adanjan Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 (edytowane) II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo ciemne ze słodów) IV miejsce na VII KPD Zywiec (Brown Ale) Zasyp: 4,7 kg - s. Pale Ale - 3,25 kg - s. Carared - 0,50 kg - s. czekoladowy - 0,20 kg - s. pilzneński - 0,50 kg - s. caramunich II - 0,25 kg Zacieranie: - słód do 12L wody ok. 55st. C - 10' - 52st.C - 60' - 66st.C - 10' - 72st.C - 5' - 75st.C i filtracja Wysładzanie: - ok. 3x4L Gotowanie - 60 min Chmielenie: - 0? ? 25g chmiel Magnum - 45? ? 15g chmiel Lubelski, - 60? ? STOP. Wyszło: 27,5 litra, 10 Blg Schłodzone do 20 st.C i zadane gęstwą: W1388 Belgian Strong Ale Fermentacja: - burzliwa - 7 dni w temp. 18-20 st.C - cicha - 10 dni w temp. ok. 16 st.C (odfermentowało 2,5 Blg) Butelkowanie: 140 g cukru na 27 litrów piwa (niby nie dużo, ale i tak wyszło za mocno nagazowane) Ocena jury z Żywca - aromat, smak głównie i zbyt estrowy. Także nieco za kwaśne i przesycone CO2. Edytowane 19 Lipca 2009 przez adanjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 No patrzcie, piwo w stylu angielskim a fermentowane drożdżami do Belgów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się