Skocz do zawartości

[Docent] Pracownia Piwa – czas przełomu


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

PPPracownia Piwa to drugi po Artezanie krajowy browar założony przez domowych piwowarów – Tomka Rogaczewskiego i Marka Bakalarskiego. Usytuowany w podkrakowskiej Modlniczce, sąsiaduje bezpośrednio z okazałym budynkiem hotelu Magnat, którego życzliwy właściciel dzierżawi miejsce browarowi. Debiut Pracowni miał miejsce podczas czwartej edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa w 2013. Trudno uwierzyć, że w momencie wykonywania tej fotorelacji browar obchodził dopiero swoje pierwsze urodziny. Podsumujmy roczny bilans – 23 piwa czyli nowe piwo co dwa tygodnie, sto warek, pierwsza rozbudowa po pół roku w postaci przeszło dwukrotnego powiększenia liczby tanków leżakowych, a po kolejnych kilkunastu tygodniach zakup nowego, potężnego śrutownika. W toku uruchomienie firmowej piwiarni oraz ekspansja na rynki zagraniczne. W końcu postawienie nowego budynku i planowe potrojenie mocy produkcyjnych! Przyznać trzeba, że brzmi to imponująco i do tej pory nikt na piwnym rynku nie szedł z takim impetem do przodu. Dla mnie Pracownia Piwa była Browarem Roku 2013 oferując zarówno bezkonkurencyjne wśród krajowej oferty stouty, jak i niesamowicie pijalne Dwa Smoki stanowiące ścisłą czołówkę naszych IPA. W międzyczasie zespół powiększył się o nowe osoby i w tym momencie oprócz Tomka, Marka i Agaty (odpowiedzialnej za wizerunek graficzny) są jeszcze Patrycja i Wojtek, a i tak w planach zatrudnienie jest kolejnych osób. W 2014 Pracownia absolutnie nie zwolniła tempa i w pierwszych czterech miesiącach trzykrotnie zdobyła tytuł Debiutu miesiąca za swoje piwa. Obserwujmy zatem ten niebywały progres Pracowni, myślę że w kolejnych miesiącach pozytywnie nas zaskoczy nowymi inicjatywami!

Pracownia Piwa, Modlniczka, Kasztanowa 31

http://pracowniapiwa.pl

Widok od ul. KasztanowejNowy śrutownik - jest moc!Niemiecka robotaFoto 012Pomieszczenie warzelniPolska robotaKadź filtracyjnaTomek Rogaczewski i Marek BakalarskiFermentoryBez tajemnicFermentacja w tokuWidać, że setna warka już byłaNowe życie drzwi z pewnej chłodni"Spokojnie, jeszcze jest drugie takie pomieszczenie" mówi TomekPółautomat do butelekLeżakowniaFoto 063Foto 062Foto 064Prosto z lodówki po lodachPracownicza naradaSkładzik petainerówRIS czeka na swój czasZałoga (prawie) w komplecie!Widzę RISy, dużo RISa..Beczki po starce, niestety idą pod topórIdealne warunki na podwieczorekStarka 500 litrówWejście do nowego budynkuJuż niedługo stanie tu druga warzelnia i zbiorniki CKTCiemne rarytasyRewelacyjna 100! w dniu prapremieryb.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.