szejk Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Warka 33 zabutelkowana z użyciem 88 g cukru, wyszło 22,5 l. FG = 3,4 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) 17.11 - zlane na cichą, póki co refraktometr wskazuje 16 Brix, co po korekcie daje 5,3 °Blg. Piękny aromat czekolady, laktoza mocno wyczuwalna, a teraz dorzuciłem jeszcze 100 g płatków whisky. 10.12 - zabutelkowane, wyszło 16 l. FG = 5,3 °Blg 035eaterofhope.bsmx 035 Eater of Hope Imperial Stout Parametry: Początkowe blg: 29.1* (OG 1.123) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 14.8% Objętość: 17l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.4kg Pilsen (BestMälz) - BestMälz (3 EBC, 36.2%) 1.6kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 17%) 0.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 5.3%) 0.4kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 4.3%) 0.4kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 4.3%) 0.4kg Rye, Flaked - (3.9 EBC, 4.3%) 0.3kg Barwiący 350-450 (czekoladowy) - (370 EBC, 3.2%) 0.25kg Jęczmień prażony - (1400 EBC, 2.7%) 0.2kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 2.1%) 0.2kg Czekoladowy ciemny 1200 - (1100 EBC, 2.1%) 0.4kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 4.3%) 0.75kg Milk Sugar (Lactose) - (0 EBC, 8%) 0.2kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 2.1%) 0.2kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 2.1%) 0.2kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 2.1%) 100g Hallertau Magnum 14AA (131.7IBU) granulat - Gotowanie 90min Danstar Nottingham - 2015-07-17 Zacieranie: beta-glukanowa (Infuzja 2min) 48°C 20min Dodano 23l wody 52°C białkowa (Podgrzewanie 4min) 52°C 15min maltozowa (Podgrzewanie 15min) 67°C 60min dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Wydajność zacierania: 80,5% Do gotowania poszły 22 l, SG = 21,4 °Blg Wyszło 17 l OG = 28,4 °Blg Wydajność warzenia: 75,7% Zadany 24h 1,3 l starter Wiadro wstawione do piwnicy, temp. otoczenia 15 °C. Na początek fermentacji dodam 0,6 kg cukru, po 200 g co 2 dni. Edytowane 29 Maja 2016 przez szejk sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) ??.12 - zlane na cichą do dwóch wiader, do jednego dodane 50 g płatków z drzewa wiśniowego moczonych w wódzie 6.01 - zabutelkowane z użyciem 70 g cukru. Wyszło 70 butelek 0,33 l i 2 x 0,25 l. 036bacon.bsmx 036 Independent Bacon Stout Imperial Stout Parametry: Początkowe blg: 20.8* (OG 1.085) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 9.8% Objętość: 27l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 51%) 2kg Munich (BestMälz) - BestMälz (15 EBC, 20.4%) 0.5kg Chocolate Malt - (500 EBC, 5.1%) 0.5kg Crystal Wheat Malt (Thomas Fawcett) - Thomas Fawcett & Sons (160 EBC, 5.1%) 0.5kg Jęczmień prażony - (1400 EBC, 5.1%) 0.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 5.1%) 0.4kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 4.1%) 0.4kg Rye, Flaked - (3.9 EBC, 4.1%) 70g Hallertau Magnum 11.2AA (71.4IBU) granulat - Gotowanie 90min 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Danstar Nottingham - 2015-11-04 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 48°C 10min Dodano 30l wody 52°C Mash Step (Podgrzewanie 4min) 66°C 60min Mash Step (Podgrzewanie 4min) 72°C 10min Mash Step (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Kooperacyjne warzenie Brzeczka przednia: 17,5 l SG = 22 °Blg Do gotowania poszły 33 l brzeczki, SG = 16,5 °Blg Wydajność zacierania: 77,9 % Na ostatnie 15 minut dodane 250 g uprażonego w 150 °C ziarna kakaowca oraz ok. 130 g wysmażonego bekonu. Po gotowaniu wyszło 27 litrów brzeczki OG = 20,3 °Blg. Z dodatków wytrącił się jeszcze tłuszcz, który unosił się na powierzchni, więc ostatnie 3 litry poszły na straty. Wydajność warzenia: 79,6% Piwo przeniesione do piwnicy, temp. otoczenia 16 °C. