Beredinn Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Zazdroszczę niskich temperatur, już bym koźlaki i portery bałtyckie robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Porter w planie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 szej ile Ci wyszło tej żytniej?? i jakie drozdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Ah, zapomniałem dopisać. 23 litry w fermentorze, drożdże US-05 świeżo uwodnione. Filtracja tego żytniego była okropna. Kolejne Rye IPA robię wyłącznie na płatkach. Edytowane 31 Października 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ah, zapomniałem dopisać. 23 litry w fermentorze, drożdże US-05 świeżo uwodnione. Filtracja tego żytniego była okropna. Kolejne Rye IPA robię wyłącznie na płatkach. Jak filtrujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Tak jak w pierwszym poście, metrowy oplot z prętem z kwasówki w środku. W żytnim z Optimy miałem niestety sporo mąki i sama ilość tego słodu też pewnie zrobiła swoje, bo było go 30%. Ale co do samego piwa więcej powiedzieć nie mogę, bo dalej fermentuje. Spróbuję przy przelewaniu na cichą, a potem dopiero po butelkowaniu, bo jeszcze pójdzie kilkadziesiąt gram chmielu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 RIS w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 RIS w butelkach jaki planowany czas dojrzewania? będą zapisy jak na Hadesa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 To ja rezerwuję buteleczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Będzie limitowana edycja z etykietami ręcznie numerowanymi, 10 sztuk Planowane leżakowanie 12 miesięcy. Jedną butelkę 0,75 rozleję za parę miesięcy w Piwnej Stopie. Butelki 0,33 są już w kącie piwnicy w zaklejonym kartonie i zastawione różnymi gratami, więc nie będę mieć motywacji, żeby tam szybko zaglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Będzie limitowana edycja z etykietami ręcznie numerowanymi, 10 sztuk Planowane leżakowanie 12 miesięcy. Jedną butelkę 0,75 rozleję za parę miesięcy w Piwnej Stopie. Butelki 0,33 są już w kącie piwnicy w zaklejonym kartonie i zastawione różnymi gratami, więc nie będę mieć motywacji, żeby tam szybko zaglądać a do ilu Ci zszedł ten RIS na nothingamach? btw, szukam sobie informacji o fermentowaniu bardzo gęstych piw, około 30blg. chciałbym się kiedyś zabawić w coś takiego. niektórzy kombinują z drożdżami winnymi, np. rozpoczęcie fermentacji drożdżami piwnymi, a dokończenie winnymi. temat rzeka Edytowane 4 Listopada 2014 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Do 9,5, więc trochę mało, ale co zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Warka 010 zeszła do 5 BLG, ale jeszcze potrzymam ze dwa dni zanim zleję na cichą. Jestem ogólnie bardzo pozytywnie zaskoczony. Czuć, że piwo ma potencjał. Jest mocno oleiste, ma fajną, przyjemną goryczkę i aromat. Nie ma to jednak jak fermentacja w odpowiedniej temperaturze Zero posmaków i aromatów drożdżowych. Hail piwnica \o ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Warka 010 przelana na cichą + 50 g Galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Warka 010 w butelkach, rozlane do 20x 0,5l i 2x 0,33l z użyciem 80g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Warka 010 w butelkach, rozlane do 20x 0,5l i 2x 0,33l z użyciem 80g cukru. Niecały tydzień na cichej? Krótko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 BLG stoi w miejscu, chmiel sypnięty od początku, teraz 3 dni targów... Poza tym burzliwa + cicha trwały 19 dni więc nie widzę problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) [media] [/media] Warka #011 Nemesis - Lime-Orange-Chili Imperial Black IPA 19,5 BLG ZASYP: Optima Pale Ale - 5,3 kg Optima Monachijski - 1 kg Optima Wiedeński - 0,45 kg Optima Barwiący 450 - 0,5 kg Optima Pszeniczny barwiący - 0,4 kg Zasyp miał być inny, ale dopiero dziś się zorientowałem, że dali mi w Optimie zły barwiący.. Mimo wszystko piwo pięknie czarne, a z gara praktycznie brak aromatu czarnych słodów. Czarne słody wrzucone po podgrzaniu do 72 st. ZACIERANIE 64 st. 80 minut 72 st. 10 min 78 st. -> filtracja GOTOWANIE 70 minut Użyty blend z 5 odmian chmieli: Cascade NZ, Galaxy, Rakau, Wai-iti, Waimea po 40 g każdy (wszystkie ze zbioru 2014) 25 g blend - FWH 25 g blend - 60 min 25 g blend - 50 min 25 g blend - 40 min 25 g blend - 30 min 70 g świeżej skórki pomarańczowej - 30 min 15 g świeżej skórki cytrynowej - 30 min 5 g suszonych papryczek chili - 30 min 25 g blend - 20 min 25 g blend - 10 min 250 g cukru - 10 min 25 g blend - 0 min Schłodzone do 16 st, zadane uwodnione 2x Danstar Nottingham, fermentor przeniesiony do piwnicy do temperatury 12,8 st. Rzeczywiście wydajność słodów Optimy spadła. Z ledwością osiągnąłem 70%. 22.11 - szybki start fermentacji, choć czapa piany była raczej niewielka, 24.11 - jazda na całego, piany dużo, pokrywa nadęta jak polscy politycy. Temperatura w piwnicy 12,2 st., w fermentorze ok. 14 - 15. 4.12 - zlane na cichą, dodane 100 g szyszki Kohatu 15.12 - rozlane do butelek z użyciem 90 g cukru. FG ok 5 BLG Edytowane 15 Grudnia 2014 przez szejk sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Brzmi nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 No tylko ta wydajność mnie zmartwiła Chyba się wybiorę w tygodniu do Optimy po pilzneński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Dzisiejsza mała degustacja warki 010 bardzo mnie zaskoczyła. Oprócz zastrzeżeń co do zbyt delikatnego aromatu opinie były bardzo dobre, co bardzo mnie zaskoczyło, bo sam raczej tego piwa pozytywnie nie oceniałem. Okazało się, że jest dobrze, sam właśnie otworzyłem butelkę i jestem zadowolony, pewnie trochę bardziej niż powinienem, ale co tam . Oleistość i żytnia pikantność mocno wyczuwalna, goryczka mi się nawet podoba, choć może jest trochę za mocna (81 IBU). Aromat rzeczywiście mógłby być lepszy. Ogólnie piwo mogę z czystym sumieniem zaliczyć do tych udanych. A już w sobotę sylwestrowo-noworoczne west coast IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Warka #012 New Year IPA 14,5 BLG Czyli piwo sylwestrowe ZASYP: Optima Pilzneński - 5 kg Optima Wiedeński - 0,55 kg Optima Karmelowy 30 - 0,28 kg Optima Monachijski - 0,2 kg Optima Karmelowy ciemny - 0,025 kg ZACIERANIE: 11 g gipsu piwowarskiego 64 st. - 70 minut 72 st. - 10 minut 78 st. -> filtracja Wysładzane 14,5 l wody w temp. 76 st., do gotowania poszło 28,75 l brzeczki 12 BLG. GOTOWANIE 70 min. Centennial 28,35 g - FWH Amarillo 28,35 g - 50 min Wilamette 28,35 g - 30 min Kohatu 20 g - 15 min Mech irlandzki 10 g - 15 min Cukier 275 g - 10 min Citra 28,35 g - 0 min Schłodzone do 16 st. Wyszło 22,5 litra. Zadana gęstwa Danstar Nottingham, piwo przeniesione do piwnicy Edytowane 29 Listopada 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Musiałem przenieść warkę 012 do domu, bo niestety w piwnicy temperatura spadła do 8,5 st. W styczniu chyba zrobię jakiegoś lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 012 zeszła póki co do 2,5 BLG. W piątek zlewam na cichą. Dobrze się złożyło, bo przynajmniej mogę mieć pewność, że do sylwka piwo się odpowiednio nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się