ale spróbuję jeszcze jak zachowa się pite w temperaturze piwnicznej (10-15 stopni), ponieważ wstyd mi jest wstawić je do depozytu w takim stanie jak jest teraz . zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) 47. Kwas Chlebowy v2, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 9Brzeczka nastawna w litrach: 17 Słody i dodatki słód pilzneński 1,25kg słód żytni 0,5kg słód crystal rye 0,25kg słód caraaroma 0,125kg Drożdże Gozdawa Porter & Kvass POKV 1 paczka (gęstwa po KC v1) Zacieranie - całość wsypana do 6l wody 65ºC - 60 minut w 62-65ºC - 30 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~20 litrów Gotowanie Czas gotowania 60 minut Fermentacja 24 dni burzliwa, 16-20°C 3 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 15 litrów. Refermentacja cukier 6g/l. Edytowane 28 Maja 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) 48. Trzy CiemnoZłote Blondynki, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 18,5Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody i dodatki słód pilzneński 3,0kg słód monachijski Litovel 2,0kg słód pszeniczny 1,0kg słód carawheat 0,25kg słód carabelge 0,5kg słód abbey 0,25kg cukier topiony (do złotej barwy) 0,5kg skórka cytrynowa i pomarańczowa moczona w alkoholu (plastry) po 10g kolendra ziarna tłuczone w moździerzu 4g Chmiele Marynka 25g Lubelski 30g Cascade 40g Drożdże Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki 1 fiolka (gęstwa po BB) Zacieranie - całość wsypana do 21l wody 50ºC - 10 minut w 50ºC - 60 minut w 62-65ºC - 30 minut w 70-73ºC- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~35 litrów Chmielenie Czas gotowania 120+120 minut (bardzo mocno) - 60 min 25g chmielu Marynka + cukier topiony - 20 min 10g chmielu Cascade - 10 min 30g chmielu Lubelski i 15g chmielu Cascade + łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 15g chmielu Cascade + skórki cytrusowe + połowa kolendry - 1 min połowa kolendry Edytowane 3 Maja 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 FM26 Belgijskie Pagórki dają czadu. O ile w Belgijskim Bursztynie nie miały pola do popisu (fermentator 30l, piwa 20l) i zrobiły pianę ledwo na 2 litry, tak w Trzech CiemnoZłotych Blondynkach wyszły z fermentatora na pokrywę - starty około 0,5l piwa. Piana po zafermentowaniu opadła, jest jej około 4-4,5 litra nad piwem, już nic nie ucieka. Piwo pachnie pięknie, będę musiał dorzucić jeszcze 1-2 warki na tych drożdżach przed końcem sezonu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Kwas Chlebowy v2 stał nieco ponad 3 tygodnie na drożdżach. Z niewiadomych przyczyn po 20tym dniu pojawiły się na jego powierzchni białe plamki (nie piana) i lekko skwaśniał. W smaku trochę podchodzi pod napój słodowy zmieszany z zakwasem. W KC v1 tego nie było, nie zrobił się kwaśny. Z tego powodu profilaktycznie gęstwa poszła w kanał i porter letni zrobię na gęstwie US-05 przechowywanej w lodówce. Profilaktycznie zrobię jej test czy ruszy w starterze z ekstraktu słodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 49. Klasztorne Mocne, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 21 (22)Brzeczka nastawna w litrach: 25,5 (24) Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg słód monachijski Litovel 2,0kg słód carabelge 1,8kg słód abbey 1,0kg słód special B 0,5kg cukier topiony (do złotej barwy) 1,0kg Chmiele Marynka 40g Sybilla 50g Cascade 10g Drożdże Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki 1 fiolka (część gęstwy po TCZB) Zacieranie - całość wsypana do 27l wody 65ºC - 90 minut w 62-65ºC - 30 minut w 70-73ºC- podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do ~40 litrów + na cienkusz (~15 litrów) Chmielenie Czas gotowania 180 minut (bardzo mocno) - 60 min 40g chmielu Marynka + cukier topiony - 15 min 50g chmielu Sybilla + łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 