szejk Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Witbier w butelkach, wyszły 24 litry, FG = 1,67 °Blg. Refermentacja z użyciem 160 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Habanero IPA w butelkach, wyszło niecałe 21 litrów (63 butelki 0,33 ml). FG = 1,54 °Blg. Refermentacja z użyciem 82 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Ostro Ci zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Silna gęstwa, jakby co mogę się podzielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Czym dokonujesz tak dokładnych pomiarów? do 2ch miejsc po przecinku? Dobrze wyskalowany spławik? Edytowane 18 Czerwca 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Takie liczby mi wypluwa Beersmith, pomiary robię refraktometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) 30.06 - zlane na cichą, w fermentorze 23 l. SG = 1,7 °Blg 8.07 - dodane 100 g Mosaic 14.07 - zabutelkowane z użyciem 100 g cukru. Wyszło 21 litrów, FG = 1,7 °Blg 027oatmealandhopslight.bsmx 027 Oatmeal & Hops Light American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.1* (OG 1.052) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.5% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Pale Ale - (5.9 EBC, 40%) 2kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 40%) 1kg Oats, Flaked - (2 EBC, 20%) 20g Mosaic (HBC 369) 12AA (18.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Mosaic (HBC 369) 12AA (11.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 60g Mosaic (HBC 369) 12AA (22.6IBU) granulat - Whirlpool 20min 100g Mosaic (HBC 369) 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 6 dni 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Alchemist Conan 2015-02-18 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 65°C 80min Dodano 15l wody 71°C Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Płatki owsiane błyskawiczne Kupiec Zacieranie dłuższe niż planowałem, planowałem 60 minut, ale próba jodowa była negatywna dopiero po 80. Brzeczka przednia: 8,5 l, SG = 21,4 °Blg Do gotowania: 28 l, SG = 11,2 °Blg Obfity przełom już podczas filtracji/wysładzania, mimo wszelkich starań i powolnej filtracji brzeczka mocno zmętniona. Wydajność zacierania 81,8%. Myślę, że nie najgroszy wynik biorąc pod uwagę wysoki udział płatków owsianych w zasypie. Na fermentację trafiły 23 l brzeczki OG = 12,8 °Blg. Wydajność warzenia: 77,3%. Brzeczka schłodzona do 19 - 20 °C, zadany starter drożdży Conan odzyskanych z 2 puszek Heady Topper i 1 puszki Focal Banger. Ciekawe czy w ogóle ruszy fermentacja Edytowane 20 Lipca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Takie liczby mi wypluwa Beersmith, pomiary robię refraktometrem. Podstawy miernictwa mówią, że dokładność wyniku podanego po przeliczeniu nie powinna być większa, niż wyniku zmierzonego, a już na pewno nie większa, niż dokładność przyrządu pomiarowego. Podawanie tak dokładnych wartości w tym wypadku to ściema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Warka 27 zlana na cichą, w niedzielę dorzucę chmielu na zimno. Conany bardzo ładnie zjadły do 1,6 °Blg i udało się zebrać 0,5 litra całkiem ładnej gęstwy, choć pewnie ją przemyję przed niedzielnym warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) 20.07 - zlane na cichą. W fermentorze 21 l + pierwsza z dwóch dawek chmielu: 33 g Simcoe, 16 g Amarillo, 16 g Centennial, 16 g Columbus, 16 g Apollo. SG = 3,2 °Blg 24.07 - + 33 g Simcoe, 16 g Amarillo, 16 g Centennial, 16 g Columbus 28.07 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru. Wyszło 20 litrów, FG = 3,2 °Blg 028teddyhopper.bsmx 028 Teddy Hopper Double IPA Parametry: Początkowe blg: 18.2* (OG 1.0733) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 8.3% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5.6kg Pale Ale - (5.9 EBC, 83.3%) 0.3kg Pszeniczny - (3.2 EBC, 4.5%) 0.2kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 3%) 0.17kg Karmelowy 20-30 - Optima (30 EBC, 2.5%) 0.1kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 