slotish Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Posiadam fermentor zakupiony w Centrum Piwowarstwa i jako, ze zamierzam zacząć niedługo przygodę z zacieraniem chciałem zakupić pokrywę z rurką fermentacyjną z oferty Browamatora. Czy rozmiar fermentorów z Ba i CP jest taki sam - chodzi mi o to - czy ta pokrywa będzie pasować do mojego sprzętu. Przyznam się szczerze, że po przebytym epizodzie winiarskim nie wiem jak bez rurki przeprowadzić cichą fermentację... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Przyznam się szczerze, że po przebytym epizodzie winiarskim nie wiem jak bez rurki przeprowadzić cichą fermentację... Pozdrawiam Normalnie... zatrzasnąć fermentor na głucho Rurkę użyłam chyba tylko raz, moim zdaniem nie jest ona konieczna. Jeśli bardzo chcesz to do cichej fermentacji możesz użyć szklanego gąsiora z rurką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Normalnie... zatrzasnąć fermentor na głucho A co z dwutlenkiem węgla który wytwarza się w fermentorze?? Trzeba raz na jakiś czas otwierać pokrywę, czy można zostawić fermentor w spokoju np. na 2 tygodnie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Normalnie... zatrzasnąć fermentor na głucho A co z dwutlenkiem węgla który wytwarza się w fermentorze?? Trzeba raz na jakiś czas otwierać pokrywę, czy można zostawić fermentor w spokoju np. na 2 tygodnie?? Na cichej zostawiam w spokoju, czasami tylko pokrywka robił się wypukła. Nigdy nie miałam żadnych przygód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 dzięki za poradę. W takim razie czeka mnie jeden zakup mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Dobrze Ci poradzili:) A co do fermentora z CP - jest zupełnie inny niż z BA. Najlepiej dowiadywać się u źródeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Może uzupełnię, że zatrzaskiwać na głucho też nie ma potrzeby. Wystarczy wieko czymś dociążyć i będzie dobrze. Ilości CO2 produkowane podczas fermentacji burzliwej praktycznie gwarantują jednokierunkową wymianę gazową. Podczas cichej, za wyjątkiem okresów skrajnie gwałtownych zmian pogody, właściwie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Ja też nie używam rurki fermentacyjnej. Jak i na burzliwej, tak i na cichej. Raz tylko użyłem na cichej ale to nie ma sensu i tak. Na cichej zatrzaskuje pokrywę i tylko w jednym miejscu nie domykam jej do końca, tak żeby w razie czego gaz miał gdzie uchodzić i przykrywam płachtą i do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi