bulq Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Witam. Czy taki gar po wyczyszczeniu nada się do zacierania i chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 zależy jak duże sa ubytki w emalii. Ja warze w takim garnku w którym są niewielkie ubytki i wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 zardzewiały gar nie nadaje się do warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzzd1 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Witam Jeżeli nie masz innego, to warz spokojnie w tym przyrdzewiałym... Brzeczka to nie zajzajer i wiele żelaza nie wypłucze... A żelazo jest zdrowe... Tylko nie szoruj go papierem ściernym bo sprawę pogorszysz... pozdr. Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Możesz jeszcze ocynować miejsca gdzie rdzewieje, cyna oczywiście do lutowania rurek miedzianych wody pitnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedar33 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Wszystko kwestia rozsądku. Jeżeli tylko kilka obić wielkości, powiedzmy monety, to nie zwracaj na to uwagi i korzystaj. Jak większe - to tylko kwestia Twojej motywacji . Ja, zwykle staram się wychodzić z założenia, że więcej się nauczę knocąc coś przez nie do końca idealny sprzęt niż tracąc czas i kasę na zdobywanie funkiel-cud-ideału. Pamiętam też, że jakieś 20 lat temu, mój brat robił piwo w domu na słodzie i chmielu przeszmuglowanym z browaru piastowskiego. Zacierał i chmielił w garnku ... aluminiowym. Piwo było naprawdę dobre. Myślę, że na pytanie "Czy mogę warzyć w garnku aluminiowym ?" kilka osób na tym forum mogłoby dostać wylewu . Pozdrawiam w oczekiwaniu na me ... pierwsze drożdże. Cynowania bym nie polecał. Na taką stal potrzeba zastosować dosyć agresywny topnik. Bardziej bym się bał resztek topnika, niż tej odrobiny tlenku żelaza. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez kedar33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Cynowania bym nie polecał. Na taką stal potrzeba zastosować dosyć agresywny topnik. Bardziej bym się bał resztek topnika, niż tej odrobiny tlenku żelaza. Wiesz to z doświadczenia, teorii czy są to tylko przypuszczenia?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedar33 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Cynowania bym nie polecał. Na taką stal potrzeba zastosować dosyć agresywny topnik. Bardziej bym się bał resztek topnika, niż tej odrobiny tlenku żelaza. Wiesz to z doświadczenia, teorii czy są to tylko przypuszczenia?. Masz rację Mateos. Nie doprecyzowałem. Tak, trochę lutowałem, choć tylko "na miękko". Do stali potrzeba co najmniej kwasu solnego, ewentualnie specjalnego topnika. Lutuje się stosunkowo ciężko, szczególnie na zanieczyszczonych, "powżerowych" powierzchniach. Nie mówię, że to niewykonalne czy szczególnie szkodliwe w późniejszym użytkowaniu. Po prostu, moim zdaniem, skórka nie warta wyprawki. Jeszcze, żeby to było naczynie stalowe, cynowane i chodziło o naprawę powłoki. Robiło się tak z kanami na mleko. Myślę, że lepiej spróbować raz na tym co się ma, zobaczyć czy nie ma jakiś problemów i w tym czasie szukać lepszego gara. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez kedar33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 http://www.piwo.org/topic/7403-lutowanie-odpryskow-w-garnkach-emaliowanych/ Z tego co piszą w tym temacie nie jest tak źle;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Do garnków emaliowanych wanien, brodzików, można kupić specjalne zaprawki. Ale jak tam już było cynowanie i cholera wie co jeszcze to nie wiadomo czy złapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się