Skocz do zawartości

Browar Bad to the Bone


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 002 - Beyond the Pale - American Pale Ale 12 BLG

 

Summit 40 g - przy schłodzeniu do 85°C

4.05 - przelane na cichą, zeszło do niecałych 3 BLG, na zimno poszło 10 g Summit i 60 g Citry

Jak się sprawił ten Summit w późnych dodatkach? Nie wyszły Ci żadne cebule i czosnek? :)

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, wyszło bardzo przyjemne piwo. Summita było mało i w sumie Citra przykryła wszystko ;)

 

Tymczasem do warki 011 sypnąłem na ostatnie parę dni 50 g Kohatu w granulacie, bo niestety szyszka oddała bardzo mało aromatu. Butelkowanie sobota / niedziela.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwunastka dzięki pobytowi w piwnicy, gdzie jest całkiem chłodno, bardzo ładnie się wyklarowała. Kryształ to co prawda nie jest, ale jest bardzo dobrze. Rozlew jednak w środę, zapomniałem, że w hamerykańskim Beersmith początek tygodnia w kalendarzu to niedziela, więc mi się wszystko poprzestawiało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od kiedy masz KEGi? Ja dopiero przekonuje narzeczoną, jak ważną rzeczą dla życia będzie dodatkowa lodówka na kegerator ;)

 

Wziąłem z Piwnej Stopy Doliuma 20 l. Na razie to jednorazowy wybryk, ale rodzi się pomału jakiś plan na kegerator

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pierwsza warka w 2015 r., tym razem coś lżejszego.

 

Warka #013 Ocean's 13 - Pacific Pale Ale 13,6 BLG

 

ZASYP:

Pale Ale - 5 kg

Pszeniczny - 0,4 kg

Karmelowy 30 - 0,4 kg

 

ZACIERANIE:

65 st. - 80 min

72 st. - 20 min

78 st. -> filtracja

 

Wysładzane 15 l wody w temperaturze 76 st., do gotowania poszło 28 litrów. Przed gotowaniem było 12 BLG

 

GOTOWANIE 70 min:

Galaxy 30 g - FWH

Wai-iti 30 g - 30 min

Waimea 25 g - 0 min

 

Schłodzone do ok. 17 st. Filtracja przez worek, do fermentora trafiły ok. 22 l, 14,5 BLG, dodane 1,5 l wody do uzyskania ekstraktu ok. 13,6 BLG. Wydajność 72,7%.

 

Zadane świeżo uwodnione S-04.

 

Fermentacja ruszyła po kilku godzinach.

 

19.01 - piwo zlane na cichą, dodane 25 g Wai-iti

22.01 - + 30 g Waimea

24.01 - + 30 g Cascade NZ

 

26.01 - zabutelkowane z użyciem 92 g cukru. Wyszły 22 litry.

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejne 30 g chmielu wylądowało w fermentorze, w piwnicy 10 stopni, więc się trochę powinno wyklarować. Trochę mi się chmielenie niestety zmieni, bo wsiąkła mi gdzieś resztka Galaxy, która miała trafić na ostatnie 3 dni cichej. No cóż, rzucę nowozelandzkim Cascade :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

014 - Klon Pliny the Younger

Zasyp:
Pale Ale 7,6 kg
Carapils 0,34 kg
Karmelowy 30 0,2 kg

Zacieranie:
145 F (62,8 C) - 90 min
155 F (68,3 C) - 30 min
168 F (75,6 C) - 10 min -> filtracja

Powolna, spokojna filtracja, wysładzanie z użyciem 13 l wody. Brzeczka idealnie klarowna. Do gotowania poszło 27,6 l brzeczki o gęstości 1,078 (18,7 BLG)

Gotowanie 90 minut:
Ekstrakt chmielowy 50 ml - 90 min
Ekstrakt chmielowy 30 ml - 45 min
Columbus 20 g - 45 min
Simcoe 50 g - 30 min
Mech irlandzki 5 g - 15 min
Cukier 770 g - 10 min
Simcoe 70 g - 0 min
Centennial 42 g - 0 min
Amarillo 30 g - 0 min
Chinook 15 g - 0 min

Podczas gotowania skorzystałem z hop spidera produkcji pana lewatywa8. Kosz o wymiarach 17 cm x 37 cm, idealnie zatrzymał cały chmiel wewnątrz, jednocześnie umożliwiając dobry przepływ brzeczki. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcie kosza w akcji.

Wiem, że ekstrakt mogłem dodać na sam koniec, bezpośrednio do fermentora, ale chciałem sprawdzić jak zmienia się goryczka przy dodaniu takiej ilości, więc trzymałem się dość sztywno przepisu z http://www.theelectr...pic.php?t=26749

Błyskawicznie schłodzone (w jakieś 20 minut) do temp. 66 F (18,9 C). Do fermentora trafiły prawie 24 litry brzeczki. OG 1,098 (23,1 BLG) Zadany 24h starter z 2 paczek US-05 (dostałem mieszadło, więc trzeba się było nową zabawką pobawić).