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) 26.11 - zlane na cichą, w fermentorze 21 litrów. SG = 2,4 °Blg. Zebrałem 4 słoiki gęstwy, ale będzie ona wymagać przemycia przed użyciem. 037jason.bsmx 037 Jason Voorhees American IPA Parametry: Początkowe blg: 16.5* (OG 1.0663) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.4% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 10g Gypsum (Calcium Sulfate) - Zacieranie 95 minut 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut 5g Gelatin - Cicha 3 dni 6kg Pale Malt (Weyermann) - Weyermann (6.5 EBC, 93.8%) 0.3kg Munich I (Weyermann) - Weyermann (14 EBC, 4.7%) 0.1kg Karmelowy 100-150 - Optima (135 EBC, 1.6%) 100g Simcoe 11.4AA (36.4IBU) granulat - Gotowanie 10min 100g Sticklebract 12.3AA (39.3IBU) granulat - Gotowanie 10min Wyeast Labs American Ale 1056 2015-09-23 Zacieranie: białkowa (Infuzja 2min) 52°C 15min Dodano 20l wody 56°C maltozowa (Podgrzewanie 15min) 65°C 60min dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 10min mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min Notatki: Piwo, o ile wyjdzie, będzie polewane na imprezie sylwestrowej w Domu Piwa w Poznaniu Brzeczka przednia: 12,5 l, SG = 20,7 °Blg Do gotowania: 28 l, SG = 14,4 °Blg Wydajność zacierania: 81,7% Wyszło 21 l OG = 17,4 °Blg, rozcieńczone do 16 °Blg (+2 litry wody) Wydajność warzenia: 75,1% Zadany litrowy starter Wiadro przeniesione do piwnicy, temp. otoczenia 16 °C. Nie wykluczam dodatkowego chmielenia na zimno. Edytowane 26 Listopada 2015 przez szejk NoToMasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Potrójne grodziskie w butelkach, super klarowność aromat jak w grodziszu, ino moc taka "zimowa" Warka 35 zlana na cichą, póki co refraktometr wskazuje 16 Brix, co po korekcie daje 5,3 °Blg. Piękny aromat czekolady, laktoza mocno wyczuwalna, a teraz dorzuciłem jeszcze 100 g płatków whisky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) 18.12 - cicha 2.01 - butelkowanie, 80 g cukru do refermentacji, wyszło 20,5 l 038fistcity.bsmx 038 Fist City American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 14.3* (OG 1.0568) Końcowe blg: 3.8* (FG 1.0145) Alkohol objętościowo: 5.5% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.6kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 48.1%) 1.4kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 25.9%) 0.7kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 13%) 0.5kg Wheat (BestMälz) - BestMälz (4 EBC, 9.3%) 0.1kg Caramel Pils (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 1.9%) 0.1kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 1.9%) 20g Warrior 16.7AA (25.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Cascade 6.7AA (2.8IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Centennial 8.5AA (3.5IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Chinook 12.7AA (5.2IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Tettnang 4.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 5min 60g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut 5g Gelatin - Cicha 3 dni White Labs California Ale WLP001 2015-10-08 Zacieranie: maltozowa (Infuzja 2min) 68°C 60min Dodano 20l wody 74°C mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 14 l, SG = 17,6 °Blg Do gotowania: 28 l, SG = 12,1 °Blg Wydajność zacierania: 85,9% Na fermentację poszło: 22,5 l, OG = 13,9 °Blg Wydajność warzenia: 78,5% Piwo schłodzone do 17 °C, temp. otoczenia 17 °C Edytowane 4 Stycznia 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Warka 37 wlana do kega/butelek, warka 38 zlana na cichą. Wszystko 18.12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Warka 38 w butelkach od soboty 2.01. Zabutelkowane z użyciem 80 g cukru, wyszło 20,5 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) 25.02 - zabutelkowane 039pils.bsmx 039 Bohemian Rhapsody Bohemian Pilsner Parametry: Początkowe blg: 14.1* (OG 1.056) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6% Objętość: 22l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 70%) 1kg Vienna Malt (Weyermann) - Weyermann (5.9 EBC, 20%) 0.5kg Munich I (Weyermann) - Weyermann (14 EBC, 10%) 30g Hallertau Magnum 11.5AA (29.