Skocz do zawartości

Browar Bad to the Bone


Rekomendowane odpowiedzi

Gotuje się:

016 - Habanero Imperial Stout

Zasyp:
Pale Ale - 5 kg
Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8 kg
Monachijski - 0,5 kg
Pszeniczny barwiący - 0,5 kg
Pszeniczny karmelowy - 0,4 kg
Jęczmień prażony 0,2 kg
Karmelowy ciemny - 0,2 kg

Zacieranie:
52 st. - 15 min
64 st. - 90 min
72 st. - 20 min
78 st. - 10 min -> filtracja

Spuściłem 11 litrów brzeczki 24,5 BLG (SG: 1,105), wysładzałem aż do uzyskania 23 litrów, gęstość brzeczki do gotowania - 19,85 BLG (SG: 1,083). Wydajność zacierania 80,1% - nie spodziewałem się tak wysokiej. Po dalszym wysładzaniu uzyskałem kolejne 14 litrów o gęstości 6,3 BLG (SG: 1,025), jutro pójdzie do gara.

Gotowanie 90 minut
Magnum 63 g - FWH
papryczka Habanero - 70 min
Amarillo 30 g - 30 min
papryczka Habanero - 30 min
papryczka Habanero - 10 min
cukier 0,2 kg - 10 min

drożdże - 2 paczki Danstar Nottingham rozruszane w 45 godzinnym dwulitrowym starterze

Do fermentora trafiło 17 litrów brzeczki 25,25 BLG (SG: 1,108) i 2 litry startera.

21.02 - fermentacja ruszyła po kilku godzinach

22.02 - piana drożdżowa sięgnęła pokrywy, bardzo możliwe pierwsze w mojej karierze wyjście drożdży na spacer

5.03 - piwo zlane na cichą, dodane 43 g papryczek Habanero i 50 g płatków Sherry Oloroso. BLG między 3 a 5. Cicha w piwnicy,w temperaturze ok 11 st.

19.03 - dodane 2 uncje kostek dębowych z beczki po burbonie, które leżały przez 10 dni w 12 letniej whisky single malt

8.05 - zabutelkowane z użyciem 60 g cukru. Wyszło 18 litrów

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

017 - American Dry Stout - wysłodziny po warce 016

Gotowanie 60 minut
Magnum 10 g - 60 min
cukier 250 g - 60 min
Warrior 10 g - 30 min
Perle 25 g - 0 min
Simcoe 17 g - 0 min

Musiałem się wspomóc cukrem, bo wysłodziny miały wyjątkowo małą gęstość (6,3 BLG)

Po gotowaniu otrzymałem niewiadomą mi ilość brzeczki o gęstości 10 BLG. Zadałem uwodnione Gozdawa US West Coast.

 

22.02 - start fermentacji

3.03 - zlane na cichą, dodane 20 g Chinooka, 10 g Columbusa i 10 g Warriora, zeszło do 2 BLG

10.03 - zabutelkowane z użyciem 42 g cukru. Wyszło 19 butelek 0,5 i jedna 0,33. FG między 1,5 a 1,7 BLG

post-9067-0-76652300-1424599347_thumb.jpg

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- do warki 014 dodałem dziś żelatynę. W czwartek butelkowanie

- warka 015 będzie butelkowana w sobotę

- do warki 016 dodałem ok 300 g cukru rozpuszczonego w litrze wody, będzie jeszcze jeden albo dwa takie dodatki w najbliższych dniach

- warka 017 spokojnie fermentuje

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIS powędrował dziś na cichą, dodałem 43 g świeżych papryczek habanero i 50 g płatków Sherry Oloroso. Planowany czas trwania cichej - 28 dni. W tej chwili jeśli wierzyć odczytom z refraktometru BLG wynosi 3 (a więc już jest 12,9% alk.), jeśli spławikowi - 5 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzeje się

 

018 - Beat the Bastards - Punk IPA

 

czyli pierwszy z trzech planowanych klonów Brew Doga

 

Zasyp:

Pale Ale - 5,3 kg

Karmelowy 30 - 0,155 kg

Carapils - 0,116 kg

 

Zacieranie:

17 litrów wody

65 st. - 60 min

podgrzanie do 76 st. i filtracja

 

Brzeczka przednia - 11,5 litra 20 brix

Wysładzanie wodą w temperaturze 77 st., 16.5 litra

 

Do gotowania poszło 28 litrów brzeczki o gęstości 13,3 brix

 

Gotowanie 60 min:

Chinook 20 g - 60 min

Ahtanum 30 g - 15 min

Nelson Sauvin 17 g - 15 min

Simcoe 17 g - 10 min

Mech irlandzki 5 g - 10 min

Amarillo 10 g - 5 min

Cascade 20 g - 0 min

Nelson Sauvin 20 g - 0 min

Simcoe 20 g - 0 min

 

Brzeczka schłodzona do 18 stopni, do fermentora trafiły 24 litry, OG = 1,056, czyli tyle, ile miało być.