10g chmielu Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 (edytowane) Nigdy więcej słodu żytniego w piwach! Moje FD nie pozwala nawet na tak mały dodatek, jak w tym porterze, filtracja staje i kończy się tak, że wysładzam w worku do zacierów zbożowych i filtruję przez gęstą tetrę... Wydajność tragiczna, o ile przy Klasztornym się tego spodziewałem (wysokie BLG startowe), tak tutaj liczyłem na lepszy wynik. Do tego podczas zlewania pękła mi pończocha filtracyjna (obciążona dodatkowo drobinami, których tetra nie zatrzymała) i spora część chmielin trafiła do fermentatora , od tej pory tylko piwa na słodzie jęczmiennym i pszenicznym. 50. Porter Letni, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 14Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody i dodatki słód pilzneński 3,5kg słód żytni 0,5kg słód karmelowy 300 0,5kg słód karmelowy 600 0,25kg słód czekoladowy 400 0,5kg słód czekoladowy 1200 0,05kg płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg Chmiele Marynka 40g Sybilla 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (1l luźnej gęstwy po RAIPA) Zacieranie - słód czekoladowy 1200 ekstrahowany 6x0,5l ciepłej wody, dodane do wody zaciernej - całość wsypana do 18l wody 65ºC (w tym 10l cienkusza 3 BLG po KM) - 90 minut w 62-66ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie 25l wody 80ºC w 3 porcjach (w tym 5l cienkusza 3 BLG po KM) Chmielenie Czas gotowania 150 minut - 60 min 40g chmielu Marynka - 20 min 30g chmielu Sybilla - 10 min 20g chmielu Sybilla + łyżka mchu irlandzkiego Edytowane 28 Maja 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Wrzucam małą aktualizację z 2016 - 4 przepisy, które poszły na zakończenie sezonu. Rewelacyjnie wyszła 51. i 54., szczególnie ta druga po roku jest bardzo pijalna pomimo dużej ilości słodów karmelowych. 51. Belgijska Czekolada, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 10 Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody i dodatki słód pilzneński 3,0kg słód bursztynowy 0,5kg słód caraaroma 0,125kg słód czekoladowy 400 0,25kg Chmiele Marynka 30g Lubelski 30g Drożdże Fermentum Mobile FM26 Belgijskie Pagórki 1 fiolka (część gęstwy po KM, starter 1,1l 10 BLG, 24h) Zacieranie - całość wsypana do 11,5l wody 65ºC - 60 minut w 62-65ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 80ºC do uzyskania 8 BLG (~30 litrów) Chmielenie Czas gotowania 80 minut - 60 min 30g chmielu Marynka - 10 min 30g chmielu Lubelski + łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja 7 dni burzliwa, 18-22°C 7 dni cicha, 18-22°C Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 23 litry. IBU 30 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7 g/l. 52. Letnie Chmielowe, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 11,5 Brzeczka nastawna w litrach: 26 Słody i dodatki słód pilzneński 3,0kg słód pale ale 2,0kg słód bursztynowy 0,25kg Chmiele Marynka 50g Lubelski 100g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 14l wody 76ºC, temperatura całości 66ºC - 60 minut w 66-64ºC - dolane 4l wrzątku, temperatura całości 70ºC - 80 minut w 70-65ºC - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10 BLG (~30 litrów) + na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 60 minut - 60 min 20g chmielu Marynka - 30 min 30g chmielu Marynka - 15 min 20g chmielu Lubelski + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 40g chmielu Lubelski - 1 min 40g chmielu Lubelski Fermentacja 21 dni burzliwa, 13-18°C 21 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 25 litrów. IBU 43 (Tinseth) Refermentacja cukier 7g/l. 53. Letnie Złote, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 13,5 Brzeczka nastawna w litrach: 27,5 + 2,5 rezerwa Słody i dodatki słód pilzneński 2,0kg słód pale ale 3,0kg słód colorado honig 1,0kg Chmiele Marynka 40g Lubelski 