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Saaz 4AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 50min 10g Saaz 4AA (3.2IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Saaz 4AA (5IBU) granulat - Gotowanie 20min 20g Saaz 4AA (3IBU) granulat - Gotowanie 10min 40g Saaz 4AA (3.3IBU) granulat - Gotowanie 5min Wyeast Labs Czech Pilsner Lager 2278 2015-12-07 Zacieranie: białkowa (Infuzja 2min) 55°C 10min Dodano 20l wody 59°C maltozowa (Podgrzewanie 10min) 63°C 40min dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Zacieranie 14.01, gotowanie 15.01 Brzeczka przednia: 14,5 l, SG = 16,5 °Blg Do gotowania: 28 l, SG = 11,6 °Blg Wydajność zacierania: 83,2% Wyszły 22 l, OG = 13,7 °Blg Wydajność warzenia: 78% Schłodzone do 18 °C w 20 minut, wystawione na balkon do dalszego chłodzenia. Fermentacja w piwnicy, temp. otoczenia ok. 8 °C Edytowane 26 Lutego 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) 27.01 - pierwszy dodatek chmielu 9.02 - zlane na cichą, drugi dodatek chmielu. Piwo jest mętne i będzie wymagało klarowania żelatyną. SG = 2,6 °Blg 13.02 - trzeci dodatek chmielu 17.02 - czwarty dodatek chmielu 8.03 - zabutelkowane z użyciem 80 g cukru, wyszło 19,5 l. FG = 2,5 °Blg 040pliny.bsmx 040 Hello My Name is Pliny Double IPA Parametry: Początkowe blg: 22.1* (OG 1.0906) Końcowe blg: 3* (FG 1.0113) Alkohol objętościowo: 10.4% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 10g Gypsum (Calcium Sulfate) - Zacieranie 120 minut 4g Gelatin - Cicha 3 dni 6kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 70.2%) 1.4kg Pilsen (BestMälz) - BestMälz (3 EBC, 16.4%) 0.35kg Caramel Pils (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 4.1%) 0.2kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 2.3%) 0.6kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 7%) 100g HopShot 6AA (47.9IBU) granulat - Gotowanie 90min 30g Columbus (Tomahawk) 12.5AA (21.4IBU) granulat - Gotowanie 45min 50g Simcoe 11.4AA (32.7IBU) granulat - Gotowanie 30min 70g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 40g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 30g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni 20g Warrior 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni 30g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 12 dni 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 12 dni 20g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 20g Warrior 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni 30g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni 10g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni Wyeast Labs American Ale 1056 2015-11-26 Zacieranie: Protein Rest (Infuzja 2min) 64°C 90min Dodano 22l wody 70°C Saccharification (Podgrzewanie 5min) 68°C 30min Mash Out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Pliny the Younger - podejście drugie. Brzeczka przednia: 13,5 l, SG = 22,9 °Blg Do gotowania: 27,6 l, SG = 17,6 °Blg Wydajność zacierania: 84,7% Wyszło 22,5 l, OG = 21,5 °Blg Wydajność warzenia: 76% Schłodzone do 16 °C, temp. otoczenia: 16,5 °C Zadana gęstwa po warce 37 Edytowane 9 Marca 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Przygarnąłbym buteleczkę ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Wszystko się da załatwić ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) 15.03 - zlane na cichą 29.03 - zabutelkowane z użyciem 88 g cukru, wyszło 15 l. FG = 2,4 °Blg 28.04 - piwo wygrało ćwierćfinał I Poznańskich Bitew Piwnych wynikiem 33-5 041grodziskie2.0.bsmx 041 Grodziskie 2.0 Piwo Grodziskie Parametry: Początkowe blg: 8.2* (OG 1.032) Końcowe blg: 2.8* (FG 