Skocz do zawartości

Chmielenie po wyłączeniu palnika - flame out


micd84

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam pierwszy raz zastosować chmielenie na zakończenie gotowania, dokładnie dodanie chmielu 1 minutę po wyłączeniu palnika.

I moje pytanie dotyczy szczegółów technicznych: czy po prostu wsypuję chmiel i zostawiam do zakończenia chłodzenia (przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej) czy po wsypaniu próbować wymieszać go w brzeczce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Istotne jest to, do jakiej temperatury schłodzisz brzeczkę i na ile zostawisz chmiel.

 

http://www.piwo.org/topic/10132-artykul-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/

 

Sam stosuję to chmielenie, z bardzo dobrymi efektami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że całe zacieranie też sprowadzasz do opinii: wsypać słód, podgrzać, zamieszać kilka razy i już?

 

Chmielenie po wyłączeniu palnika jest dużo bardziej skomplikowane i może dać niesamowite efekty, tylko trzeba chcieć przeczytać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że całe zacieranie też sprowadzasz do opinii: wsypać słód, podgrzać, zamieszać kilka razy i już?

 

Nie rozumiesz.

 

Chmielenie po wyłączeniu palnika jest dużo bardziej skomplikowane i może dać niesamowite efekty, tylko trzeba chcieć przeczytać.

 

Rozpatrywany był bardzo prosty przypadek. Przeczytaj pytanie OPa. Właśnie na tak postawione pytanie odpowiedziałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.