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 15l wody 72ºC (w tym 15l cienkusza 3 BLG), temperatura całości 66ºC - 30 minut w 66-64ºC - dolane 3l wrzątku (w tym 1l cienkusza 3 BLG), temperatura całości 68ºC - 180 minut w 68ºC (start) do 65-60ºC (koniec) - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 12 BLG (~33 litrów) Chmielenie Czas gotowania 60 minut - 60 min 20g chmielu Marynka - 30 min 20g chmielu Marynka - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 50g chmielu Lubelski Fermentacja 21 dni burzliwa, 13-18°C 21 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 28 litrów. IBU 27 (Tinseth) Refermentacja rezerwa 2 litry (cukier 6,5g/l). 54. Czerwona Siekiera, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 15 Brzeczka nastawna w litrach: 26 Słody i dodatki słód pilzneński 5,0kg słód karmelowy 30 1,0kg słód karmelowy czerwony 0,5kg słód karmelowy 150 0,25kg słód karmelowy 300 0,1kg słód karmelowy 600 0,1kg słód bursztynowy 0,25kg Chmiele Marynka 60g Lubelski 60g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po LC) Zacieranie - całość wsypana do 22l wody 65ºC - 70 minut w 62-65ºC - 30 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 13 BLG (~30 litrów) Chmielenie Czas gotowania 75 minut - 60 min 25g chmielu Marynka - 30 min 35g chmielu Marynka - 20 min 30g chmielu Lubelski - 10 min 30g chmielu Lubelski + płaska łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja 21 dni burzliwa, 18-22°C 14 dni cicha, 18-22°C Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 24 litry. IBU 47 (Tinseth) Refermentacja cukier 7g/l. Edytowane 23 Grudnia 2019 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zmodernizowałem warsztat piwowarski. Ze względu na mało wygodne przekładanie zacieru z kega DIN 50l do filtratora z fermentatora z FD z drugiego fermentatora (dostające się powietrze od góry spowalniało filtrację, porażka), postanowiłem przesiąść się na gar 40l z regulowanym mieszadłem i zbudowałem filtrator rurkowy. Wraz z manowarem stworzyłem wyciąg z wykraplaczem, do podpięcia do wentylacji, żeby podczas warzenia ograniczyć emisję pary wodnej w piwnicy, którą później ciężko było wywietrzyć, nawet latem przy całkowicie otwartych oknach. Do nowego gara skręciłem nową chłodnicę z 11 metrów karbowanki 316L, skręconej na blaszkach i prętach kwasoodpornych. Pierwsza warka po przerwie planowana jest po świętach i pójdzie całkowicie na nowym sprzęcie. Zdjęcie zmontowanego do kupy sprzętu trafi na forum po pierwszym warzeniu, na razie wszystko jest porozstawiane w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) 55. Rozbiegowe Czarne, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 14 Brzeczka nastawna w litrach: 20,5 Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg płatki owsiane błyskawiczne 1,0kg słód carafa I 0,1kg słód carafa II 0,1kg słód carafa III 0,1kg Chmiele Magnum 15g Marynka 40g Lubelski 70g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 16l wody 45ºC - 60 minut w 62-64ºC - 20 minut w 70-74ºC (na ostatnie 10 minut dodanie słodów palonych) - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 11BLG Chmielenie Czas gotowania 90 minut - 60 min 15g chmielu Magnum i 25g chmielu Marynka - 20 min 15g chmielu Marynka i 30g chmielu Lubelski - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 2 min 40g chmielu Lubelski Fermentacja brzeczka schłodzona do 23°C, zadane drożdże z paczki, fermentator przeniesiony na burzliwą 11 dni burzliwa, 13-18°C 8 dni cicha, 18-20°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 18,5 litra. IBU 58 (Tinseth) Refermentacja cukier 6g/l. Pierwszy raz z filtratorem rurkowym i prawie miałem deja vu z porzuconego FD, ale zwolniłem tempo odbioru filtratu i nagle się okazało, że mi wody do wysładzania brakło, bo leciało do końca stabilnie (około 0,7l/min) i nie