adanjan Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 (edytowane) II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo extra ze słodów) III miejsce na VII KPD Zywiec (Doppelbock / Koźlak Dubeltowy) Zasyp: 6 kg - s. pilzneński 3,05 kg - s. monachijski 2,50 kg - s. karmel jasny 0,35 kg - s. karmel ciemny 0,10 kg Zacieranie: - słód do 12L wody ok. 55st. C - 15' -52st. C - 15'- 63st. C - dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min | - reszta cały czas (ok. 30 min) w 63 st. C - dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min | - dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego tak aby całość miała ok 72st. C - 30' - 72st. C - 10' - 75st. C i filtracja Wysładzanie: - ok. 3x4L Gotowanie - 90 min Chmielenie: - 0' - 25g Marynki - 60' - 20g Lubelskiego - 80' - 10g Lubelskiego - 90' - STOP Wyszło: 19 litra, 18,5 Blg Schłodzone do 15 st.C i zadane gęstwą: W2124 Fermentacja: - burzliwa - 10 dni w temp. 8-10 st.C - cicha - 14 dni w temp. ok. 6 st.C (odfermentowało 4,2 Blg) Butelkowanie: 120 g glukozy na 19 litrów piwa Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie. EDIT:walnąłem się z temperaturami fermentacji (poszły z przepisu na mój mix podlaski), dzięki Darko za zwrócenie uwagi:) Edytowane 29 Sierpnia 2009 przez adanjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie. Pewnie dlatego, że fermentowane w dość wysokiej temperaturze. Czy to piwo dostałem od Ciebie? Było bardzo dobre, wytrawne, choć mnie smakowało na 20°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie. Pewnie dlatego' date=' że fermentowane w dość wysokiej temperaturze. Czy to piwo dostałem od Ciebie? Było bardzo dobre, wytrawne, choć mnie smakowało na 20°Blg. [/quote'] Ano te, faktycznie było mocne ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Wyszło: 19 litra, 18,5 Blg... 120 g glukozy na 29 litrów piwa Otrzymałeś 19 czy 29l? Receptura wylądowała w http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Wyszło: 19 litra' date=' 18,5 Blg... 120 g glukozy na 29 litrów piwa[/quote'] Otrzymałeś 19 czy 29l? Receptura wylądowała w http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w oczywiście, że 19, jako, że "format" receptury kopiowałem z wcześniejszej, zapomniałem poprawić ilość na samym dole, już naprawiam, dzięki za zauważenie błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się