Skocz do zawartości

Górskie Dubeltowe - III miejsce VII KPD Zywiec, II na Słowacji


Rekomendowane odpowiedzi

II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo extra ze słodów)

III miejsce na VII KPD Zywiec (Doppelbock / Koźlak Dubeltowy)

 

Zasyp: 6 kg

- s. pilzneński 3,05 kg

- s. monachijski 2,50 kg

- s. karmel jasny 0,35 kg

- s. karmel ciemny 0,10 kg

 

 

Zacieranie:

- słód do 12L wody ok. 55st. C

- 15' -52st. C

- 15'- 63st. C

 

- dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min | - reszta cały czas (ok. 30 min) w 63 st. C

- dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min |

 

- dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego tak aby całość miała ok 72st. C

 

- 30' - 72st. C

- 10' - 75st. C i filtracja

 

Wysładzanie:

- ok. 3x4L

 

Gotowanie - 90 min

Chmielenie:

- 0' - 25g Marynki

- 60' - 20g Lubelskiego

- 80' - 10g Lubelskiego

- 90' - STOP

 

Wyszło: 19 litra, 18,5 Blg

Schłodzone do 15 st.C i zadane gęstwą: W2124

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni w temp. 8-10 st.C

- cicha - 14 dni w temp. ok. 6 st.C

(odfermentowało 4,2 Blg)

 

Butelkowanie:

120 g glukozy na 19 litrów piwa

Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

 

EDIT:walnąłem się z temperaturami fermentacji (poszły z przepisu na mój mix podlaski), dzięki Darko za zwrócenie uwagi:)

Edytowane przez adanjan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

Pewnie dlatego, że fermentowane w dość wysokiej temperaturze.

Czy to piwo dostałem od Ciebie? Było bardzo dobre, wytrawne, choć mnie smakowało na 20°Blg. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

Pewnie dlatego' date=' że fermentowane w dość wysokiej temperaturze.

Czy to piwo dostałem od Ciebie? Było bardzo dobre, wytrawne, choć mnie smakowało na 20°Blg. :)[/quote']

Ano te, faktycznie było mocne ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Wyszło: 19 litra' date=' 18,5 Blg

...

120 g glukozy na 29 litrów piwa[/quote']

Otrzymałeś 19 czy 29l?

Receptura wylądowała w http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w ;)

oczywiście, że 19, jako, że "format" receptury kopiowałem z wcześniejszej, zapomniałem poprawić ilość na samym dole, już naprawiam, dzięki za zauważenie błędu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.