 

Drożdże S-04, świeżo uwodnione

 

7.03 - początek fermentacji pod wieczór, spokojny start przez noc

8.03 - 2 - 3 cm czapa piany i rośnie

16.03 - przelane na cichą, 4 °Blg

19.03 - dodane po 20 g Ahtanum, Amarillo, Nelson Sauvin i Simcoe oraz 30 g Cascade

23.03 - zabutelkowane z użyciem 91 g cukru. Wyszły nieco ponad 22 litry. FG = 4,1, więc zabrakło jakieś 0,3% alko w porównaniu z oryginałem.

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piątek otrzymałem w prezencje 2 uncje kostek dębowych z beczki po burbonie. Trochę je rozdrobniłem i zalałem 12 letnią whisky single malt (niestety nie miałem burbonu). Tydzień się pomoczą, a następnie całość trafi na nieco wydłużoną w związku z tym cichą do Habanero Imperial Stout.

 

2mqkkm1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 018 zlana na cichą. BLG w tej chwili wynosi 4. Drożdże wręcz rewelacyjnie opadły, przy przelewaniu dno (drożdże) było widać kiedy w fermentorze było jeszcze 10 litrów piwa. Teraz parę dni w piwnicy na dalszym klarowaniu a potem na 5 dni chmiel. Na tą chwilę nie zamierzam klarować żelatyną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś BrewDog część 2/3 - Dead Pony Pale Ale, czyli lekkie piwo o intensywnym aromacie na cieplejsze dni ;)

 

019 - Dead Pony Pale Ale

 

Zasyp:

Pilzneński - 3,9 kg

Karmelowy 60 - 0,3 kg

Karmelowy 130 - 0,1 kg

 

Zacieranie:

68 °C - 60 min

78 °C - 10 min -> filtracja

 

Otrzymałem 8,5 l brzeczki przedniej o gęstości 1,081 (19,2 °Blg)

Wysładzanie z użyciem 19 l wody w temperaturze 78 °C, do gotowania poszło 27,5 l brzeczki o gęstości 1,039 (9,7 °Blg)

 

Gotowanie 60 min:

Citra 4g - FWH

Simcoe 8g - 60 min

Simcoe 10 g - 30 min

Citra 8 g - 30 min

Mosaic 15 g - 10 min

Citra 8 g - 10 min

Simcoe 7 g - 10 min

Mech irlandzki 5 g - 10 min

 

Otrzymałem 23,5 l brzeczki o gęstości 11,2 °Blg.

Schłodzone do temp. 19 °C i przeniesione do pokoju o takiej temperaturze otoczenia.

Rozcieńczone do gęstości 1,039 (9,76 °Blg)

 

W fermentorze 27 litrów, zadane świeżo uwodnione Gozdawa USWC

 

Wydajność zacierania i warzelni - 81,6%

 

19.03 - start fermentacji

28.03 - przelane na cichą, 3 °Blg po burzliwej

2.04 - dodane 50 g Citry, 50 g Mosaica i 15 g Simcoe

7.04 - zabutelkowane z użyciem 110 g cukru. Wyszły 24 litry, FG = 2,5 °Blg

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Punk IPA otrzymało na ostatnie 5 dni cichej: po 20 g Ahtanum, Amarillo, Nelson Sauvin i Simcoe oraz 30 g Cascade

 

Habanero Imperial Stout dostał dziś zawartość słoika ze zdjęcia parę postów wyżej i póki co w smaku jest mało habanero, więc chyba będzie trzeba mu zmienić nazwę. No chyba, że po refermentacji w jakiś cudowny sposób będzie ta pikantność ponownie wyczuwalna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.04 zacieranie i filtracja

 

Do gotowania pójdzie 29 litrów. Licząc jeszcze 0,7 l które wcześniej odebrałem na starter, wydajność zacierania wyniosła rekordowe 91,1%.

 

2.04 chmielenie

 

Zadam 1,5 l startera, który będzie na mieszadle przez 24h

 

Wyszło 25 litrów 16,74 °Blg (po rozcieńczeniu)

 

14.04 zlane na cichą, stanęło na 3 °Blg. Parę dni postoi bez chmielu, potem na 5 dni chmiel i na 3 dni żelatyna

18.04 dodałem 95 g Citry, 80 g Simcoe, 48 g Amarillo i 32 g Centenniala. W piątek chciałbym butelkować

24.04 zabutelkowane z użyciem 86 g cukru. Wyszły 22 litry

020jackhammer.bsmx

020 Jackhammer

American IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5g Gypsum (Calcium Sulfate) - Zacieranie 90 minut
  2. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  3. 5g Gelatin - Cicha 5 dni
  4. 6.9kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 100%)
  5. 40g Columbus (Tomahawk) 15.5AA (74IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 30g Centennial 8.5AA (30.4IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 20g Columbus (Tomahawk) 15.5AA (18.9IBU) granulat - Gotowanie 30min
  8. 20g Columbus (Tomahawk) 15.5AA (12.5IBU) granulat - Gotowanie 20min
  9. 50g Centennial 8.5AA (10.1IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. 20g Centennial 8.5AA (3.4IBU) granulat - Gotowanie 5min
  11. 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  12. 20g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  13. 20g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  14. 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  15. 80g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  16. 80g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  17. 80g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  18. Fermentum Mobile Amerykański Sen FM52 2015-03-05

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 66°C 90min Dodano 21l wody 72°C
  2. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 14min

 

Notatki:

 


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.