Wozik Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Halo, aktualnie jestem w połowie pierwszej warki z zacieraniem, tzn. kończy się burzliwa. Ponieważ nie lubię pustych wiader, jadę dalej. Planuję coffee stout i amber ale. Proszę o sprawdzenie receptur i ewentualne rady co zmienić, co poprawić, o czym pamiętać. Celuję w warki 23-litrowe. Coffee Stout (wzorowany na recepturze scooby_doo): Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ # %/IBU 5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 84,7 % 0,40 kg Karmelowy 600 (400,0 EBC) Słód 2 6,8 % 0,35 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Słód 3 5,9 % 0,15 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) Słód 4 2,5 % 20,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 10,0 IBUs 20,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 6 7,7 IBUs 25,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 7 4,5 IBUs 0,10 kg Coffee (Gotowaniu 0,0 mins) Przyprawa 8 - 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Drożdze 9 - I Amber Ale: Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ # %/IBU 4,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 76,2 % 0,40 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 2 7,6 % 0,35 kg Karmelowy czerwony (40,0 EBC) Słód 3 6,7 % 0,15 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 4 2,9 % 0,15 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) Słód 5 2,9 % 0,10 kg Czekoladowy jasny 400 (350,0 EBC) Słód 6 1,9 % 0,10 kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) Słód 7 1,9 % 10,00 g Chinook [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 15,8 IBUs 15,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 9 7,7 IBUs 10,00 g Amarillo [9,20 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 10 4,0 IBUs 1,0 pkg US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M4 Drożdze 11 - Thanks from the mountain. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Jeśli chodzi o kawę do piwa to polecam poszukax arabiki bo robusta średnio się nadaje, daje taką kwaśność co w połączeniu z palonymi słodami daje średni efekt. Zamiast kawy można zastosować guaranę, piłem piwo z guaraną od snowmana i muszę przyznać że efekt był dość ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozik Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Dodałem Jacobs Kronung, póki co pięknie pachnie z fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się