czyzak Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Witajcie, otóż postanowiłem zrobić piwo na lato orzeźwiające, chmielowe, z nutami cytrusowymi i wymyśliłem coś takiego, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem i proszę was o sprawdzenie toku mojego rozważania> Zasyp: 2 kg Pilzneńskiego 1 kg Pszenicznego 1 kg Żytniego 60 g Chmielu Amarillo (granulat) drożdże Safale S-04 Zacieranie 40-45 C 15 minut 60-62 C 40 minut 70-72 C do ujemnej próby jodowej Chmielenie: 20 g 60 minut 20 g 30 minut 20 g 10 minut Co o tym sądzicie? Nie zależy mi aby piwo było w jakimś konkretnym stylu, ale chce wiedzieć czy jest szansa, że coś ciekawego i dobrego z tego wyjdzie. Co wy byście zmienili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Będę warzył coś podobnego. Spodziewam się lekkiego kwaskowatego piwa, z charakterystyczną dla żyta oleistością. Zacieram niespecjalnie treściwie, ze średnią goryczką, raczej bez fajerwerków w aromacie. Wysycenie będzie mocniejsze. Takie lekkie piwo do wylegiwania się na tarasie Edytowane 4 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Witam . Podoma mi się Twój pomysł . Pozwole sobie podpiąć swoje pytanie dotyczące użycia żyta w twoim temacie . Mianowicie czy wspomniany słód żytni trzeba zacierać inaczej osobno w innej temp. dla uzyskania lepszego efektu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Jeżeli pytanie do mnie, to zacieram sam żytni na początku, w temperaturze 35°C-45°C. W tym zakresie działa enod-B-glukanaza, która pozwoli na zmniejszenie lepkości zacieru pochodzącej z żyta (przynajmniej w teorii); do kolejnej przerwy sypię pozostałe słody (bez jęczmienie prażonego) i zacieram wszystkie razem. Jęczmień trafia do wygrzewu (78°C), a później to już filtracja itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 A długo trzymasz żytniaka w przedziale tych temperatur ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Co do mnie, podobnie jak kolega robię przerwę w temperaturze 40-45 tylko, że od razu wsypuje wszystkie słody razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 A długo trzymasz żytniaka w przedziale tych temperatur ? Zakładam pół godziny, ale różnie to bywa może się przedłużyć robię przerwę w temperaturze 40-45 tylko, że od razu wsypuje wszystkie słody razem W tym zakresie może już działać egzopeptydaza i przy dłuższym jej działaniu na słody może to się odbić na pianie w piwie. Ja tą przerwę robię wyłącznie z powodu żyta i dlatego trafia ono tam samo, kolejne przerwy są już dla wszystkich słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzak Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 @korzen16 tego nawet nie wiedziałem, dzięki za cenna uwagę. Przy warzeniu tego piwa postaram się tak zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Proszę bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi