zaglob Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 jak masz takie ładne temperatury, to dawaj i rób lagerki jak ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Nieee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Gotuje się:016 - Habanero Imperial StoutZasyp:Pale Ale - 5 kgPłatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8 kgMonachijski - 0,5 kgPszeniczny barwiący - 0,5 kgPszeniczny karmelowy - 0,4 kgJęczmień prażony 0,2 kgKarmelowy ciemny - 0,2 kgZacieranie:52 st. - 15 min64 st. - 90 min72 st. - 20 min78 st. - 10 min -> filtracjaSpuściłem 11 litrów brzeczki 24,5 BLG (SG: 1,105), wysładzałem aż do uzyskania 23 litrów, gęstość brzeczki do gotowania - 19,85 BLG (SG: 1,083). Wydajność zacierania 80,1% - nie spodziewałem się tak wysokiej. Po dalszym wysładzaniu uzyskałem kolejne 14 litrów o gęstości 6,3 BLG (SG: 1,025), jutro pójdzie do gara.Gotowanie 90 minutMagnum 63 g - FWHpapryczka Habanero - 70 minAmarillo 30 g - 30 minpapryczka Habanero - 30 minpapryczka Habanero - 10 mincukier 0,2 kg - 10 mindrożdże - 2 paczki Danstar Nottingham rozruszane w 45 godzinnym dwulitrowym starterzeDo fermentora trafiło 17 litrów brzeczki 25,25 BLG (SG: 1,108) i 2 litry startera.21.02 - fermentacja ruszyła po kilku godzinach 22.02 - piana drożdżowa sięgnęła pokrywy, bardzo możliwe pierwsze w mojej karierze wyjście drożdży na spacer 5.03 - piwo zlane na cichą, dodane 43 g papryczek Habanero i 50 g płatków Sherry Oloroso. BLG między 3 a 5. Cicha w piwnicy,w temperaturze ok 11 st. 19.03 - dodane 2 uncje kostek dębowych z beczki po burbonie, które leżały przez 10 dni w 12 letniej whisky single malt 8.05 - zabutelkowane z użyciem 60 g cukru. Wyszło 18 litrów Edytowane 8 Maja 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) 017 - American Dry Stout - wysłodziny po warce 016Gotowanie 60 minutMagnum 10 g - 60 mincukier 250 g - 60 minWarrior 10 g - 30 minPerle 25 g - 0 minSimcoe 17 g - 0 minMusiałem się wspomóc cukrem, bo wysłodziny miały wyjątkowo małą gęstość (6,3 BLG)Po gotowaniu otrzymałem niewiadomą mi ilość brzeczki o gęstości 10 BLG. Zadałem uwodnione Gozdawa US West Coast. 22.02 - start fermentacji 3.03 - zlane na cichą, dodane 20 g Chinooka, 10 g Columbusa i 10 g Warriora, zeszło do 2 BLG 10.03 - zabutelkowane z użyciem 42 g cukru. Wyszło 19 butelek 0,5 i jedna 0,33. FG między 1,5 a 1,7 BLG Edytowane 10 Marca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) - do warki 014 dodałem dziś żelatynę. W czwartek butelkowanie - warka 015 będzie butelkowana w sobotę - do warki 016 dodałem ok 300 g cukru rozpuszczonego w litrze wody, będzie jeszcze jeden albo dwa takie dodatki w najbliższych dniach - warka 017 spokojnie fermentuje Edytowane 23 Lutego 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Pliniusz w butelkach! Jestem zdumiony zabutelkowaną ilością - 20 litrów z hakiem Edytowane 26 Lutego 2015 przez szejk sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Stone IPA również w butelkach. Wyszło 21,5 litra, zabutelkowane z użyciem 90 g cukru. Edytowane 28 Lutego 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Wysłodziny po Habanero Imperial Stout przelane na cichą, dodałem 20 g Chinooka, 10 g Columbusa i 10 g Warriora. Zeszło do 2 BLG, a więc nie tak źle, udało się uzyskać 4,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 RIS powędrował dziś na cichą, dodałem 43 g świeżych papryczek habanero i 50 g płatków Sherry Oloroso. Planowany czas trwania cichej - 28 dni. W tej chwili jeśli wierzyć odczytom z refraktometru BLG wynosi 3 (a więc już jest 12,9% alk.), jeśli spławikowi - 5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) Grzeje się 018 - Beat the Bastards - Punk IPA czyli pierwszy z trzech planowanych klonów Brew Doga Zasyp: Pale Ale - 5,3 kg Karmelowy 30 - 0,155 kg Carapils - 0,116 kg Zacieranie: 17 litrów wody 65 st. - 60 min podgrzanie do 76 st. i filtracja Brzeczka przednia - 11,5 litra 20 brix Wysładzanie wodą w temperaturze 77 st., 16.5 litra Do gotowania poszło 28 litrów brzeczki o gęstości 13,3 brix Gotowanie 60 min: Chinook 20 g - 60 min Ahtanum 30 g - 15 min Nelson Sauvin 17 g - 15 min Simcoe 17 g - 10 min Mech irlandzki 5 g - 10 min Amarillo 10 g - 5 min Cascade 20 g - 0 min Nelson Sauvin 20 g - 0 min Simcoe 20 g - 0 min Brzeczka schłodzona do 18 stopni, do fermentora trafiły 24 litry, OG = 1,056, czyli tyle, ile miało być. Drożdże S-04, świeżo uwodnione 7.03 - początek fermentacji pod wieczór, spokojny start przez noc 8.03 - 2 - 3 cm czapa piany i rośnie 16.03 - przelane na cichą, 4 °Blg 19.03 - dodane po 20 g Ahtanum, Amarillo, Nelson Sauvin i Simcoe oraz 30 g Cascade 23.03 - zabutelkowane z użyciem 91 g cukru. Wyszły nieco ponad 22 litry. FG = 4,1, więc zabrakło jakieś 0,3% alko w porównaniu z oryginałem. Edytowane 23 Marca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 W piątek otrzymałem w prezencje 2 uncje kostek dębowych z beczki po burbonie. Trochę je rozdrobniłem i zalałem 12 letnią whisky single malt (niestety nie miałem burbonu). Tydzień się pomoczą, a następnie całość trafi na nieco wydłużoną w związku z tym cichą do Habanero Imperial Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 degustacja 014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Warka 017 zabutelkowana z użyciem 42 g cukru. Wyszło 19 butelek 0,5 i jedna 0,33. FG między 1,5 a 1,7 Edytowane 10 Marca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Warka 018 zlana na cichą. BLG w tej chwili wynosi 4. Drożdże wręcz rewelacyjnie opadły, przy przelewaniu dno (drożdże) było widać kiedy w fermentorze było jeszcze 10 litrów piwa. Teraz parę dni w piwnicy na dalszym klarowaniu a potem na 5 dni chmiel. Na tą chwilę nie zamierzam klarować żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Dziś BrewDog część 2/3 - Dead Pony Pale Ale, czyli lekkie piwo o intensywnym aromacie na cieplejsze dni 019 - Dead Pony Pale Ale Zasyp: Pilzneński - 3,9 kg Karmelowy 60 - 0,3 kg Karmelowy 130 - 0,1 kg Zacieranie: 68 °C - 60 min 78 °C - 10 min -> filtracja Otrzymałem 8,5 l brzeczki przedniej o gęstości 1,081 (19,2 °Blg) Wysładzanie z użyciem 19 l wody w temperaturze 78 °C, do gotowania poszło 27,5 l brzeczki o gęstości 1,039 (9,7 °Blg) Gotowanie 60 min: Citra 4g - FWH Simcoe 8g - 60 min Simcoe 10 g - 30 min Citra 8 g - 30 min Mosaic 15 g - 10 min Citra 8 g - 10 min Simcoe 7 g - 10 min Mech irlandzki 5 g - 10 min Otrzymałem 23,5 l brzeczki o gęstości 11,2 °Blg. Schłodzone do temp. 19 °C i przeniesione do pokoju o takiej temperaturze otoczenia. Rozcieńczone do gęstości 1,039 (9,76 °Blg) W fermentorze 27 litrów, zadane świeżo uwodnione Gozdawa USWC Wydajność zacierania i warzelni - 81,6% 19.03 - start fermentacji 28.03 - przelane na cichą, 3 °Blg po burzliwej 2.04 - dodane 50 g