1.0106) Alkohol objętościowo: 2.8% Objętość: 16l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Pszeniczny wędzony dębem (Grodziski) - Weyermann (6 EBC, 100%) 20g Lublin 4.3AA (17.8IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 90min 20g Lublin 4.3AA (9.9IBU) granulat - Gotowanie 40min 20g Lublin 4.3AA (6.9IBU) granulat - Gotowanie 20min 50g Lublin 4.3AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min Fermentum Mobile Grodzie Dębowe FM51 2015-04-27 Zacieranie: zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 6l wody 40°C maltozowa (Podgrzewanie 4min) 63°C 20min dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Piwo warzone na Poznańskie Bitwy Piwne Brzeczka przednia 12 l SG = 9 °Blg Do gotowania 21 l, SG = 5,8 °Blg Wydajność zacierania 82,3% Wyszło 16 l, OG = 8 °Blg Wydajność warzenia 83,3% Edytowane 2 Maja 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) 19.04 - zlane na cichą, dodane 50 g płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych przez 10 dni w mieszance 100 ml Lagavulin 16 i 50 ml Ardbeg 10. Niewchłonięta przez płatki mieszanka whisky również trafiła do fermentora. SG = 4 °Blg 9.05 - zabutelkowane z użyciem 60 g cukru Demerara, wyszło 16,3 l. FG = 3,4 °Blg 042whiskyFES.bsmx 042 Southern Whisky Rebellion (Whisky FES) Foreign Extra Stout Parametry: Początkowe blg: 17.4* (OG 1.0702) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.9% Objętość: 17l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.5kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 71.4%) 1kg Castle Malting Whisky - Castle Malting (3 EBC, 20.4%) 0.25kg Jęczmień prażony - (1400 EBC, 5.1%) 0.15kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 3.1%) 50g Magnum 10.6AA (62.7IBU) granulat - Gotowanie 60min Danstar Nottingham - 2016-02-11 Zacieranie: Mash In (Infuzja 2min) 66°C 60min Dodano 15l wody 72°C Mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 9 l, SG = 21,4 °Blg Do gotowania: 22 l, SG = 14 °Blg Wydajność zacierania: 86% Wyszło 17 l, OG = 17 °Blg Wydajność warzenia: 81,7% Edytowane 9 Maja 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) 26.04 - zlane na cichą, SG = 3,8 °Blg, w fermentorze 22 litry, dodane 50 g Simcoe 2.05 - dodane 90 g Citry 7.05 - zabutelkowane z użyciem 85 g cukru, wyszło 20,6 l. FG = 2,5 °Blg 25.05 - piwo wygrało półfinał Poznańskich Bitew Piwnych wynikiem 46-6 043gehenna.bsmx 043 Aeon of Gehenna Rye IPA Parametry: Początkowe blg: 16.7* (OG 1.0672) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7.5% Objętość: 23l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Ale - (6.7 EBC, 76.9%) 1kg Żytni - (4.6 EBC, 15.4%) 0.5kg Munich (BestMälz) - BestMälz (15 EBC, 7.7%) 30g Simcoe 13.2AA (34.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Citra 13.5AA (32.4IBU) granulat - Gotowanie 45min 20g Simcoe 13.2AA (16IBU) granulat - Gotowanie 25min 30g Citra 13.5AA (7IBU) granulat - Gotowanie 5min 50g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 10 dni 90g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06 Zacieranie: beta-glukanowa (Infuzja 2min) 46°C 30min Dodano 20l wody 50°C maltozowa (Podgrzewanie 20min) 65°C 60min mash out (Podgrzewanie 15min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 13,5l, SG = 21,4 °Blg Do gotowania: 28l, SG = 14,7 °Blg Wydajność zacierania: 81,9% Wyszło 23 l brzeczki, OG = 16,3 °Blg Wydajność warzenia: 75,3% Edytowane 25 Maja 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) 3.05 - SG = 2,3 °Blg 10.05 - zabutelkowane z użyciem 78 g cukru, wyszło 21 l. FG = 1,9 °Blg 044leftoverAPA.bsmx 044 Leftover APA American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 12.2* (OG 1.048) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5% Objętość: 21l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2kg Strzegom Pale Ale - (5.5 EBC, 50%) 1kg Soufflet Pale Ale - Soufflet (5.5 EBC, 25%) 0.5kg Wheat (BestMälz) - BestMälz (4 EBC, 12.5%) 0.25kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 6.3%) 0.15kg Karmelowy 100-150 - Optima (135 EBC, 3.8%) 0.1kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 2.5%) 30g Magnum 11.5AA (43.