nadążałem z grzaniem wody. W młócie zostaje nieco więcej płynu, więc muszę wziąć na to korektę - miałbym lepszą wydajność wysładzając od razu z większym zapasem. Mam nadzieję, że kolejne piwa pójdą już lekko na nieco bardziej naciętych rurkach głównych (do 1/2 zamiast 1/3 wysokości). Edytowane 18 Lutego 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) 56. Mleczna Czekolada, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 18 Brzeczka nastawna w litrach: 25,5 + 1,5 rezerwa Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg słód karmelowy 30 0,5kg słód czekoladowy 400 1,0kg płatki owsiane błyskawiczne 1,0kg laktoza 1,0kg Chmiele Marynka 40g Lubelski 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po RC) Zacieranie - całość wsypana do 25l wody 40ºC - 70 minut w 62-66ºC - 30 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 12 BLG (~33 litrów) Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 20g chmielu Marynka - 40 min 20g chmielu Marynka - 20 min 20g chmielu Lubelski - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego + laktoza - 5 min 30g chmielu Lubelski Fermentacja brzeczka schłodzona do 21°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 13 dni burzliwa, 13-18°C 14 dni cicha, 18-20°C Rozlew BLG końcowe 6,5, zabutelkowałem 24,5 litra. IBU 24 (Tinseth) Refermentacja rezerwa 18 BLG z 56. MC 1,5 litra (glukoza 7,5g/l). Rozbiegowe Czarne odfermentowało już do 4 BLG, trafi jutro na cichą do pomieszczenia 18-20°C. Kolejna czarna warka jest w planach na jutro, więc wrzucam już przepis, żeby był pod ręką na czas warzenia. Edytowane 16 Lutego 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Druga warka z filtratorem rurkowym, tym razem przestrzeliłem (za duża poprawka po warce rozbiegowej) i za dużo wody lałem do wysładzania na raz - powinienem podzielić ją na więcej porcji. Filtracja stanęła na początku 2 razy, ale szybko się z tym problemem uporałem. Po zawróceniu pierwszych 3 litrów filtratu praktycznie leci klarowne. Następnym razem powinno być już dobrze, zamiast podbicia zacieranie co najmniej 1:3,5 (przy słabszych piwach pokuszę się nawet o 1:4) i będę częściej dolewał mniejsze porcje wody podczas filtrowania. Niestety, czekoladowy 400 (jasny strzegomski) trafił mi się wyjątkowo jasny to musiałem dać od razu 1 kg zamiast 0,5 kg planowanych początkowo. Pozytywnie na całość wpływa fakt, że udało mi się odzyskać 1,5 litra rezerwy z chmielin. Po tym piwie testuję płukanie gęstwy, wyjątkowo dużo osadu zrzuciło piwo rozbiegowe po burzliwej, ale nie miałem przygotowanej wody i sprzętu do płukania to odłożyłem to na kolejny raz. Następnym razem warzę 2 warki w 1 weekend, żeby wystartować jeszcze z jasnymi piwami. Jeżeli będę startował z gęstwy to pasuje schłodzić brzeczkę przed fermentacją do 12-13°C przy jasnych piwach, bo w tym sezonie zamiast lagerów "na styk" będą hybrydy na US05, bo stabilnie fermentują w 10-12°C, tylko potrzebują więcej czasu na burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) 57. Czarna Bomba Chmielowa, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 13 Brzeczka nastawna w litrach: 27 Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg płatki owsiane błyskawiczne 1,0kg słód karmelowy 30 0,5kg słód karmelowy 600 0,25kg słód carafa I 0,1kg słód carafa II 0,1kg słód carafa III 0,1kg Chmiele Zeus-Columbus 100g Chinook 100g Cascade 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (płukana gęstwa 2l po MC) Zacieranie - całość wsypana do 251l wody 15ºC - zagrzanie do pierwszej przerwy w około 20 minut - 60 minut w 62-64ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 80ºC do uzyskania ~32 litrów (~11 BLG) – poszło ~20 litrów wody Chmielenie Czas gotowania 70 minut (bardzo mocno) - 40 min po 20g chmieli Chinook i Zeus-Columbus - 15 min po 40g chmieli Chinook i Zeus-Columbus - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 0 min po 40g chmieli Chinook i Zeus-Columbus Fermentacja brzeczka schłodzona do 21°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 14 dni burzliwa, 13-18°C 14 dni cicha, 18-20°C + chmielenie na zimno w rajstopie 50g chmielu Cascade Rozlew BLG końcowe 4, zabutelkowałem 24 litry. IBU 80 (Tinseth) Refermentacja cukier 7,5g/l. Wysładzanie zacieru 1:4 na 5 litrach podbicia szło rewelacyjnie. Wydajność powoli rośnie w stosunku do wcześniejszych warek.. Od początku do końca leciało jednym tempem, ciut za wolno, ale klarowne jak nigdy. Zobaczymy jak wyjdzie piwo po leżakowaniu. Pierwszy raz płukałem gęstwę, chyba zacznę to robić częściej, bo zapach z fermentatora z przepłukaną gęstwą jest mniej odpychający. Rozbiegowe Czarne trafiło do butelek. ogólna wydajność procesu nie jest taka zła. Mleczna Czekolada już odfermentowała do 6 BLG, co jest dla mnie zaskoczeniem. Odkąd zainwestowałem w gar z mieszadłem, obserwuję nieco wyższy stopień odfermentowania warek. Straty ciepła podczas zacierania są podobne jak na kegu, ale o wiele łatwiej dogrzać wsad i utrzymać w nim jednolitą temperaturę w garze. Edytowane 16 Lutego 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) 58. Zleżałe Pacific Pale Ale, alepiwo Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 12,5 Brzeczka nastawna w litrach: 20 Słody i dodatki słód pale ale 3,8kg słód karmelowy jasny 0,3kg Chmiele Waimea 10g Motueka 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (duża gęstwa po CBC) Zacieranie - całość wsypana do 18l wody 70ºC - 80 minut w 66-70ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~30 litrów – poszło ~20 litrów wody Chmielenie Czas gotowania 60 minut (mocno) - 60 min 10g chmielu Waimea - 10min 30g chmielu Motueka - 1 min 20g chmielu Motueka Fermentacja brzeczka schłodzona do 18°C, wlana na dużą gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 14 dni burzliwa, 13-18°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 19,5 litra. IBU 28 (?) (Tinseth) Refermentacja cukier 6,25g/l. No i niechcący zakupiłem gotowy zestaw z drożdżami, na szczęście zapakowany szczelnie. Szkoda tylko, że sprzedający z OLX zapomniał wspomnieć że ma co najmniej 2 lata od zakupu w alepiwo. Tak powstał eksperyment, który całkiem dobrze smakował (chyba przeleżał w ciemnej i chłodnej piwnicy), zobaczę co będzie po fermentacji. Piwo w całości trafi w butelki PET do szybkiego spożycia. W kolejny weekend ruszam z jasnymi piwami, a na koniec sezonu może ulepię hybrydę imperialno-polskiego porteru bałtyckiego z rosyjskim imperialnym stoutem, takiego co najmniej 27% ekstraktu na wyposzczonej gęstwie US05 po 3-4 piwach... Edytowane 16 Lutego 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Zapowiada się przestój w browarze do końca lutego. Dzisiaj zabutelkowałem Czarną Bombę Chmielową i Zleżałe PPA. Zleżałe PPA jest strasznie mętne, jednak mech na końcówkę gotowania robi swoje. Po zmianie filtratora na rurkowy i dozowaniu mchu do poprzednich warek mam ładnie klarowne piwa, a to przypomina stare warki :P. Myślę nad szybkim piwem na ekstrakcie słodowym w celu rozkręcenia kolejnej paczki US05 do serii lekkich piw, po których mam chrapkę na wspomnianą wcześniej hybrydę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) 59. KuKurydziane Ekstraktowe, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 9,5 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody i dodatki ekstrakt jęczmienny płynny 1,6kg + 0,1kg ekstrakt kukurydziany płynny 1,2kg Chmiele Marynka 50g Lubelski 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (zleżała chyba z 2016 roku, wzbudzona w 1l wody + 0,1kg ekstraktu + pożywka podstawowa) Rozrabianie - całość wlana do około 28l wody 30ºC i rozmieszana Chmielenie Czas gotowania 70 minut - 60 min 10g chmielu Marynka - 30 min 10g chmielu Marynka - 20 min 10g chmielu Lubelski - 10 min 20g chmielu Lubelski i 30g chmielu Marynka + łyżka mchu irlandzkiego - 2 min 20g chmielu Lubelski Fermentacja brzeczka schłodzona do 25°C, zadane drożdże z całym starterem, fermentator przeniesiony na burzliwą 13 dni burzliwa, 13-18°C 7 dni cicha, 18-20°C + 2g kwasu L-askorbinowego Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 20 litrów. IBU 34 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Przerwa wyszła dłuższa niż zakładałem, ale będę teraz warzył co weekend żeby zrobić jakiś zapas na lato. Tym razem popełniłem taki drobny eksperyment piwowarski. Piwa z ekstraktów już piłem, teraz popełniłem swoje z dodatkiem kukurydzianego. Zapach podczas warzenia intensywniejszy niż normalnie, obstawiam że to zasługa kukurydzy. Drożdże były w zestawie do poprzedniej warki PPA, więc mają kilka lat, ale starter przefermentowały i całkiem nieźle pachniał jak na fermentację w 20°C, więc zobaczymy. Popijam też Zleżałe PPA, która na zimno da się pić, ale niestety zestarzały chmiel dał klasyczną mokrą szmatę w smaku/zapachu, więc trzeba je szybko pić zanim się ogrzeje, wtedy jest mniej wyczuwalna. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) 60. Chmielowa Czternastka, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 14 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody i dodatki słód pilzneński 1,0kg słód monachijski I 5,0kg Chmiele Warrior 50g Chinook 100g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 25l wody 15ºC - 60 minut w 62-66ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~37 litrów około 10,5 BLG – poszły 23 litry wody Chmielenie Czas gotowania 90 minut (mocno) - 50 min 50g chmielu Warrior - 10 min 25g chmielu Chinook + łyżka mchu irlandzkiego - 0 min 75g chmielu Chinook Fermentacja brzeczka schłodzona do 23°C, zadane drożdże z paczki, fermentator przeniesiony na burzliwą 11 dni burzliwa, 13-18°C 6 dni burzliwa 18-20°C 14 dni cicha, 18-20°C + 2g kwasu L-askorbinowego Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 22,5 litra. IBU 78 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Miała być dwunastka, ale dorzuciłem pilzneńskiego i wyszła czternastka. Trochę kiepska wydajność (stopniowo rosła do ponad 64% wraz z poznawaniem nowego filtratora, teraz znów spadła do 59%), chmielin było tak dużo że miałem problem z odfiltrowaniem ich nawet po whirlpoolu - po amerykańskich chmielach mam bardzo drobne cząstki chmielin w brzeczce. Prawdopodobnie będę musiał przepłukać tą gęstwę przed kolejnym użyciem, już po pierwszym piwie. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) 61. Niekomunistycznie Czerwone, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 11,5 Brzeczka nastawna w litrach: 24,5 Słody i dodatki słód pilzneński 1,0kg słód pale ale 1,0kg słód monachijski I 2,0kg słód karmelowy 30 0,25kg słód bursztynowy 0,25kg jęczmień palony 0,05kg Chmiele Marynka 50g Lubelski 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po KKE) Zacieranie - całość wsypana do 20l wody 15ºC - 60 minut w 64-66ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~33 litrów – poszło 25 litrów wody Chmielenie Czas gotowania 90 minut - 60 min 10g chmielu Marynka - 40 min 20g chmielu Marynka - 15 min 10g chmielu Lubelski - 10 min 10g chmielu Lubelski i 20g chmielu Marynka + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 30g chmielu Lubelski Fermentacja brzeczka schłodzona do 22°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 14 dni burzliwa, 13-18°C 7 dni cicha, 18-20°C + 2g kwasu L-askorbinowego Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 22,7 litra. IBU 32 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Warka zrobiona w 6 godzin ze sprzątaniem, testowałem jak szybko mogę wysładzać i jak nisko z płynem na złożu mogę zejść w rurkowcu. Wydajność całkiem niezła, dzięki wysładzaniu na raty (eksperymenty) w bardzo małych porcjach. Kukurydziane po burzliwej jest mocno estrowe (uciekła mi temperatura otoczenia podczas fermentacji), wyszło dobrze "ejlowe" jak na US05, zeszło na razie do 3 BLG. Wstawiłem je do cieplejszego pomieszczenia, może trochę zelżeje ta estrowość. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 62. Złota Bomba Chmielowa, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 16 Brzeczka nastawna w litrach: 26 Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg słód golden ale 1,0kg słód colorado honig 1,0kg Chmiele Warrior 50g Amarillo 50g Chinook 50g Centennial 50g Summit 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po C14) Zacieranie - całość wsypana do 28l wody 15ºC - 50 minut w 66-68ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~37 litrów około 12,5 BLG Chmielenie Czas gotowania 100 minut (mocno) - 60 min 50g chmielu Warrior - 20 min po 10g chmieli Amarillo, Chinook, Centennial i Summit - 10 min po 10g chmieli Amarillo, Chinook, Centennial i Summit + łyżka mchu irlandzkiego - 0 min po 20g chmieli Amarillo, Chinook, Centennial i Summit (po schłodzeniu do 90°C ) Fermentacja brzeczka schłodzona do 16°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 14 dni burzliwa, 13-18°C 7 dni cicha, 18-20°C + chmielenie na zimno po 10g chmieli Amarillo, Chinook, Centennial i Summit + 4g kwasu L-askorbinowego 7 dni cicha, 18-20°C Rozlew BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 24 litrów. IBU 93 (Tinseth) Refermentacja cukier 7g/l + 2g kwasu L-askorbinowego na warkę. Kolejne piwo uwarzone w 6 godzin. Wydajność całkiem niezła jak na szesnastkę, zacieranie i wysładzanie bezproblemowe. Do schłodzenia do 20°C poszło niecałe 80 litrów wody, a do 16°C kolejne 30 litrów, a całość trwała 30 minut. Edytowane 10 Maja 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) 63. Brązowy Dym, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 11 Brzeczka nastawna w litrach: 27,5 Słody i dodatki słód jasny wędzony bukiem 2,0kg słód monachijski I 2,0kg słód karmelowy 30 0,25kg słód karmelowy 150 0,25kg słód carafa I 0,1kg jęczmień palony 0,05kg Chmiele Marynka 20g Lubelski 30g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po NC) Zacieranie - całość wsypana do 18l wody 15ºC - 60 minut w 62-66ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~35 litrów około 9,5 BLG Chmielenie Czas gotowania 90 minut (mocno) - 60 min 5g chmielu Marynka - 50 min 5g chmielu Marynka - 40 min 10g chmielu Marynka - 15 min 15g chmielu Lubelski - 10 min 15g chmielu Lubelski + płaska łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja brzeczka schłodzona do 18°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 21 dni burzliwa, 13-18°C 14 dni cicha, 18-20°C Rozlew BLG końcowe 2, zabutelkowałem 25,5 litra. IBU 15 (Tinseth) Refermentacja cukier 7g/l. Warka w 7 godzin (nie spieszyło mi się z chłodzeniem), z rekordową wydajnością w tym sezonie. Czerwone ładnie odfermentowało, lecz podobnie jak KuKurydziane jest dość mocno estrowe jak na US-05 - dzisiaj już wiem, że to wina zleżałych drożdży (rozkręcona paczka z 2016 roku), zapachowo podchodzą trochę pod S-04, lecz osiadają i fermentują jak US-05. Do Brązowego będą pasowały, ale gęstwę utylizuję po tym piwie, do kolejnych będę potrzebował mniej estrowych drożdży. Druga seria piw na nowej paczce US-05 fermentuje identycznie w identycznych warunkach, lecz po otwarciu pokrywy fermentatora nie ma tak estrowego zapachu, wpadającego lekko w banana. Na "świeżych" po płukaniu zrobię jeszcze mocno chmielone jasne PCP i następnie zrobię mocną wariację na temat porteru bałtyckiego na osadzie bez płukania - żeby mieć pewność że będę miał duży zapas drożdży do fermentacji. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się