Fifol Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Uwarzyłem korzenne piwo na drożdżach T-58. Piwo odfermentowało z 17blg do 5, czyli z efektywnością charakterystyczną dla tych drożdży. Spokojnie sobie fermentowało i leżało z 2 tygodnie w wiadrze. Postanowiłem je przelać do gąsiora, żeby się ładnie sklarowało. Podczas przelewania, przy okazji uzupełniłem jedną butelkę i ją zakapslowałem jako taki mały tester. Po tygodniu (czyli wczoraj) go spróbowałem. W smaku jest całkiem całkiem, chociaż ponad przyprawami wybijają się drożdżowe estry (co też mnie dziwi, bo znajomy robił piwo na tych samych drożdżach i ich wpływ na smak był minimalny). Natomiast "fakturę" ma beznadziejną, piwo jest gęste jak mleko co psuje przyjemność płynącą z jego picia. Jest przy tym straszliwie mętne, więc wygląda bardziej jak kakao. Pytanie skąd ta gęstość? Wynika z cukrów które nie dofermentowały, z osadu który się nie strącił? Mam jeszcze teorie, że to mogła być wina cynamonu, bądź co bądź to on najbardziej je zmętnił podczas gotowania. Co mam zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Chyba dobrze byłoby, gdybyś podał recepture. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Twoja diagnoza jest trafna - prawdopodobnie chodzi o unoszący się osad i i niskie odfermentowanie. Po sklarowaniu i zlaniu znad osadów będzie lepiej. Drożdżowe estry w młodym, słabo odfermentowanym piwie górnej fermentacji to rzecz naturalna. Moim zdaniem Twój tester nie oddaje tego co będziesz miał w butelkach - obstawiam że będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifol Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Receptura: Monachijski typ I 1kg Pale Ale 2,5 Carapils 0,5 Melanoidynowy 0,25 Cynamon 20g 2 goździki pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kolendry trochę startego imbiru (na oko) skórka pomarańczy kilka ziaren ziela angielskiego Nie jestem pewien czy to są dobre proporcje, musiałbym się upewnić. Wyszło z tego 15 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fifol Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Myślę czy tego nie przefiltrować przez gazę/sitko, albo kombinować z żelatyną. Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Jak chcesz mieć bardziej klarowne to próbuj z żelatyną. Ale mętne też może być smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się