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 70g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 40g Nelson Sauvin 11.4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 40g Cascade 6.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 40g Mosaic (HBC 369) 12AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 30g Centennial 10AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 30g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 30g Simcoe 13.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Zythos 10.9AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 20g Amarillo 8.8AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min DCL/Fermentis SafAle English Ale S-04 2016-04-20 Zacieranie: maltozowa (Infuzja 2min) 65°C 75min Dodano 16l wody 70°C mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Niemal totalne czyszczenie magazynu ze słodu i chmielu. Chmiele w większości rocznik 2014. Wiek niektórych słodów ciężki do określenia. Wyjdzie co wyjdzie, albo będzie do picia albo do wylania. Ze względu na wiek słodów założyłem mniejszą niż zwykle wydajność. Brzeczka przednia: 12 l, SG = 17 °Blg Do gotowania: 27 l, SG = 10,4 °Blg Wydajność zacierania: 93,5% Założyłem ogólną wydajność warzenia 70%, wówczas do gotowania miała pójść brzeczka o ekstrakcie 9 °Blg. Jak widać było dużo lepiej. Wyszło 21 l, OG = 11,9 °Blg Wydajność warzenia: 83,1% Planowana jedynie fermentacja burzliwa (3 tygodnie). Edytowane 10 Maja 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) 14.05 - zlane na cichą, SG = 1,5 °Blg 045Poddebice_APA.bsmx 045 Poddebice_APA American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 13.3* (OG 1.0528) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.6% Objętość: 28l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Malt (Weyermann) - Weyermann (6.5 EBC, 90.9%) 0.25kg Acidulated (BestMälz) - BestMälz (3 EBC, 4.5%) 0.25kg Rice, Flaked - (2 EBC, 4.5%) 10g Amarillo 8.8AA (8.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Simcoe 13.2AA (12.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Simcoe 13.2AA (11.4IBU) granulat - Gotowanie 45min 10g Amarillo 8.8AA (6.4IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Amarillo 8.8AA (10.1IBU) granulat - Gotowanie 20min 10g Citra 13.5AA (4.6IBU) granulat - Gotowanie 10min 30g Amarillo 8.8AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 30g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 30g Simcoe 13.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 60g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 50g Simcoe 13.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 30g Amarillo 8.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2016-04-11 Zacieranie: maltozowa (Infuzja 2min) 67°C 75min Dodano 19l wody 73°C dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 15min mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Warzenie kooperacyjne Pod koniec gotowania dodane starte skórki z limonki i grejpfruta, kawałki grejpfruta i melona. Wyszło 28 l, OG = 13 °Blg Wydajność warzenia: 86% Edytowane 18 Maja 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) 14.05 - zlane na cichą, SG = 5,4 °Blg 046Poddebice_Bounty.bsmx 046 Poddebice_Bounty Foreign Extra Stout Parametry: Początkowe blg: 18.3* (OG 1.0738) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 8.4% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Pale Malt (Weyermann) - Weyermann (6.5 EBC, 64.9%) 1kg Rye Malt (Weyermann) - Weyermann (5.9 EBC, 13%) 0.4kg Chocolate Wheat (Weyermann) - Weyermann (817.6 EBC, 5.2%) 0.3kg Caraaroma (Weyermann) - Weyermann (350.7 EBC, 3.9%) 