b.dawid Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Nastawiłem cieniutkiego wita(1,041SG) zacierany głównie w 72-71stopni. Zalecany zakres wspomnianych drożdży to 16-25, zadałem uwodnione do brzeczki o temperaturze 18st., fermentor stoi w tzw. kuchni letniej, wczoraj minęła doba od zadania drożdży a termometr wskazywał 14 stopni i widać było lekki szumek na powierzchni, dziś już jest 13 stopni(brzeczka) i konkretna czapa piany, mam dylemat czy to dobrze dofermentuje w takich warunkach. Niby ze względu na zacieranie nie powinno zbyt nisko zejść ale nie wiem czy interweniować ogrzewając pomieszczenie? Czy może wrzucić na luz i obserwować rozwój wydarzeń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 luz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Pomijając temperaturę (niska, ale powoli mogą coś tam przerobić), to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? Bo Gozdawa sie obrazi Edytowane 3 Maja 2014 przez elroy edytowano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 A co w nich dziwnego? Nie używałem ich jeszcze i chcę je sprawdzić, ludzie tu też nie piszą o nich za wiele z doświadczenia, głównie jadą po firmie. Ok, będę obserwował temat. Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 co w nich dziwnego? w nich nic. IMHO, są ok jak na suchary do belgów. Do wita wybrałbym jednak jakieś inne, bo wit to jednak dość specyficzne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Ja akurat mam dość już s-33, po raz któryś utwierdziły mnie że opinie o spłaszczaniu piwa są prawdziwe. Używałem też brewferm blanche na które tak tu psioczono i byłem zadowolony, chcę teraz ten wynalazek z gozdawy wypróbować. Tak się zastanawiam dlaczego ich NIE wybierać do wita, skro "teoretycznie" są to "belgian fruit & spicy ale yeast"? Każdy początkujący będzie jak najbardziej sugerował się opisem. Przy okazji - jeśli już wystartowała fermentacja w tak niskiej temperaturze, to czy drożdże dokończą sprawę(pod warunkiem że temperatura się utrzyma....ofkors) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 No ok, jak chcesz testować Gozdawę to spoko ale dlaczego kombinujesz z drożdżami dedykowanymi do belgów a nie wziąłeś tych dedykowanych do witów- "Classic Belgian Witbier" Szczep górnej fermentacji dedykowany do klasycznego belgijskiego Witbiera. Niska zawartość estrów nie dominuje nad profilem aromatyczno-smakowym, typowym dla tego piwa. Temperatura fermentacji 16-25 ºC, optymalna 20-24 ºC. Flokulacja średnia Tolerancja na alkohol do 6,8% Drożdże na 30 minut przed zadaniem należy uwodnić w temperaturze 27 ºC +/- 3 ºC. Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Ponieważ te kupiłem zanim wysypały się te ostatnie i mimo że gozdawa pisał że są u dystrybutorów to jakoś ich (przez jakiś czas od "premiery") nie było, swoją drogą kolejne piwa na sucharach będę kolejno sprawdzał na produktach Gozdawa. Pożyjemy zobaczymy, dziś odpalam jednak kaloryferek bo temperatura brzeczki spadła do 11, mimo że czapa się utrzymuje to nie będę ryzykował, obok stoi pszenica na wb-06, ta także fermentuje ale kto wie jak długo wytrzyma taki chłodek. Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? Bo Gozdawa sie obrazi Kolejna prywatna wycieczka Pana Smyka co do mojej osoby. Zastanawiam się czy to odwaga spowodowana nadmiarem piwa,czy quasi wirtualnym bezpieczeństwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 A co w nich dziwnego? Nie używałem ich jeszcze i chcę je sprawdzić, ludzie tu też nie piszą o nich za wiele z doświadczenia, głównie jadą po firmie. Ok, będę obserwował temat. To fakt jadą. Poprawiają sobie wirtualnie samopoczucie. Pożyjemy zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? Bo Gozdawa sie obrazi Kolejna prywatna wycieczka Pana Smyka co do mojej osoby. Zastanawiam się czy to odwaga spowodowana nadmiarem piwa,czy quasi wirtualnym bezpieczeństwem. Nie mam problemów z alkoholem, jak chcę sie napić otwieram barek i piję Jak widzisz na końcu mojego posta była emotka, ( wyjaśnię, że to taki żarcik) Nie chowam się za wirtualnym bezpieczeństwem, będę na WWP i mogę powiedzieć Tobie to wszystko prosto w twarz. ps Tomku, proszę nie edytuj tego posta ps2 dziękuje w imieniu hejtu ( hajera?) Edytowane 6 Maja 2014 przez anteks Oczywiście. Nie ma tutaj żadnych powodów do edycji. Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? Bo Gozdawa sie obrazi Kolejna prywatna wycieczka Pana Smyka co do mojej osoby. Zastanawiam się czy to odwaga spowodowana nadmiarem piwa,czy quasi wirtualnym bezpieczeństwem. Nie mam problemów z alkoholem, jak chcę sie napić otwieram barek i piję Jak widzisz na końcu mojego posta była emotka, ( wyjaśnię, że to taki żarcik) Nie chowam się za wirtualnym bezpieczeństwem, będę na WWP i mogę powiedzieć Tobie to wszystko prosto w twarz. ps Tomku, proszę nie edytuj tego posta ps2 dziękuje w imieniu hejtu ( hajera?) Nie zrozumiałem żartu,bo ja prosty facet jestem. Chętnie podyskutuje w realu,,to jesteśmy umówieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się