Jump to content

Wyeast 2007 - Pilsen Lager?


Recommended Posts

2007 - Pilsen Lager?

 

A classic American Pilsner strain, smooth, malty palate. Ferments dry and crisp.

 

Origin:

Flocculation: Medium

Attenuation: 71-75%

Temperature Range: 48-56F, 9-13C

Alcohol Tolerance: 9% ABV

 

Styles:

Classic American Pilsner

Dark American Lager

German Pilsner (Pils)

Lite American Lager

Premium American Lager

Schwarzbier (Black Beer)

Standard American Lager

 

Klasyczny szczep typu American Pilsner, gładki, słodowy na podniebieniu. Fermentuje wytrawnie i rześko.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: średnia

Odfermentowanie: 71%-75%

Zakres temperatur: 48-56 F, 9-13 C

Tolerancja na alkohol: 9%

 

Style:

Classic American Pilsner

Dark American Lager

German Pilsner (Pils)

Lite American Lager

Premium American Lager

Schwarzbier (Black Beer)

Standard American Lager

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Szczep bardzo dobrze startuje nawet w dolnym zakresie temperatury pracy. Po zadaniu startera 2000ml po 12h drożdże fermentowały już w pelni.

Fermentacja całkiem szybka jak na szczep lagerowy, spora produkcja siarki i siarkowodoru podczas fermentacji, jednak w gotowym piwie nie występują, nawet bez jakiejkolwiek przerwy diacetylowej itd.

Szczep średnio flokuluje nawet w 4-6 pasażu, piwo zostaje delikatnie zamglone do końca. Wybitnie podkreśla słodowość, a wręcz wnosi lekką słodycz, jakby kukurydzianą (nie DMS!!!).

Równie dobrze podkreśla użyte chmiele na aromat, zarówno kontynentalne jak amerykańskie, jednak mocno chmielone na aromat piwa z tym szczepem należy wypić szybko, aromat ulatuje po około miesiącu. Dlatego najlepsza warka, to był German Pilsner w 2 dni nagazowany - rewelacyjny aromat Hallertauer Mittel Frueh.

Sumując, ten szczep nie tworzy stabilnych piw, raczej, które szybciej trzeba wypić, jeśli chce się odczuć pełnię użytych chmieli i słodów.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Zastanawiam się nad wykorzystaniem tych drożdży w mini serii amerkańskich lagerów, swoje kosztują, pojawia się więc pytanie te wyeasty czy jakieś suchary os fermentisa? Np S189. Jeżeli miałbym brać płynne z fermentum to brałbym te qyeast 2007. Ktoś ostatnio korzystał, jakie doświadczenia? Na amerykańskich forach za bardzo chwalone nie są, zresztą powyższa opinia też niespecjalnie je gloryfikuje.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.