camilos Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Witam, kolejna warka powoli zbliża się do butelkowania, więc trzeba obmyśleć plan działania z następną. Tchnęło mnie na Stouta, poczytałem receptury i naklikałem taki zasyp w brewtargecie. Trochę się obawiam, że przedobrzyłem ze składnikami. Sporo odbiega od prostego, w zasadzie 3 składnikowego Dry Stouta, ale chciał bym aby smak był pełen, "gęsty" i słodki. Zasyp (wszystko Strzegom): - Pale ale - 4kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 500g (obawiam się dodać więcej aby nie mieć kłopotów z filtrowaniem/znikome doswiadczenie) - Monachijski I - 500g - Monachijski II - 500g - Czekoladowy 1200 - 300g - Jęczmień prażony - 300g - Karmelowy 300 - 300g - Karmelowy 600 - 300g łączny zasyp 6,7kg Zacieranie - na gęsto (żeby wszytsko weszło do lodówki), wszystko razem, 68 stopni 90 minut w lodówce. Chmielenie 30g Iungi 60 min. Drożdże - gęstwa US-05 Warka 22l Za Brewtargetem : IBU 30,7; Barwa 90,9 EBC (46,2 SRM), gęstoś początkowa 13,8 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Co do filtracji, to się nie obawiaj - dałem 100 g więcej płatków od Ciebie i nie miałem żadnych problemów. Jeśli chodzi o zasyp, to zrezygnowałbym z karmelowego 300 i z jednego monachijskiego na rzecz pale ale, żeby piwko nie było jednak za ciężkie w odbiorze. Chyba, że chcesz słaby alkoholowo, ale ciężki smakowo stout, to już Twój wybór. Co do słodyczy, to dorzuć 500 g laktozy pod koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Może zamiast stoutu warto pójść w kierunku Scottish Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 - Czekoladowy 1200 - 300g - Jęczmień prażony - 300g - Karmelowy 300 - 300g - Karmelowy 600 - 300g jak na moje oko to tego jęczmieni i czekoladowego troszkę za dużo przy tych karmelowych tak jak pisałeś że doświadczenie masz nie dużo więc lepiej może spróbować coś sprawdzonego ,możesz do zwykłego stouta dać laktozy ,zobacz sobie tą recepturę http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 jeśli wydajność masz dobrą to zmniejsz zasyp albo wyjdzie ci kilka litrów więcej słabszego,to już jak wolisz od laktozy nie spodziewaj się takiej słodkiej słodyczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Jeśli chodzi o zasyp, to zrezygnowałbym z karmelowego 300 i z jednego monachijskiego na rzecz pale ale,........... Co do słodyczy, to dorzuć 500 g laktozy pod koniec gotowania. Długo się zastanawiałem czy te karmelową 300 zostawić, nawet ją dwa razy wywalałem ale dodawałem z powrotem ;)No to jednak czułem dobrze, że przekombinowałem. Faktycznie uproszczę o ten karmelowy i wywalę monachijski I. O laktozie też myślałem. Może zamiast stoutu warto pójść w kierunku Scottish Ale? Zaraz popatrzę, poszukam poczytam, może faktycznie, to o czym myślę jako stout bardziej podejdzie jako Scottish Ale. jak na moje oko to tego jęczmieni i czekoladowego troszkę za dużo przy tych karmelowych Ilość jęczmienia wzorowałem na innych przepisach, może zmniejszę nieco jęczmień żeby nie zabić aromatów z karmelowych i czekoladowego. Dzięki za sugestie! I wracam do dalszego czytania innych receptur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) To podłącze się do tematu Sweet stout, około 22l Słody Pale ale 2,5 kg Monachijski typ I 2kg Caraaroma (350 EBC) 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Carafa I 0,3 kg Czekoladowy pszeniczny 0,3 kg Palony jęczmień 0,3kg Chmiele Iunga (11,9% AA) - 20g - 60 minut Sybilla (6,4% AA) - 10g - 60 minut Sybilla (6,4% AA) - 20g - 15 minut Iunga (11,9% AA) - 10g - 15 minut Drożdże Safale S-04 Inne dodatki laktoza - 0,5kg płatki dębowe średnio opiekane - 25g (do połowy warki) Zacieranie 68° - 75 minut (słody ciemne po 60 minutach) 76° - wygrzew Ekstrakt: 16,7 blg (z laktozą) IBU: 25 (według BS2) Główną zagwozdkę mam z ciemnymi słodami, dobra ilość? No i ogólnie co sądzicie, dopiero 6 warka także niepewność co do receptur jeszcze jest. Edytowane 28 Maja 2014 przez Baton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Laktozę daj na ostatnie 10 minut gotowania z chmielem, a nie do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 A racja, mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się