takijiro Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 2007 - Pilsen Lager? A classic American Pilsner strain, smooth, malty palate. Ferments dry and crisp. Origin: Flocculation: Medium Attenuation: 71-75% Temperature Range: 48-56F, 9-13C Alcohol Tolerance: 9% ABV Styles: Classic American Pilsner Dark American Lager German Pilsner (Pils) Lite American Lager Premium American Lager Schwarzbier (Black Beer) Standard American Lager Klasyczny szczep typu American Pilsner, gładki, słodowy na podniebieniu. Fermentuje wytrawnie i rześko. Pochodzenie: Flokulacja: średnia Odfermentowanie: 71%-75% Zakres temperatur: 48-56 F, 9-13 C Tolerancja na alkohol: 9% Style: Classic American Pilsner Dark American Lager German Pilsner (Pils) Lite American Lager Premium American Lager Schwarzbier (Black Beer) Standard American Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Szczep bardzo dobrze startuje nawet w dolnym zakresie temperatury pracy. Po zadaniu startera 2000ml po 12h drożdże fermentowały już w pelni. Fermentacja całkiem szybka jak na szczep lagerowy, spora produkcja siarki i siarkowodoru podczas fermentacji, jednak w gotowym piwie nie występują, nawet bez jakiejkolwiek przerwy diacetylowej itd. Szczep średnio flokuluje nawet w 4-6 pasażu, piwo zostaje delikatnie zamglone do końca. Wybitnie podkreśla słodowość, a wręcz wnosi lekką słodycz, jakby kukurydzianą (nie DMS!!!). Równie dobrze podkreśla użyte chmiele na aromat, zarówno kontynentalne jak amerykańskie, jednak mocno chmielone na aromat piwa z tym szczepem należy wypić szybko, aromat ulatuje po około miesiącu. Dlatego najlepsza warka, to był German Pilsner w 2 dni nagazowany - rewelacyjny aromat Hallertauer Mittel Frueh. Sumując, ten szczep nie tworzy stabilnych piw, raczej, które szybciej trzeba wypić, jeśli chce się odczuć pełnię użytych chmieli i słodów. buk0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Zastanawiam się nad wykorzystaniem tych drożdży w mini serii amerkańskich lagerów, swoje kosztują, pojawia się więc pytanie te wyeasty czy jakieś suchary os fermentisa? Np S189. Jeżeli miałbym brać płynne z fermentum to brałbym te qyeast 2007. Ktoś ostatnio korzystał, jakie doświadczenia? Na amerykańskich forach za bardzo chwalone nie są, zresztą powyższa opinia też niespecjalnie je gloryfikuje.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stevewraith088 Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Bardzo przyzwoite piwo mi wyszło na nich, czuć chmiel i słodowość jednocześnie, takie są moje odczucia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się