DonBeer Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Co taka cisza w browarze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Chwilowy brak motywacji i czasu. Pewnie jakoś z końcem listopada/początkiem grudnia coś ugotuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Widziałem u Docenta na blogu, że zapracowany jesteś ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) 27.12 - zlane na cichą, dodane 50 g Citry i 50 g Simcoe. SG = 4 °Blg 3.01 - zabutelkowane z użyciem 70 g cukru. Wyszło 21,5 l. FG = 4 °Blg 051backfromthedead.bsmx 051 Back from the Dead American IPA Parametry: Początkowe blg: 15.4* (OG 1.0615) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6.7% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Ale - (5.9 EBC, 74.5%) 0.57kg Cara-Pils/Dextrine - (3.9 EBC, 8.5%) 0.52kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 7.7%) 0.5kg Żytni - (4.6 EBC, 7.5%) 0.12kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 1.8%) 20g Citra 13.5AA (23.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Simcoe 13.2AA (26.8IBU) granulat - Gotowanie 45min 20g Citra 13.5AA (16.6IBU) granulat - Gotowanie 25min 30g Simcoe 13.2AA (5.8IBU) granulat - Gotowanie 5min 60g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 50g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 50g Simcoe 13.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut DCL/Fermentis Safale American US-05 2016-12-17 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 69°C 75min Dodano 20l wody 76°C Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Koniec bumelanctwa, wracam do garów. Na początek trzeba wykorzystać to co zostało na magazynie, więc wydajność trochę gorsza niż zwykle. Brzeczka przednia: 13 l, SG = 19,2 °Blg Do gotowania: 28,5 l, SG = 13,5 °Blg Wydajność zacierania: 75,8% Wyszły 24 l, SG = 15 °Blg Wydajność warzenia: 71,4% Edytowane 3 Stycznia 2017 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) 9.01 - zlane na cichą, dodany chmiel. SG = 2,8 °Blg 28.01 - zabutelkowane z użyciem 78 g cukru, wyszły 22 litry. Nie miałem czasu zabutelkować wcześniej. 052trucizna.bsmx 052 Trücizna American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.3* (OG 1.0528) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.6% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4kg Pale Ale - (5.9 EBC, 76.9%) 0.5kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 9.6%) 0.5kg Żytni - (4.6 EBC, 9.6%) 0.2kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 3.8%) 20g Citra 13.5AA (20.2IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Citra 13.5AA (15.5IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Mosaic (HBC 369) 11.7AA (6.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 10g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 10g Mosaic (HBC 369) 12AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 60g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni 30g Mosaic (HBC 369) 11.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2016-12-26 Zacieranie: betaglukanowa (Infuzja 2min) 48°C 15min Dodano 18l wody 51°C maltozowa (Podgrzewanie 25min) 69°C 60min mash out (Podgrzewanie 15min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 12 l, SG = 19,2 °Blg Do gotowania: 28 l, SG = 11,0* Blg Wydajność zacierania: 77% Wyszło: 23,5 l, OG = 13 °Blg Wydajność warzenia: 77% Edytowane 28 Stycznia 2017 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 053fleshritual.bsmx 053 Flesh Ritual Black IPA Parametry: Początkowe blg: 19* (OG 1.0769) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 8.8% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Soufflet Pilsen 2 RP - Soufflet (3.5 EBC, 68.5%) 1.3kg Pale Ale - (5.9 EBC, 17.8%) 0.4kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 5.5%) 0.3kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 4.1%) 0.3kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 4.1%) 30g Cascade 6.8AA (16.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Cascade 6.8AA (16.1IBU) granulat - Gotowanie 50min 30g Cascade 6.8AA (14.8IBU) granulat - Gotowanie 40min 30g Cascade 6.8AA (13IBU) granulat - Gotowanie 30min 30g Cascade 6.8AA (10.2IBU) granulat - Gotowanie 20min 20g Cascade 6.8AA (4.1IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Cascade 6.8AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 50g Cascade 6.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 14 dni 50g Cascade 6.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2017-02-22 Zacieranie: maltozowa (Infuzja 2min) 68°C 60min Dodano 21l wody 75°C dekstrynująca (Podgrzewanie 5min) 72°C 10min mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 14 l, SG = 21,8 °Blg Do gotowania: 27,5 l, SG = 16,9* Blg Wydajność zacierania: 85,8% Wyszło: 22 l, OG = 18,5 °Blg Wydajność warzenia: 75,6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) 054eldiadelosmertos.bsmx 054 El Día de los Muertos American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.8* (OG 1.0546) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.8% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Ale Crisp - Clear Choice (5.5 EBC, 90.9%) 0.25kg Cara-Pils/Dextrine - (3.9 EBC, 4.5%) 0.25kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 4.5%) 10g Citra 13.5AA (13IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Citra 13.5AA (12.4IBU) granulat - Gotowanie 50min 20g Citra 13.5AA (20IBU) granulat - Gotowanie 30min 10g Citra 13.5AA (4.7IBU) granulat - Gotowanie 10min 50g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 80g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 33g Lime zest - Gotowanie 10 minut 42g Jalapeño - Gotowanie 5 minut 30g Jalapeño - Cicha 5 dni 27g Lime zest - Cicha 5 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2017-01-03 Zacieranie: maltozowa (Infuzja 2min) 69°C 60min Dodano 20l wody 75°C mash out (Podgrzewanie 12min) 78°C 10min Notatki: Do gotowania: 27l, SG = 12,4* Blg Wydajność zacierania: 80,6% Wyszły 24l, OG = 13,4 °Blg Wydajność warzenia: 77,7% Na cichą zest z limonki i siekane Jalapeño macerowane w wódzie. Edytowane 4 Czerwca 2017 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Data warzenia się zgadza? Nareszcie znalazłeś czas dla garów ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Oczywiście, że się nie zgadza wczoraj robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 055VBM.bsmx055 Vintage Black Magic Imperial Stout Parametry: Początkowe blg: 28.9* (OG 1.122) Końcowe blg: 5.4* (FG 1.0207) Alkohol objętościowo: 13.3% Objętość: 13l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 61.7%) 2kg Vienna (BestMälz) - BestMälz (8 EBC, 24.7%) 0.5kg Special Roast (Briess) - Briess (98.5 EBC, 6.2%) 0.3kg Chocolate Malt (Thomas Fawcett) - Thomas Fawcett & Sons (1200 EBC, 3.7%) 0.3kg Strzegom Jęczmień prażony - (1000 EBC, 3.7%) 50g Magnum 11.5AA (59.5IBU) granulat - Gotowanie 60min Danstar Nottingham - 2015-07-17 100g Hazelnuts - Cicha 21 dni 100g Pekan Nuts - Cicha 21 dni 50g High Mocha Oak Chips - Cicha 21 dni 50g High Vanilla Oak Chips - Cicha 21 dni 10ml Bourbon Vanilla Extract - Cicha 21 dni Zacieranie: maltozowa (Infuzja 15min) 70°C 90min Dodano 23l wody 77°C mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się