szejk Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 No to sylwestrowe już na cichej i od razu dostało pierwszą dawkę chmielu, czyli 60 g Rakau. Za 6 dni poleci jeszcze 40 g Simcoe i lejemy do kega. BLG stanęło na 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 002 - Beyond the Pale - American Pale Ale 12 BLG Summit 40 g - przy schłodzeniu do 85°C 4.05 - przelane na cichą, zeszło do niecałych 3 BLG, na zimno poszło 10 g Summit i 60 g Citry Jak się sprawił ten Summit w późnych dodatkach? Nie wyszły Ci żadne cebule i czosnek? Edytowane 11 Grudnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Nie, wyszło bardzo przyjemne piwo. Summita było mało i w sumie Citra przykryła wszystko Tymczasem do warki 011 sypnąłem na ostatnie parę dni 50 g Kohatu w granulacie, bo niestety szyszka oddała bardzo mało aromatu. Butelkowanie sobota / niedziela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Warka 011 zabutelkowana z użyciem 90 g cukru. Wyszło niecałe 19 litrów, szyszki oczywiście swoje wypiły. Do warki 012 w sobotę trafiło 40 g Simcoe, w czwartek idzie do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dwunastka dzięki pobytowi w piwnicy, gdzie jest całkiem chłodno, bardzo ładnie się wyklarowała. Kryształ to co prawda nie jest, ale jest bardzo dobrze. Rozlew jednak w środę, zapomniałem, że w hamerykańskim Beersmith początek tygodnia w kalendarzu to niedziela, więc mi się wszystko poprzestawiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Warka 012 wlana do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Od kiedy masz KEGi? Ja dopiero przekonuje narzeczoną, jak ważną rzeczą dla życia będzie dodatkowa lodówka na kegerator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Od kiedy masz KEGi? Ja dopiero przekonuje narzeczoną, jak ważną rzeczą dla życia będzie dodatkowa lodówka na kegerator Przed ślubem? Twardziel . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Lepiej probowac przed bo potem to już pozamiatane ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Od kiedy masz KEGi? Ja dopiero przekonuje narzeczoną, jak ważną rzeczą dla życia będzie dodatkowa lodówka na kegerator Wziąłem z Piwnej Stopy Doliuma 20 l. Na razie to jednorazowy wybryk, ale rodzi się pomału jakiś plan na kegerator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Pierwsza warka w 2015 r., tym razem coś lżejszego. Warka #013 Ocean's 13 - Pacific Pale Ale 13,6 BLG ZASYP: Pale Ale - 5 kg Pszeniczny - 0,4 kg Karmelowy 30 - 0,4 kg ZACIERANIE: 65 st. - 80 min 72 st. - 20 min 78 st. -> filtracja Wysładzane 15 l wody w temperaturze 76 st., do gotowania poszło 28 litrów. Przed gotowaniem było 12 BLG GOTOWANIE 70 min: Galaxy 30 g - FWH Wai-iti 30 g - 30 min Waimea 25 g - 0 min Schłodzone do ok. 17 st. Filtracja przez worek, do fermentora trafiły ok. 22 l, 14,5 BLG, dodane 1,5 l wody do uzyskania ekstraktu ok. 13,6 BLG. Wydajność 72,7%. Zadane świeżo uwodnione S-04. Fermentacja ruszyła po kilku godzinach. 19.01 - piwo zlane na cichą, dodane 25 g Wai-iti 22.01 - + 30 g Waimea 24.01 - + 30 g Cascade NZ 26.01 - zabutelkowane z użyciem 92 g cukru. Wyszły 22 litry. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 tak długie zacieranie celowo, czy tak wyszło? jakie IBU z tego będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Celowo. Ten Pale Ale był jeszcze z tej gorszej partii, jaką miała w zeszłym roku Optima, więc chciałem chociaż minimalnie podbić wydajność. IBU ok. 60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Oceanic Pale Ale na cichej, zeszło do 4,5 BLG, mam nadzieję, że do tych 4 dojdzie... No i pierwsza dawka chmielu już pływa - 25 g Wai-iti. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kolejne 30 g chmielu wylądowało w fermentorze, w piwnicy 10 stopni, więc się trochę powinno wyklarować. Trochę mi się chmielenie niestety zmieni, bo wsiąkła mi gdzieś resztka Galaxy, która miała trafić na ostatnie 3 dni cichej. No cóż, rzucę nowozelandzkim Cascade . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nowozelandzkie Cascade jest fajne. U mnie dalo rade na zimno w #33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Wiem, że fajne, bo już używałem. Tylko nazwa mało kojarząca się z pacyfikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Trzynastka zabutelkowana. 22 litry i rozcięta ręka (przy wyjmowaniu butelki ze skrzynki przejechałem po przyklejonym do skrzynki kawałku szkła). A już miałem zmieniać nazwę na Lucky 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) 014 - Klon Pliny the YoungerZasyp:Pale Ale 7,6 kgCarapils 0,34 kgKarmelowy 30 0,2 kgZacieranie:145 F (62,8 C) - 90 min155 F (68,3 C) - 30 min168 F (75,6 C) - 10 min -> filtracjaPowolna, spokojna filtracja, wysładzanie z użyciem 13 l wody. Brzeczka idealnie klarowna. Do gotowania poszło 27,6 l brzeczki o gęstości 1,078 (18,7 BLG)Gotowanie 90 minut:Ekstrakt chmielowy 50 ml - 90 minEkstrakt chmielowy 30 ml - 45 minColumbus 20 g - 45 minSimcoe 50 g - 30 minMech irlandzki 5 g - 15 minCukier 770 g - 10 minSimcoe 70 g - 0 minCentennial 42 g - 0 minAmarillo 30 g - 0 minChinook 15 g - 0 minPodczas gotowania skorzystałem z hop spidera produkcji pana lewatywa8. Kosz o wymiarach 17 cm x 37 cm, idealnie zatrzymał cały chmiel wewnątrz, jednocześnie umożliwiając dobry przepływ brzeczki. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcie kosza w akcji.Wiem, że ekstrakt mogłem dodać na sam koniec, bezpośrednio do fermentora, ale chciałem sprawdzić jak zmienia się goryczka przy dodaniu takiej ilości, więc trzymałem się dość sztywno przepisu z http://www.theelectr...pic.php?t=26749Błyskawicznie schłodzone (w jakieś 20 minut) do temp. 66 F (18,9 C). Do fermentora trafiły prawie 24 litry brzeczki. OG 1,098 (23,1 BLG) Zadany 24h starter z 2 paczek US-05 (dostałem mieszadło, więc trzeba się było nową zabawką pobawić).7.02 - pierwsza z czterech dawka chmielu na zimno: 20 g Amarillo, 15 g Simcoe, 15 g Warrior. Piwo zdaje się jeszcze fermentować. Co jakiś czas jest jakiś ruch w rurce, a nad piwem mam ze 2-3 litry piany. Wiem, że US-05 mogą nie chcieć opadać. BLG póki co nie będę mierzył, dopiero za tydzień, przy przelewaniu na cichą i sypnięciu kolejnej partii chmielu.14.02 - piwo zlane na cichą, dodałem 30 g Centenniala i 30 g Columbusa. Na tą chwilę odfermentowało do 4,5 BLG15.02 - postanowiłem dolać do piwa pozostałe 20 ml ekstraktu chmielowego18.02 - trzecia porcja chmielu: 15 g Chinook, 15 g Simcoe, 15 g Warrior 22.02 - ostatnia porcja chmielu: 30 g Simcoe, 20 g Amarillo, 10 g Columbus 23.02 - dodana żelatyna 26.02 - zabutelkowane z użyciem 87 g cukru, wyszło 20 litrów pliny.bsmx 014 Pliny the Younger Imperial IPA Parametry: Początkowe blg: 23.7* (OG 1.098) Końcowe blg: 3* (FG 1.0113) Alkohol objętościowo: 11.4% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 7.62kg Pale Ale - (5.9 EBC, 85.3%) 0.34kg Caramel Pils (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 3.8%) 0.2kg Karmelowy 20-30 - Optima (30 EBC, 2.2%) 0.77kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 8.6%) 50g HopShot 6AA (32IBU) granulat - Gotowanie 90min 30g HopShot 6AA (17.2IBU) granulat - Gotowanie 45min 20g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (30.1IBU) granulat - Gotowanie 45min 50g Simcoe 11.4AA (31IBU) granulat - Gotowanie 30min 70g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 40g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 30g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni 20g Warrior 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni 30g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 12 dni 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 12 dni 20g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 20g Warrior 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 30g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 10g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 5g Irish Moss - Gotowanie 15 minut 4g Gelatin - Cicha 3 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2015-01-27 Zacieranie: Protein Rest (Infuzja 2min) 63°C 90min Dodano 23l wody 68°C Saccharification (Podgrzewanie 15min) 68°C 30min Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min Notatki: Edytowane 10 Marca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Jestem bardzo ciekawy smaku tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Ja bardziej jestem ciekaw ile piwa zostanie po cichej, bo wrzucę jeszcze 215 g chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Pliny the Younger otrzymał pierwszą dawkę chmielu: 20 g Amarillo, 15 g Simcoe i 15 g Warrior. Za 7 dni przelewam do drugiego fermentora i daję drugą porcję.A tymczasem gotuje się:015 - Stone IPA Clone (lekko zmodyfikowana receptura z http://www.stonebrew...om/news/081201/ str. 44)Zakładane parametry:15,8 BLG - idealnie (1,065)77 IBU - myślę, że trafiłem19,7 EBC - idealnie6,9 % alk. - zobaczymy Zasyp:Pale Ale - 5,75 kgKarmelowy 100 - 150 - 0,4 kgKarmelowy ciemny - 16 gZacieranie:65 st. - 70 minut78 st. - 10 minut -> filtracjaWysładzane z użyciem 16 litrów wody w temperaturze 78 st. Do gotowania poszło 29 litrów, prawie 14 BLG (1,057 OG)Gotowanie 90 minut:25 g Magnum - 90 min17 g Perle - 90 min75 g Centennial - 15 min5 g mchu irlandzkiego - 10 minDrożdże - świeżo uwodnione Muntons Premium Gold (niby odpowiednik WLP002)8.02 - fermentacja powoli zaczęła ruszać po jakiś 10 - 12 godzinach, a po ok. dobie wszystkie drożdże poderwały się z dna fermentora i robią swoje. 18.02 - przelane na cichą, dodane 50 g Centenniala i 50 g Chinooka 28.02 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru, wyszło 21,5 litra Edytowane 28 Lutego 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Eh, okropne są te Muntons Premium Gold. Bardzo płytko odfermentowały i co najgorsze piwo daje bimbrem Będę musiał odpowiednio zwiększyć dawki chmielu na zimno żeby przykryć to dziadostwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Mały apdejt. Dziś rano do Pliniusza trafiła trzecia porcja chmielu. Przed otwarciem pokrywy spryskałem ją i otoczenie desprejem, po otwarciu zapach despreja zginął w aromacie chmielowym, więc jest dobrze. W niedzielę fermentor trafi do piwnicy i wrzucę ostatnią porcję chmielu, w poniedziałek w ruch idzie żelatyna a w czwartek butelkowanie. Dziś lub jutro klon Stone IPA trafi na cichą. Ponadto do browaru trafiły dwie dwulitrowe kolby oraz szklany laboratoryjny baniak o pojemności ok 23-24 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Stone IPA na cichej, zeszło do 4,5 BLG. Bimbrowy smród na szczęście zniknął, wrzuciłem 50 g Chinooka i 50 g Centenniala. Piwo rewelacyjnie się wyklarowało, trzeba jednak przyznać, że choć te Muntonsy to nie są najbardziej żarłoczne drożdże, to piwo (do momentu wsypania chmielu) wyglądało jak filtrowane. Na dnie fermentora została nieruchoma, dwu centymetrowa warstwa drożdży. Piwo zniesione do piwnicy do temperatury 10 st. Ogólnie to piwo jest dość mocno karmelowe i nie czuć tych 77 IBU. No ale zobaczymy co będzie po refermentacji, teraz to jeszcze trochę wróżenie z fusów Edytowane 18 Lutego 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się