vettis Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Witam. Chciałbym uwarzyć koło 25 litrów piwa ze słodów, jak w temacie. Czy zna ktoś może recepturę na takie piwko? Chciałbym uwarzyć klasyczne jasne piwo górnej fermentacji z wyczuwalną goryczką. I mam jeszcze jedno pytanie jeżeli mam przepis np: na 10 litrów piwa i chcę uwarzyć np: 20 litrów to wystarczy że zwiększę składniki proporcjonalnie, a czasy zacierania, warzenia pozostawię te same? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Klasyczne górne jasne to będzie raczej 12 blg, po co Ci taki mocarz Jakie masz drożdże? Co do pytania nr 2 - tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Uwarz albo Pale Ale przepis weźmiesz z Browamatora wystarczy ,że wyszukasz takie piwo na ich stronie sprawdzisz w pdfie jakie sa surowce i dostosujesz do swojego litrarzu albo uwarz Pale Ale Aroma Hops przepis masz na stronie Piwo Org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Klasyczne górne jasne to będzie raczej 12 blg, po co Ci taki mocarz Jakie masz drożdże? Co do pytania nr 2 - tak Mam dwa rodzaje Safale S-04 i US-05. Będę pierwszy raz zacierał trochę czuję się nie pewnie, ale do odważnych świat należy:) Dlatego napisałem że chcę około 16 Blg, bo nie wiem czy uda mi się uzyskać brzeczkę 12 Blg, jeśli będę miał składników właśnie na 12 Blg. Mam obawy że mogę coś skichać i wyjdzie mi jakiś sikacz. Do tej pory warzyłem piwo z ekstraktów + chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Zakładasz dość duży margines błędu. Moim zdaniem możesz celować bliżej 13blg a dla pewności wydłużyć przerwy o jakieś 10 - 15 minut. Mi najczęściej spadała wydajność przy błędach filtracji i wysładzania (np. zbyt niska temp. wody). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się