Marcrac Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Nadszedł czas na prawdziwie kremowe stouty w domy, więc zacząłem rozglądać się za tradycyjnym wyspiarskim systemem do wyszynku. Mam pytanie czy ktoś używa angielskiej pompy (beer engine) z kegami cornelius ? Dziękuje za wszelkie wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Wypijesz kega w 3-4 dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?t=4892 Może pomyśl nad czymś takim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 a może po prostu użyć mieszanki spożywczej (70% N2 30% CO2) do wyszynki, albo samego azotu i nie trzeba nic kombinować z pompą. Nie wiem po co wywarzać otwarte drzwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Wypijesz kega w 3-4 dni ? Masz na myśli utlenienie ? Przy pompie nie ma możliwości wypchnięcia piwa przez CO2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Wypijesz kega w 3-4 dni ? Masz na myśli utlenienie ? Przy pompie nie ma możliwości wypchnięcia piwa przez CO2 ? Pompa piwo pompuje, czyli zasysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 a może po prostu użyć mieszanki spożywczej (70% N2 30% CO2) do wyszynki, albo samego azotu i nie trzeba nic kombinować z pompą. Nie wiem po co wywarzać otwarte drzwi. W taki sam sposób gazować piwo jak w przypadku CO2?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak to wiem, że zasysa. Źle sformułowałem pytanie z tym "wypchnięciem" Kombinuje czy nie było by możliwości dobijać kega dwutlenkiem, aby nie utleniać piwa przy kilkudniowym opróżnianiu zawartości. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez Marcrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 taki sam sposób gazować piwo jak w przypadku CO2?? jeżeli używasz mieszanki to tak, jeżeli czystego azotu, to najpierw CO2, albo refermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Do wyszynku nie jest potrzebny jakiś specjalny kran?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Do wyszynku nie jest potrzebny jakiś specjalny kran?? Najprostszy, najlepiej bez kompensatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Ok, znalazłem. Wklejam, jeśli kogoś interesuje temat: Pomysł Leszcza (na mieszankę) też pewnie ciekawy, pewnie spróbuję jak zdobędę dodatkową butlę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Ok, znalazłem. Wklejam, jeśli kogoś interesuje temat: Pomysł Leszcza (na mieszankę) też pewnie ciekawy, pewnie spróbuję jak zdobędę dodatkową butlę. Mieszanki biogon i azot są dostępne w innych butlach, z innym zaworem, do tego potrzebujesz reduktora do azotu lub przejściówki na zawór z gwintu azot > CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 mi w Krakowie udało się kupić mieszankę 80-20 w normalnej butli co2 5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Ktoś wie gdzie mieszankę można kupić w Warszawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 mi w Krakowie udało się kupić mieszankę 80-20 w normalnej butli co2 5kg. Gdzie? Cena tez jest wazna? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 We Wrocławiu mieszanką spożywczą 70/30 nabijają zwykłe butle od CO2, nie ma z tym problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 mi w Krakowie udało się kupić mieszankę 80-20 w normalnej butli co2 5kg. Gdzie? Cena tez jest wazna? :-) Zakopiańska 58 koło Castoramy, butla 5 kg + gaz - 250 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 a ile za sam gaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 coś koło 65zł, ale nie jestem pewny bo razem z butlą kupiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Na ile beczek starczy mieszanka przy zastosowaniu refermentacji?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Jak by ktoś szukał mieszanki (i nie tylko) w Warszawie to jest tu... http://www.kamino.pl/ Jeszcze nie wiem jakie ceny. Najpierw zrobię kegator a później będę działał dalej ale efekt jest imponujący... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się