Skocz do zawartości

Wyeast 1056 - American Ale?


Rekomendowane odpowiedzi

1056 - American Ale?

 

Very clean, crisp flavor characteristics. Low fruitiness and mild ester production. Slightly citrus like with cool (60-66F, 15-19C) fermentation temperatures. Versatile yeast, which produces many beer styles allowing malt and hop character to dominate the beer profile. Flocculation improves with dark malts in grain bill. Normally requires filtration for bright beers. DE or pad filtration recommended.

 

Origin:

Flocculation: Medium-Low

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 60-72F, 15-22C

Alcohol Tolerance: 10% ABV

 

Styles:

American Amber Ale

American Barleywine

American Brown Ale

American IPA

American Pale Ale

American Stout

Braggot

Brown Porter

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Cream Ale

Dry Stout

Fruit Beer

Imperial IPA

Irish Red Ale

Other Smoked Beer

Russian Imperial Stout

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Strong Scotch Ale

Wood-Aged Beer

 

 

Bardzo świeży, rześki smak. Niska owocowość i średnia produkcja estrów. Lekko cytrusowe z chłodnymi temperaturami fermentacji (15 -19 C). Użyteczne w przypadku wielu styli pozwalające słodowi i chmielowi na zdominowanie profilu piwa. Flokulacja poprawia się w przypadku obecności ciemnych słodów w zasypie. Zwyczajowo wymaga filtracji dla jasnych piw.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: Średnia do niskiej

Odfermentowanie: 73%-77%

Zakres temperatur: 60-72 F, 15-22 C

Tolerancja na alkohol: 10%

 

Style:

American Amber Ale

American Barleywine

American Brown Ale

American IPA

American Pale Ale

American Stout

Braggot

Brown Porter

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Cream Ale

Dry Stout

Fruit Beer

Imperial IPA

Irish Red Ale

Other Smoked Beer

Russian Imperial Stout

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Strong Scotch Ale

Wood-Aged Beer

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Zrobiłem ostatnio 5 warek na tych drożdżach i właściwie w każdej warce, po refermentacji na dnie butelki drożdże zbijają się w farfocle, które przy nieumiejętnym nalewaniu jak przejdą do pokala wyglądają paskudnie. Trochę tak jak zwarzone mleko.

 

Czy to normalne? Czy akurat u mnie się tak zdarzyło?

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Próbował ktoś fermentować piwo na tych drożdżach w temperaturze około 13C? Bo mam do wyboru, albo w piwnicy w tej temperaturze, albo w przedpokoju w ok. 17-18 stopniach więc w fermentorze podskoczy pewnie do 19-20C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próbował ktoś fermentować piwo na tych drożdżach w temperaturze około 13C? Bo mam do wyboru, albo w piwnicy w tej temperaturze, albo w przedpokoju w ok. 17-18 stopniach więc w fermentorze podskoczy pewnie do 19-20C.

Wystartuj w piwnicy, a po kilku dniach przenieś do przedpokoju. Idealne rozwiązanie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.