watson Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Lepiej dolać do rozcieńczenia wodę czy przesadnie wypłukiwać młóto? Jeśli brakuje Ci brzeczki objętościowo i leci już z filtratora ok 2 Blg, to lepiej uzupełnić czystą wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Jak dobrze policzysz wodę, to nie będziesz musiał nic dolewać. Po kilku warkach będziesz wiedział dokładnie, ale na początku możesz sobie te 30 litrów założyć. A jak się boisz wypłukiwania różnych rzeczy, to możesz sobie zakwasić wodę do wysładzania. Zależnie od twardości 1-1,5 ml kwasu mlekowego na 10 litrów wody. Tylko że to już jest kombinowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Dziękuję za rady - zrobię tak, że na początku założę sobie te 30 litrów Niebawem pierwsze warzenie, jestem trochę zestresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Dobrze będzie, choć i tak pewnie coś się zjebie. Taki urok pierwszej warki, ile byś się nie przygotowywał, to i tak coś. Byleś tylko fermentację jako tako przeprowadził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 aaa właśnie wszyscy o fermentacji mówią, że trzeba uważać bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Też nie ma co histeryzować, pilnuj temperatury, nie zaglądaj i nie poganiaj. Po dwóch tygodniach przelej na cichą albo po 3 lej do butelek. Będzie pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Mam właśnie taki plan. zastanawiam się tylko czy pokojowa temp. 22-23 stopnie to już nie przesada ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Wysoka trochę. pamiętaj, że temperatura fermentującego piwa jest o kilka stopni wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Jest jeszcze opcja piwnicy, tam średnio jest niższa. wstawię dziś termometr i zrobię pomiar, boję sie tylko że tak (jak to w piwnicy) jest kurz i czy to czasem nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 jest kurz i czy to czasem nie zaszkodzi. a to w otwartej kadzi fermentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 a no nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się