0.3kg Special B Malt - (354.6 EBC, 3.9%) 0.2kg Strzegom Jęczmień prażony - (1000 EBC, 2.6%) 0.5kg Milk Sugar (Lactose) - (0 EBC, 6.5%) 30g Hallertau Magnum 13AA (31.7IBU) granulat - Gotowanie 60min Danstar Nottingham - 2011-02-27 Zacieranie: beta-glukanowa (Infuzja 2min) 47°C 10min Dodano 22l wody 51°C maltozowa (Podgrzewanie 4min) 66°C 45min dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 74°C 5min mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Warzenie kooperacyjne Pod koniec gotowania dodane 300 g kakao i 500 g wyprażonych płatków kokosowych Wyszło 25 l, OG = 17,8 °Blg Wydajność warzenia: 79% Edytowane 18 Maja 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) 29.05 - SG = 3,3 °Blg, dodane 65 ml ekstraktu kawowego (macerat) 21.06 - miało być butelkowanie, jest infekcja 047coffeeporter.bsmx 047 Coffee Porter English Porter Parametry: Początkowe blg: 14.1* (OG 1.056) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6% Objętość: 17l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 73.2%) 0.4kg Żytni - (4.6 EBC, 9.8%) 0.3kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 7.3%) 0.2kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 4.9%) 0.2kg Barwiący 350-450 (czekoladowy) - (370 EBC, 4.9%) 20g Admiral 14.8AA (29.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Fuggles 4.5AA (7IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Goldings, East Kent 5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06 Zacieranie: beta-glukanowa (Infuzja 4min) 48°C 20min Dodano 15l wody 51°C maltozowa (Podgrzewanie 20min) 69°C 60min mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min Notatki: Dodatki kawy po 1 garści do zacierania, filtracji, gotowania (na wyłączenie palnika) i na zimno macerowane w wódce. Brzeczka przednia 10 l, SG = 18,1 °Blg Do gotowania 21 l, SG = 11,9 °Blg Wydajność zacierania 79,4% Do fermentora trafiło 16,5 l brzeczki OG = 13,7 °Blg Wydajność warzenia 72,7% Edytowane 21 Czerwca 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) 5.07 - zabutelkowane z użyciem 150 g cukru, wyszło 26 l. FG nie mierzyłem. 048grodziskie3.0.bsmx 048 Grodziskie 3.0 Piwo Grodziskie Parametry: Początkowe blg: 8.9* (OG 1.0348) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 3.2% Objętość: 27l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 300g Lublin 3.5AA (21.7IBU) szyszka - Zacieranie 60min 20g Lublin 3.5AA (8.5IBU) granulat - Gotowanie 90min 20g Lublin 3.5AA (7IBU) granulat - Gotowanie 40min 20g Lublin 3.5AA (4.8IBU) granulat - Gotowanie 20min 20g Lublin 3.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 3kg Pszeniczny wędzony dębem (Grodziski) - Weyermann (6 EBC, 85.7%) 0.5kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 14.3%) DCL/Fermentis SafBrew Ale S-33 2016-04-04 5g Gelatin - Cicha 3 dni Zacieranie: zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 19l wody 39°C maltozowa (Podgrzewanie 4min) 63°C 20min dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 11 l, SG = 13,3 °Blg Filtracja z użyciem 300 g Lubelskiego (szyszka) Do gotowania: 26 l, SG = 9 °Blg Wydajność zacierania: 86,8% Wyszło 20,5 l, SG = 11,2 °Blg Wydajność warzenia: 85,4% Rozcieńczone 6 l wody do OG = 8,7 °Blg Edytowane 5 Lipca 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) 6.07 - zabutelkowane z użyciem 150 g cukru, wyszło 25,5 l. FG nie mierzyłem. 049grodziskie3.1.bsmx 049 Grodziskie 3.1 Piwo Grodziskie Parametry: Początkowe blg: 8.5* (OG 1.0331) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 3% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 300g Lublin 3.5AA (21.7IBU) szyszka - Zacieranie 60min 20g Lublin 3.5AA (8.5IBU) granulat - Gotowanie 90min 20g Lublin 3.5AA (7IBU) granulat - Gotowanie 40min 20g Lublin 3.5AA (4.8IBU) granulat - Gotowanie 20min 30g Lublin 3.