takijiro Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 5112 - Brettanomyces bruxellensis? Wild yeast isolated from brewery cultures in the Brussels region of Belgium. Produces the classic ?sweaty horse blanket? character of indigenous beers: gueuze, lambics, sour browns. Ferments best in worts with lower pH after primary fermentation has begun. This strain is generally used in conjunction with S. cerevisiae as well as other wild yeast and lactic bacteria. Produces some acidity and may form a pellicle in bottles or casks. Generally requires 3-6 months aging for flavor to fully develop. Origin: Flocculation: medium Attenuation: very high Temperature Range: 60-75° F (15-24° C) Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV Styles: Flanders Red Ale Fruit Lambic Gueuze Straight (Unblended) Lambic Dzikie drożdże wyizolowane z kultur browarniczych z regionu Brussels w Belgii. Tworzą klasyczny charakter "przepoconego kropierza" miejscowych piw: gueuze, lambików, sour browns (kwaśnych brązowych). Fermentują najlepiej w brzeczkach o niższym pH po rozpoczęciu pierwszej fermentacji. Szczep ten jest używany głównie w połączeniu z S. cerevisiae (drożdżami piwnymi) jak i z innymi dzikimi drożdżami i bakteriami kwasu mlekowego. Wnoszą nieco kwasowatości i mogą formować błony w butelkach lub beczkach. Z reguły do rozwinięcia smaku w pełni, wymagają 3-6 miesięcznego leżakowania. Pochodzenie: Flokulacja: średnia Odfermentowanie: bardzo głębokie Zakres temperatur: 60-75° F, 15-24° C Tolerancja na alkohol: około 12% Style: Flanders Red Ale Fruit Lambic Gueuze Straight (Unblended) Lambic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcepanowy Margrabia Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Szczep najbardziej idzie w kierunku końskiej derki. Charakterystyczny aromat "starych ludzi". Od strony owocowej, aromat jest stonowany i przypomina najbardziej ananasa z lekką nutą mango. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się