Ten Zielony Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Zamówiłem surowce na AIPA takie mocniejsze bo ma ok 16blg wyjść, Słód pilzneński 4kg Słód Monachijski 1kg Słód Caramunich II– Weyermann 0,3kg Słód pszeniczny 0,5kg Chmiel Citra 50g Chmiel Chinook 50g Drożdże suche: Fermentis Safale US-05 Chinook do gotowania a część (po 25g) citry na koniec w ostatnich minutach i na zimno reszta, i tu male zapytanie, bo posiadam jeszcze 100g simcoe, czy jakbym dodał 25g simcoe w 10 ostatnich minutach i 25g na lezak to nie przedobrze? Lubie mocną goryczke i konkretny chmielowy bukiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Nie da się przedobrzyć chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtec84 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Robiłem dokładnie to piwo na takim zasypie i wrzuciłem od siebie jeszcze 100g Amarillo (40g Chinook na goryczkę a resztę na smak, aromat i cichą) i wyszło genialne polecam edit: oczywiście pomijajac Twoje 100g Simcoe Edytowane 27 Maja 2014 przez wojtec84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Nie da się przedobrzyć chmielenia da się w zależności co kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 100 g chmielu to się daje do lekkich 12* a nie do AIPA Lubie mocną goryczke i konkretny chmielowy bukiet. To niestety musisz sypać chmiel łopatą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 100g chmielu przy 16 Blg to starczy na konkretną goryczkę, ale na cichą już nie. A konkretne chmielenie na zimno przy AIPA to podstawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ten Zielony Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Czyli chinook na goryczke na 60min i pod koniec szczypta citry i simcoe a pozostałe 25 citry i 75 simcoe na leżak tak? I małe pytanko, bo w moich okolicach w których mieszkam poza pracą (Beskid Wyspowy) rośnie chmiel, nie wiem co to za gatunek, dojżały pachnie żywicznie z nutką zioł, tak chyba do marynki zbliżony, być może to dzikus jakiś, czy idzie to jakoś wykożystać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Ja u siebie dawałem 80g na zimno i AIPA bardzo przyjemna, aczkolwiek aromat mógłby być jeszcze bardziej wyczuwalny. Teraz bez żadnych ogródek wrzuciłbym 120-150g na zimno Toteż w następnej warce w tym stylu tak zrobię, a patrząc na tempo zejścia tego piwka, to nastąpi to najpóźniej za 2 miesiące Edytowane 29 Maja 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się