1.5%) 0.35kg Dememera Sugar - (3.9 EBC, 5.2%) 100g HopShot 6AA (56.6IBU) granulat - Gotowanie 90min 30g Simcoe 11.4AA (6.6IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Apollo 17AA (4.8IBU) granulat - Gotowanie 5min 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 30g Simcoe 11.4AA (12.7IBU) granulat - Whirlpool 30min 30g Amarillo 9.2AA (10IBU) granulat - Whirlpool 30min 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (17IBU) granulat - Whirlpool 30min 20g Apollo 17AA (9.2IBU) granulat - Whirlpool 30min 20g Centennial 8.5AA (4.6IBU) granulat - Whirlpool 30min 70g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 30g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 30g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 20g Apollo 17AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni Alchemist Conan 2015-06-30 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 66°C 60min Dodano 19l wody 71°C Mash Out (Podgrzewanie 12min) 76°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 12 l, SG = 20 °Blg Do gotowania: 28 l, SG = 13,5 °Blg Wydajność zacierania: 78,4% Po gotowaniu OG = 18,5 °Blg, rozcieńczone 1 l wody do 17,7 °Blg. Na fermentację trafiły 22 litry. Wydajność warzenia: 75,2% Edytowane 28 Lipca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) 22.07 - zlane na cichą, w fermentorze 21 litrów piwa, SG = 1,2 °Blg, wrzuciłem 40 g Citry (pierwsza z 2 partii chmielu) 26.07 - + 50 g Citry 30.07 - zabutelkowane z użyciem 86 g cukru. Wyszło 20 litrów, FG = 1,2 °Blg 029oatmealandhops.bsmx 029 Oatmeal & Hops American IPA Parametry: Początkowe blg: 16.4* (OG 1.0658) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.3% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.9kg Pale Ale - (5.9 EBC, 46.6%) 1.5kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 24.1%) 1.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 24.1%) 0.13kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 2.1%) 0.2kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 3.2%) 20g Citra 13.5AA (18.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Citra 13.5AA (17.9IBU) granulat - Gotowanie 50min 10g Citra 13.5AA (11IBU) granulat - Gotowanie 40min 10g Citra 13.5AA (9.7IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Citra 13.5AA (11.4IBU) granulat - Gotowanie 20min 20g Citra 13.5AA (6.8IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 90g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Fermentum Mobile Amerykański sen FM52 2015-06-25 Zacieranie: beta-glukanowa (Infuzja 4min) 48°C 15min Dodano 18l wody 52°C białkowa (Podgrzewanie 4min) 52°C 10min maltozowa (Podgrzewanie 14min) 64°C 60min Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Zacieranie, filtracja i chwilowe zagotowanie 6.07 Brzeczka przednia: 12 l SG = 20,3 °Blg Do gotowania: 28 l SG = 13,3 °Blg Wydajność zacierania: 80,1% Na fermentację poszło 22 l OG = 16 °Blg Zadany niewielki starter 0,8 l miesięcznej gęstwy po warce 025. Wydajność warzenia: 74,3% Edytowane 30 Lipca 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Warka 27 zabutelkowana 14.07. Wyszło 21 litrów, FG = 1,7 °Blg. Dziś przelałem na cichą warkę 28. Póki co stanęło na 3,2 °Blg, w fermentorze 21 l + pierwsza z dwóch dawek chmielu: 33 g Simcoe, 16 g Amarillo, 16 g Centennial, 16 g Columbus, 16 g Apollo. Za 4 dni kolejna, niemal identyczna dawka (bez Apollo). Udało się zebrać prawie 3 pełne słoiki nawet sensownie wyglądającej gęstwy. Jutro na cichą idzie warka 29 wraz z pierwszą dawką chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Teddy Hopper w butelkach, FG = 3,2 °Blg, wyszło 20 litrów, refermentacja z użyciem 90 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) 17.08 - zlane na cichą, SG = 3,2 °Blg 23.08 - dodatek chmieli (wszystko od razu, nie tak jak było w planie) 28.08 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru, wyszło niecałe 20 litrów. FG = 3,2 °Blg 030blackipa.bsmx 030 Exercises in Futility (Oatmeal Black IPA) Black IPA Parametry: Początkowe blg: 16.2* (OG 1.065) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.2% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 58.3%) 1.