Citry, 50 g Mosaica i 15 g Simcoe 7.04 - zabutelkowane z użyciem 110 g cukru. Wyszły 24 litry, FG = 2,5 °Blg Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Punk IPA otrzymało na ostatnie 5 dni cichej: po 20 g Ahtanum, Amarillo, Nelson Sauvin i Simcoe oraz 30 g Cascade Habanero Imperial Stout dostał dziś zawartość słoika ze zdjęcia parę postów wyżej i póki co w smaku jest mało habanero, więc chyba będzie trzeba mu zmienić nazwę. No chyba, że po refermentacji w jakiś cudowny sposób będzie ta pikantność ponownie wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Punk IPA zabutelkowane z użyciem 91 g cukru. Wyszły nieco ponad 22 litry. FG - 4,1 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Dead Pony zlane na cichą, stanęło na 3 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) 1.04 zacieranie i filtracja Do gotowania pójdzie 29 litrów. Licząc jeszcze 0,7 l które wcześniej odebrałem na starter, wydajność zacierania wyniosła rekordowe 91,1%. 2.04 chmielenie Zadam 1,5 l startera, który będzie na mieszadle przez 24h Wyszło 25 litrów 16,74 °Blg (po rozcieńczeniu) 14.04 zlane na cichą, stanęło na 3 °Blg. Parę dni postoi bez chmielu, potem na 5 dni chmiel i na 3 dni żelatyna 18.04 dodałem 95 g Citry, 80 g Simcoe, 48 g Amarillo i 32 g Centenniala. W piątek chciałbym butelkować 24.04 zabutelkowane z użyciem 86 g cukru. Wyszły 22 litry 020jackhammer.bsmx 020 Jackhammer American IPA Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5g Gypsum (Calcium Sulfate) - Zacieranie 90 minut 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut 5g Gelatin - Cicha 5 dni 6.9kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 100%) 40g Columbus (Tomahawk) 15.5AA (74IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Centennial 8.5AA (30.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Columbus (Tomahawk) 15.5AA (18.9IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Columbus (Tomahawk) 15.5AA (12.5IBU) granulat - Gotowanie 20min 50g Centennial 8.5AA (10.1IBU) granulat - Gotowanie 10min 20g Centennial 8.5AA (3.4IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 80g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 80g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 80g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni Fermentum Mobile Amerykański Sen FM52 2015-03-05 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 66°C 90min Dodano 21l wody 72°C mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 14min Notatki: Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Przy tym IBU podbij troche °Blg ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Edit: błąd forum, receptura jest oczywiście na 16,7 °Blg, nie zauważyłem tego wcześniej Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Przypomniałem sobie w końcu o dodaniu chmielu na cichą do warki 019. Do fermentora trafiło 50 g Citry, 50 g Mosaica i 15 g Simcoe. Tymczasem 020 za chwilę zacznie się gotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Dead Pony Pale Ale zabutelkowane z użyciem 110 g cukru. Wyszły 24 litry, FG = 2,5 °Blg Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jackhammer na cichej, piwo zeszło do 3 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jackhammer nakarmiony chmielem: 95 g Citry, 80 g Simcoe, 48 g Amarillo i 32 g Centenniala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się