micd84 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zamierzam pierwszy raz zastosować chmielenie na zakończenie gotowania, dokładnie dodanie chmielu 1 minutę po wyłączeniu palnika. I moje pytanie dotyczy szczegółów technicznych: czy po prostu wsypuję chmiel i zostawiam do zakończenia chłodzenia (przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej) czy po wsypaniu próbować wymieszać go w brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Możesz oczywiście pobawić się w mieszanie, jednak nie ma to znaczenia. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ma znaczenie , ale nie jeśli chodzi o chmiel a o chłodzenie. Ja zawsze mieszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Mi sie jednak wydaje, że warto zamieszać. Choćby dlatego, że granulat pakowany próżniowo czasem się zbryla i może sie nie rozpuścić tak jak należy. Mieszając łatwiej bedzie przejść olejkom do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ja dziś akurat tak chmieliłem. Rozkręciłem whirpoola i zaraz po wyjęciu mieszadła wsypałem chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Istotne jest to, do jakiej temperatury schłodzisz brzeczkę i na ile zostawisz chmiel. http://www.piwo.org/topic/10132-artykul-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Sam stosuję to chmielenie, z bardzo dobrymi efektami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 W mojej opinii: wsypać i zamieszać kilka razy (kilka sekund). To wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Rozumiem, że całe zacieranie też sprowadzasz do opinii: wsypać słód, podgrzać, zamieszać kilka razy i już? Chmielenie po wyłączeniu palnika jest dużo bardziej skomplikowane i może dać niesamowite efekty, tylko trzeba chcieć przeczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Rozumiem, że całe zacieranie też sprowadzasz do opinii: wsypać słód, podgrzać, zamieszać kilka razy i już? Nie rozumiesz. Chmielenie po wyłączeniu palnika jest dużo bardziej skomplikowane i może dać niesamowite efekty, tylko trzeba chcieć przeczytać. Rozpatrywany był bardzo prosty przypadek. Przeczytaj pytanie OPa. Właśnie na tak postawione pytanie odpowiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Rozumiem. Odpowiedziałeś tak, a nie inaczej, tymczasem mogłeś objaśnić proces i pomóc koledze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się