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 25%) 0.4kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 6.7%) 0.3kg Karmelowy 100-150 - Optima (135 EBC, 5%) 0.3kg Dememera Sugar - (3.9 EBC, 5%) 30g Zeus 16.1AA (45.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Zeus 16.1AA (13.3IBU) granulat - Gotowanie 40min 30g Centennial 8.5AA (18.4IBU) granulat - Gotowanie 30min 10g Zeus 16.1AA (11.6IBU) granulat - Gotowanie 30min 40g Centennial 8.5AA (9.7IBU) granulat - Whirlpool 20min 30g Cascade 6.7AA (3.8IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Zeus 16.1AA (9.2IBU) granulat - Whirlpool 20min 20g Cascade 6.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 20g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 20g Zeus 16.1AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 30g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 20g Cascade 6.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 20g Zeus 16.1AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni Alchemist Conan 2015-07-20 Zacieranie: beta-glukanowa (Infuzja 2min) 48°C 15min Dodano 17l wody 52°C białkowa (Podgrzewanie 4min) 52°C 10min maltozowa (Podgrzewanie 15min) 65°C 40min dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 10min mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Barwiący dodany w 72 °C Brzeczka przednia: 11,5 l, 19,2 °Blg Do gotowania: 28 l, OG = 12,3 °Blg Wydajność zacierania: 79,7% Gęstość przed dodaniem cukru : 14,0 °Blg Gęstość po dodaniu cukru: 15,4 °Blg Do fermentora trafiło 21,5 l brzeczki 15,8 °Blg Wydajność warzenia: 73,2% Edytowane 3 Września 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) 18.08 - zlane na cichą, SG = 3,3 °Blg 24.08 - dodatek chmielu 3.09 - zabutelkowane z użyciem 85 g cukru, wyszło 20 lirów. FG = 2 °Blg 031jasmineipa.bsmx 031 Jasmine IPA American IPA Parametry: Początkowe blg: 15.5* (OG 1.0619) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6.8% Objętość: 21l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 86.2%) 0.5kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 8.6%) 0.3kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 5.2%) 20g Amarillo 9.2AA (13.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Amarillo 9.2AA (12.7IBU) granulat - Gotowanie 50min 20g Amarillo 9.2AA (15.6IBU) granulat - Gotowanie 40min 10g Amarillo 9.2AA (6.8IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Amarillo 9.2AA (10.7IBU) granulat - Gotowanie 20min 20g Amarillo 9.2AA (6.4IBU) granulat - Gotowanie 10min 60g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 20g Jasmine flower - Gotowanie 5 minut Fermentum Mobile Amerykański sen FM52 2015-07-22 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 65°C 60min Dodano 17l wody 72°C Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 10 l, 21 °Blg Do gotowania: 28 l, 13,5 °Blg Wydajność zacierania: 84,8% Po gotowaniu wyszło 20 l 15,8 °Blg. Rozcieńczone litrem wody do zakładanych 15,1 °Blg. Edytowane 3 Września 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Warka 030 zlana na cichą, zeszło do 3,2 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Warka 031 zlana na cichą, zeszło do 3,3 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Warka 030 zabutelkowana tydzień temu, warka 031 przed chwilą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) 12.10 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru, wyszły 22 litry. FG = 3,4 °Blg 032.bsmx 032 LH "white" IPA American IPA Parametry: Początkowe blg: 16.6* (OG 1.0666) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.4% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Heidelberg - BestMälz (2 EBC, 75.8%) 1kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 15.2%) 0.6kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 9.1%) 100g Centennial 10.1AA (29.2IBU) szyszka - Gotowanie 10min 80g Citra 13.5AA (34.