Maszat Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Witam od 3-4 warek mam duży problem z klarowaniem piwa a zwłaszcza z moją poprzednią warką Pale Ale 13 blg piwo wygląda jak grzaniec z jajkiem jest po prostu jajeczne w kolorze, smak jest w porządku choć wyraźnie drożdżowy.Piwo przez 20 dni fermentowało w piwnicy 16,5-17 st (drożdże us-05). Nie stosuje fermentacji cichej tylko przedłużam burzliwą do takich lekkich piw, jednak tutaj piwo fermentowało długo, piana nie opadła ( wyznacznikiem końca fermentacjo było jedynie nie spadające blg). Mijają już 2 tyg od zabutelkowania a piwo nadal jest jajeczne ;/. Moje wcześniejsze warki fermentowałem w temp 20 st i nic takiego się nie działo piwko szybko fermentowało i się klarowało. Macie jakieś rady uwagi ? Słody były świeże choć śrutowane w sklepie, zacieram tymi samymi metodami. Podejrzewam że sprzedali mi stare słody lub jakaś dziwna infekcja się wdała która utrudnia klarowanie a może niska temp przy fermentacji mogła tak wpłynąć. Ostatnio coś "Kopyr" wspominał o zmętnieniu białkowym w piwie, tylko jaka byłaby tego przyczyna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Nie stosuje fermentacji cichej tylko przedłużam burzliwą do takich lekkich piw Wykonaj powtórkę tego samego piwa ale po kilku dniach (czas zależy od rodzaju piwa i blg) fermentacji zlej na cichą na kilka dni zamiast trzymać wszystko razem długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Żelatyna najlepszym przyjacielem piwowara . Termometr sprawny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Nie stosuje fermentacji cichej tylko przedłużam burzliwą do takich lekkich piw Wykonaj powtórkę tego samego piwa ale po kilku dniach (czas zależy od rodzaju piwa i blg) fermentacji zlej na cichą na kilka dni zamiast trzymać wszystko razem długo. NIe. to nie ma znaczenia. Cicha zmienia tylko ilość osadu w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Też tak miałem zobacz u mnie http://www.piwo.org/...fu/#entry275612 A poniżej zdjęcie pokazujące piwo już przelane z butelki to po lewej jest po klarowaniu żelatyną, to po prawej wyglądało jak błoto kiedy butelkowałem https://www.dropbox....0512_170935.jpg Też się martwiłem ale widać nie było czym, a u mnie problem był za szybka filtracja, teraz będę musiał ustawiać 500ml na minute zamiast 1000ml. Edytowane 21 Maja 2014 przez alawrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konto zablokowane Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 A przełom prawidłowy był? Mętne jest cały czas czy tylko na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Cały czas jest mętne w niskich jak i w pokojowych temp. alawrak dzięki wielkie myślę że to przyczyna nie dokładnej filtracji bo ostatnio starałem się ten proces przyspieszać i nie ukrywam że czasem brzeczka była dość mętna jadnak po chmieleniu i przelewaniu wydawała się klarowna dlatego tego nie podejrzewałem . Edytowane 22 Maja 2014 przez Maszat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się