7.02 - pierwsza z czterech dawka chmielu na zimno: 20 g Amarillo, 15 g Simcoe, 15 g Warrior. Piwo zdaje się jeszcze fermentować. Co jakiś czas jest jakiś ruch w rurce, a nad piwem mam ze 2-3 litry piany. Wiem, że US-05 mogą nie chcieć opadać. BLG póki co nie będę mierzył, dopiero za tydzień, przy przelewaniu na cichą i sypnięciu kolejnej partii chmielu.
14.02 - piwo zlane na cichą, dodałem 30 g Centenniala i 30 g Columbusa. Na tą chwilę odfermentowało do 4,5 BLG
15.02 - postanowiłem dolać do piwa pozostałe 20 ml ekstraktu chmielowego
18.02 - trzecia porcja chmielu: 15 g Chinook, 15 g Simcoe, 15 g Warrior

22.02 - ostatnia porcja chmielu: 30 g Simcoe, 20 g Amarillo, 10 g Columbus

23.02 - dodana żelatyna

26.02 - zabutelkowane z użyciem 87 g cukru, wyszło 20 litrów

post-9067-0-26185900-1422732281_thumb.jpg

pliny.bsmx

014 Pliny the Younger

Imperial IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 23.7* (OG 1.098)
  • Końcowe blg: 3* (FG 1.0113)
  • Alkohol objętościowo: 11.4%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 7.62kg Pale Ale - (5.9 EBC, 85.3%)
  2. 0.34kg Caramel Pils (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 3.8%)
  3. 0.2kg Karmelowy 20-30 - Optima (30 EBC, 2.2%)
  4. 0.77kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 8.6%)
  5. 50g HopShot 6AA (32IBU) granulat - Gotowanie 90min
  6. 30g HopShot 6AA (17.2IBU) granulat - Gotowanie 45min
  7. 20g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (30.1IBU) granulat - Gotowanie 45min
  8. 50g Simcoe 11.4AA (31IBU) granulat - Gotowanie 30min
  9. 70g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  10. 40g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  11. 30g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  12. 20g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  13. 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni
  14. 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni
  15. 20g Warrior 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni
  16. 30g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 12 dni
  17. 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 12 dni
  18. 20g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  19. 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  20. 20g Warrior 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  21. 30g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  22. 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  23. 10g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  24. 5g Irish Moss - Gotowanie 15 minut
  25. 4g Gelatin - Cicha 3 dni
  26. DCL/Fermentis Safale American US-05 2015-01-27

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Infuzja 2min) 63°C 90min Dodano 23l wody 68°C
  2. Saccharification (Podgrzewanie 15min) 68°C 30min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pliny the Younger otrzymał pierwszą dawkę chmielu: 20 g Amarillo, 15 g Simcoe i 15 g Warrior. Za 7 dni przelewam do drugiego fermentora i daję drugą porcję.

A tymczasem gotuje się:

015 - Stone IPA Clone (lekko zmodyfikowana receptura z http://www.stonebrew...om/news/081201/ str. 44)

Zakładane parametry:
15,8 BLG - idealnie (1,065)
77 IBU - myślę, że trafiłem
19,7 EBC - idealnie
6,9 % alk. - zobaczymy :D

Zasyp:
Pale Ale - 5,75 kg
Karmelowy 100 - 150 - 0,4 kg
Karmelowy ciemny - 16 g

Zacieranie:
65 st. - 70 minut
78 st. - 10 minut -> filtracja

Wysładzane z użyciem 16 litrów wody w temperaturze 78 st. Do gotowania poszło 29 litrów, prawie 14 BLG (1,057 OG)

Gotowanie 90 minut:
25 g Magnum - 90 min
17 g Perle - 90 min
75 g Centennial - 15 min
5 g mchu irlandzkiego - 10 min

Drożdże - świeżo uwodnione Muntons Premium Gold (niby odpowiednik WLP002)

8.02 - fermentacja powoli zaczęła ruszać po jakiś 10 - 12 godzinach, a po ok. dobie wszystkie drożdże poderwały się z dna fermentora i robią swoje.

18.02 - przelane na cichą, dodane 50 g Centenniala i 50 g Chinooka

28.02 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru, wyszło 21,5 litra

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały apdejt. Dziś rano do Pliniusza trafiła trzecia porcja chmielu. Przed otwarciem pokrywy spryskałem ją i otoczenie desprejem, po otwarciu zapach despreja zginął w aromacie chmielowym, więc jest dobrze. W niedzielę fermentor trafi do piwnicy i wrzucę ostatnią porcję chmielu, w poniedziałek w ruch idzie żelatyna a w czwartek butelkowanie.

 

Dziś lub jutro klon Stone IPA trafi na cichą.

 

Ponadto do browaru trafiły dwie dwulitrowe kolby oraz szklany laboratoryjny baniak o pojemności ok 23-24 litrów :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stone IPA na cichej, zeszło do 4,5 BLG. Bimbrowy smród na szczęście zniknął, wrzuciłem 50 g Chinooka i 50 g Centenniala. Piwo rewelacyjnie się wyklarowało, trzeba jednak przyznać, że choć te Muntonsy to nie są najbardziej żarłoczne drożdże, to piwo (do momentu wsypania chmielu) wyglądało jak filtrowane. Na dnie fermentora została nieruchoma, dwu centymetrowa warstwa drożdży. Piwo zniesione do piwnicy do temperatury 10 st.

 

Ogólnie to piwo jest dość mocno karmelowe i nie czuć tych 77 IBU. No ale zobaczymy co będzie po refermentacji, teraz to jeszcze trochę wróżenie z fusów ;)

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.