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 80g Zythos 8.9AA (22.6IBU) granulat - Gotowanie 10min DCL/Fermentis Safale American US-05 2015-01-28 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 65°C 60min Dodano 20l wody 71°C Mash Out (Podgrzewanie 15min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia 12 l, SG = 21 °Blg Do gotowania 28,5 l, SG = 14,7 °Blg Po gotowaniu i rozcieńczeniu 23 l, OG = 16,2 °Blg Wydajność zacierania 84% Wydajność warzenia 75,2% Edytowane 12 Października 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) 13.10 - zabutelkowane z użyciem 88 g cukru. Wyszło 22,5 l, FG = 3,4 °Blg 033oatmealporter.bsmx 033 End of Summer (Oatmeal Porter) English Porter Parametry: Początkowe blg: 14.1* (OG 1.056) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 49.5%) 1.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 29.7%) 0.6kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 11.9%) 0.2kg Barwiący 350-450 (czekoladowy) - (370 EBC, 4%) 0.15kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 3%) 0.1kg Jęczmień prażony - (1400 EBC, 2%) 20g Admiral 14.8AA (23.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Fuggles 4.5AA (7.4IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Goldings, East Kent 5AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 10min DCL/Fermentis SafAle English Ale S-04 2011-02-27 Zacieranie: beta-glukanowa (Infuzja 4min) 48°C 20min Dodano 16l wody 52°C białkowa (Podgrzewanie 4min) 52°C 10min maltozowa (Podgrzewanie 15min) 67°C 60min dekstrynująca (Podgrzewanie 8min) 72°C 5min mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min Notatki: Zacieranie i filtracja po południu 23.09, gotowanie od rana 24.09 Brzeczka przednia 10,5 l, SG = 19,9 °Blg Do gotowania 28 l, SG = 11,9 °Blg Wydajność zacierania 86,2% Do fermentora trafiło 22,5 l brzeczki OG = 13,7 °Blg Wydajność warzenia 81,2% Edytowane 13 Października 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) 16.11 - zabutelkowane z użyciem 95 g cukru. Wyszło 11,6l 034hismajestythesmoke.bsmx 034 His Majesty the Smoke Piwo Grodziskie Parametry: Początkowe blg: 20.7* (OG 1.0846) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 9.8% Objętość: 13l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Grodziski (Weyermann) - Weyermann (4 EBC, 92.6%) 0.4kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 7.4%) 20g Magnum 12AA (29.9IBU) granulat - Gotowanie 90min 20g Lublin 4.5AA (9.2IBU) granulat - Gotowanie 40min 10g Lublin 4.5AA (3.8IBU) granulat - Gotowanie 20min 10g Marynka 10AA (5.6IBU) granulat - Gotowanie 20min 10g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Danstar Nottingham - 2015-06-10 Zacieranie: zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 20l wody 40°C maltozowa (Podgrzewanie 4min) 63°C 20min dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Po primo: fatalny słód z poznańskiego sklepu Alkea. Śrutowanie do dupy, słód zwietrzały. Przed gotowaniem miałem uzyskać 21 litrów o gęstości 16,8 °Blg. Uzyskałem 13,5 °Blg. Po secundo: miałem dać 0,3 kg cukru, byłem zmuszony dać 0,4 kg. Po tertio: Czas gotowania z 90 minut musiałem wydłużyć do 180. Efektem czego jest śmiesznie mała ilość brzeczki nastawnej. Do gotowania 21 l, SG = 14,7 °Blg (po dodatku cukru) Wydajność zacierania 70,3% Na fermentację trafiło 12,5 l brzeczki o gęstości 20,2 °Blg Wydajność warzenia 57,4% Wstawione do piwnicy, temp. otocznia 16 °C. Edytowane 16 Listopada 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 A skad alkea bierze slod?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Nie mam pojęcia, na początku zamawiali z CP, potem chyba zmienili dostawcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Nie chodzi o to skąd biorą, tylko jak przechowują. Słód powinni śrutować przed sprzedażą, a nie po dostawie :v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Warka 32 zabutelkowana z użyciem 90 g cukru, wyszły 22 litry. FG = 3,4 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się