Dzidu Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Co o tym myślicie? Ilości są ok a może coś trzeba dodać? Nie jestem pewien chmieli i chmielenia na zimno. Styl: American Wheat Docelowa ilość: ok. 20 litrów Zacieranie: Infuzyjne /62°C - 30 min. Gęstosć Blg 11,0 Gotowanie: 60 min. Słody: [kg] uwagi Pilzner 2,5 Pszeniczny 1,0 Płatki pszeniczne 1,2 Chmiele: [g] czas [min] uwagi Perle 25 60 Simcoe 20 15 Amarillo 20 15 Citra 20 tydzień na zimno Dodatki: [g] czas [min] uwagi skórka pomarańczy 10 10 Drożdże: Wyeast American Wheat Edytowane 13 Maja 2014 przez Dzidu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Ja bym dał Citrę na 0 min i chłodzenie brzeczki zamiast na zimno i przesunął Simcoe z Amarillo na 5-10 min przed końcem. Chmielenie na zimno to sprawa dyskusyjna, co kto lubi. Wczoraj była mała dyskusja na ten temat w dziale Blogosfera, warto zerknąć: http://www.piwo.org/...heat-–-surowce/ Jak dodasz skórkę pomarańczy to zapewne wyjdzie Ci coś pomiędzy witbierem a amerykańską pszenicą aniżeli konkretnie w styl Edytowane 13 Maja 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidu Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Ja bym dał Citrę na 0 min i chłodzenie brzeczki zamiast na zimno i przesunął Simcoe z Amarillo na 5-10 min przed końcem. Chmielenie na zimno to sprawa dyskusyjna, co kto lubi. Wczoraj była mała dyskusja na ten temat w dziale Blogosfera, warto zerknąć: http://www.piwo.org/...heat-–-surowce/ Jak dodasz skórkę pomarańczy to zapewne wyjdzie Ci coś pomiędzy witbierem a amerykańską pszenicą aniżeli konkretnie w styl Dzięki za odpowiedź... chciałbym po prostu żeby był mocno wyczuwalny cytrusowy aromat stad ta skórka pomarańczy. Ok to niedługo chyba bede próbował. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Chcesz zacierać "aż" 30 minut? wydaje się że kiepawa wydajność jest jeśli przy takim zasypie ma wyjść 20l 11blg. Tak się zastanawiam też czy ta citra nie pozamiata aromatu.. łącznie z pomarańczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Nie wiem jakie IBU zaplanowałeś, ale jeśli planujesz sypnąć skórkę pomarańczy to bierz ją pod uwagę. W moim American Wheat dała dłuuuuugie wyraźnie gorzkie odczucie w ustach. Dopiero po kilku tygodniach jako tako się to poukładało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Odpuść sobie dodawanie po 20 g Simcoe i Amarillo w 15 min. Nie ma sensu. Przesuń chmielenie na 0 min. Oczywiście jestem za chmieleniem na zimno Oczywiście zacieranie 60 min, a nie 30! I nie w 62 C tylko w 67 - 68 C. Tak zwane zacieranie na lenia. Edytowane 13 Maja 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 W moim American Wheat dała dłuuuuugie wyraźnie gorzkie odczucie w ustach. Dopiero po kilku tygodniach jako tako się to poukładało. To jest właśnie wyzwanie, by nie czuć było tej goryczki ze skórki jeśli się ją dodaje. W Witbierach często to również występuje, gdy się świeżą skórkę dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Zacieranie będziesz robił na wytrawnie? Piwo może mieć mało ciała, przez co odczuwanie goryczki będzie większe. Moim skromnym zdaniem, zredukowałbym simcoe o 10 g, żeby nie przykrywał cytrusów. Jeszcze pytanie, czy chcesz w smaku czy w aromacie cytrusy. I czy nie lepiej rozdzielić Simcoe i Amarillo i to drugie przesunąć w stronę aromatu. A Citrę na whirpool, za leniwy jestem żeby tyle przy piwie robić . Jedna paczka drożdży płynnych na jedną warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Zacieranie: Infuzyjne /62°C - 30 min. - i to koniec? jak tak to weź to zmień, bo będziesz miał tragiczną wydajność, i skrobię w zacierze. Płatki będziesz kleikował czy masz błyskawiczne? Edytowane 13 Maja 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się