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 3kg Pszeniczny wędzony dębem (Grodziski) - Weyermann (6 EBC, 85.7%) 0.5kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 14.3%) 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut DCL/Fermentis SafBrew Ale S-33 2016-04-04 Zacieranie: zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 19l wody 39°C maltozowa (Podgrzewanie 20min) 63°C 20min dekstrynująca (Podgrzewanie 14min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Praktycznie to samo co warka 48 + na zimno dodatek herbaty Lapsang Souchong w ilości 1g na litr Brzeczka przednia: 12,5 l, SG = 12,8 °Blg Filtracja z użyciem 300 g Lubelskiego (szyszka) Do gotowania: 25,5 l, SG = 9 °Blg Wydajność zacierania: 85,2% Wyszło 20 l, SG = 10,7 °Blg Wydajność warzenia: 79,8% Rozcieńczone 6 l wody do OG = 8,3 °Blg Edytowane 6 Lipca 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) 050jopejskie.bsmx 050 Jopejskie Wild Specialty Beer Parametry: Początkowe blg: 49.7* (OG 1.2298) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 28.8% Objętość: 16l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 12kg Munich Malt - (17.7 EBC, 100%) 90g Lublin (Lubelski) 3.5AA (22IBU) granulat - Gotowanie 60min Dzikusy z powietrza 666 2016-08-29 Zacieranie: maltozowa (Infuzja 2min) 64°C 100min Dodano 34l wody 70°C dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min mash out (Podgrzewanie 4min) 77°C 10min Notatki: Warzenie kooperacyjne. (Beersmith swoje, a pomiary swoje. Nie patrzeć na liczby, które są podane na początku posta.) Po gotowaniu uzyskaliśmy 16 l brzeczki o ekstrakcie ok. 48 °Blg. Po schłodzeniu brzeczka trafiła do dwóch słojów, jeden stał u mnie na balkonie, drugi u Piotra. U Piotra kożuch piany pokazał się 21.08, u mnie trwało to trochę dłużej i dopiero przedwczoraj coś zaczęło się dziać a dziś, 29.08 mam jakieś 4 - 5 cm piany. Cokolwiek wpadło do słoja pracuje coraz intensywniej. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) 300g Lublin 3,5AA (+21,7 IBU) szyszka - Zacieranie 60min Liczyłeś wg domyślnych ustawień BS -90%? Kilka dni temu bujałem się z problemem jak obliczyć goryczkę po tym jak niespodziewanie (dla mnie) musiałem dorzucić szyszki marynki żeby się przefiltrowało. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez Marcin_K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 300g Lublin 3,5AA (+21,7 IBU) szyszka - Zacieranie 60min Liczyłeś wg domyślnych ustawień BS -90%? Kilka dni temu bujałem się z problemem jak obliczyć goryczkę po tym jak niespodziewanie (dla mnie) musiałem dorzucić szyszki marynki żeby się przefiltrowało. Szczerze mówiąc to przy tych grodziskich IBU jest mi totalnie nieznane. Ustawień nie zmieniałem, wg BS jest 42 IBU, ile wniosła szyszka przy filtracji - nie mam pojęcia. Filtrowało się bardzo dobrze, znaczna część młóta unosiła się na szyszce (szyszkę wsypałem na dno filtratora i bardzo delikatnie przekładałem zacier małymi ilościami). Jedyne co mogę powiedzieć to to, że pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby brzeczka po filtracji nie była w ogóle słodka. Nawet przez chwilę się zastanawiałem, czy zmniejszyć dawki chmielu do gotowania, ale w końcu to olałem. Piwo wyszło bardziej gorzkie niż być powinno, ale o dziwo ta podwyższona goryczka dobrze zagrała ze stylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Nie odrobiłem lekcji i nie byłem przygotowany na aż takie kłopoty z filtracją. Koniec konców zrobiłem podejście drugie i dodałem 100g marynki. Tylko to miałem w szyszkach. Wg BS sama marynka dała mi prawie 34 IBU. W trakcie długiej filtracji próbowałem rozkminić ile tak naprawdę alfakwasów może uledz izomeryzacji i na ile obliczenia BS są słuszale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Brzeczkę smakowałem była gorzka, fajnie pijalna o ile tak o brzeczce można mówić, na goryczkę poszło jeszcze 10g lomika (warka 10l) zamiast 20g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się