takijiro Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 2007 - Pilsen Lager? A classic American Pilsner strain, smooth, malty palate. Ferments dry and crisp. Origin: Flocculation: Medium Attenuation: 71-75% Temperature Range: 48-56F, 9-13C Alcohol Tolerance: 9% ABV Styles: Classic American Pilsner Dark American Lager German Pilsner (Pils) Lite American Lager Premium American Lager Schwarzbier (Black Beer) Standard American Lager Klasyczny szczep typu American Pilsner, gładki, słodowy na podniebieniu. Fermentuje wytrawnie i rześko. Pochodzenie: Flokulacja: średnia Odfermentowanie: 71%-75% Zakres temperatur: 48-56 F, 9-13 C Tolerancja na alkohol: 9% Style: Classic American Pilsner Dark American Lager German Pilsner (Pils) Lite American Lager Premium American Lager Schwarzbier (Black Beer) Standard American Lager Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted January 9, 2018 Share Posted January 9, 2018 Szczep bardzo dobrze startuje nawet w dolnym zakresie temperatury pracy. Po zadaniu startera 2000ml po 12h drożdże fermentowały już w pelni. Fermentacja całkiem szybka jak na szczep lagerowy, spora produkcja siarki i siarkowodoru podczas fermentacji, jednak w gotowym piwie nie występują, nawet bez jakiejkolwiek przerwy diacetylowej itd. Szczep średnio flokuluje nawet w 4-6 pasażu, piwo zostaje delikatnie zamglone do końca. Wybitnie podkreśla słodowość, a wręcz wnosi lekką słodycz, jakby kukurydzianą (nie DMS!!!). Równie dobrze podkreśla użyte chmiele na aromat, zarówno kontynentalne jak amerykańskie, jednak mocno chmielone na aromat piwa z tym szczepem należy wypić szybko, aromat ulatuje po około miesiącu. Dlatego najlepsza warka, to był German Pilsner w 2 dni nagazowany - rewelacyjny aromat Hallertauer Mittel Frueh. Sumując, ten szczep nie tworzy stabilnych piw, raczej, które szybciej trzeba wypić, jeśli chce się odczuć pełnię użytych chmieli i słodów. buk0 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryland Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 Zastanawiam się nad wykorzystaniem tych drożdży w mini serii amerkańskich lagerów, swoje kosztują, pojawia się więc pytanie te wyeasty czy jakieś suchary os fermentisa? Np S189. Jeżeli miałbym brać płynne z fermentum to brałbym te qyeast 2007. Ktoś ostatnio korzystał, jakie doświadczenia? Na amerykańskich forach za bardzo chwalone nie są, zresztą powyższa opinia też niespecjalnie je gloryfikuje.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stevewraith088 Posted May 23, 2022 Share Posted May 23, 2022 Bardzo przyzwoite piwo mi wyszło na nich, czuć chmiel i słodowość jednocześnie, takie są moje odczucia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now