santa Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Tam jest akurat 16,2L. Ja wychodzę z założenia, że jeśli jestem w stanie w garze o limicie 27L (kocioł z Lidla, który faktycznie ma nieco większą pojemność) zrobić warkę 20L, to w garnku 16,2L będę w stanie zrobić warkę 10L (no dobra, 11L, dla piw mocno chmielonych, żeby uwzględnić późniejsze straty). Oczywiście nie wszystko w fizyce przebiega liniowo, ale mam nadzieję, że się nie myle . Sprawa się jeszcze analizuje, więc jak znajdziesz jakieś ciekawe gary z przedziału <17,20>L, to daj mi proszę znać. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 w garnku 16,2L będę w stanie zrobić warkę 10L Tak, bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 No to w aukcji jest pewna nieścisłość... W tytule faktycznie widnieje 16.2l, ale niżej widnieje "Przedmiotem aukcji jest: GARNEK GASTRO 15.5 Litra [ 1211-16.2 ] INDUKCJA", więc spora różnica - Czy konsultowałeś to ze sprzedawcą może? Nie mniej, jak na te ~13l początkowych, wystarczy garnek ~15l To jest to dobra informacja. Zawsze trochę oszczędności w portfelu by było w porównaniu do 17 litrowego Oczywiście rozglądam się dalej I jak tylko coś znajdę w granicach 17l dam znać i liczę na wzajemność Ale raczej taniej ni podane wcześniej ciężko będzie znaleźć - tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 W opisie jest raczej błąd. To jest ten garnek: http://sapirbg.com/polish/pro-detail.asp?proid=1101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Pisałem o wyjaśnienie i taką dostałem własnie odpowiedź: Witamproducent zawyża pojemność na kartonie jest 16,2 faktycznie wejdzie ok 15,5 lit Czyli można przyjąć że garnek mam 15l pojemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) A ok, sprawa jest jasna. Jak już piszesz, to możesz dopytać na ilu litrach kończy się wewnętrzna podziałka. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Kolega w garze 30l warzy 30l warki. Myślę, że spokojnie uwarzycie 10l w 15l. Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) ... Jak już piszesz, to możesz dopytać na ilu litrach kończy się wewnętrzna podziałka. W odpowiedzi dostałem, że podziałka do 15l. (właśnie z innej aukcji też dostałem potwierdzenie że podziałka do 15l i to jest prawie max pojemności) Znalazłem też inny garnek. Tu nawet widać podziałkę do 16l. A cena jedynie nieznacznie wyższa: http://allegro.pl/ki...4498279075.html Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez Marciu11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Dajcie spokój, kombinujecie z garnkami o różnicy pojemności pół litra, przecież to pomijalna różnica, błąd pomiaru. Warke 10l tak samo można zrobić w normalnym garze. Czasem wydaje mi sie ze ludzie za bardzo kombinują z pierdolami, a za mało się skupiają na warzeniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Marciu11, tu masz jeszcze nieco większy http://allegro.pl/du...4450074007.html . Dla mnie się nie nada, bo ma wybrzuszenia na ściankach, ale w przypadku Twoich obaw co do wielkości może być idealny . Wszystkie one są tak naprawdę podobne, więc ja bym brał tańszy i się na początku za bardzo nie rozwodził nad tym. Skup się na prawidłowych warunkach dla drożdży i sterylności procesu. Do tego dorzuć czapę http://allegro.pl/wk...4500081180.html i będziesz miał z bani filtrowanie szyszek . Ja natomiast chcę taki garnek nieco przerobić, więc muszę trochę pokombinować . Dajcie spokój, kombinujecie z garnkami o różnicy pojemności pół litra, przecież to pomijalna różnica, błąd pomiaru. Warke 10l tak samo można zrobić w normalnym garze. Czasem wydaje mi sie ze ludzie za bardzo kombinują z pierdolami, a za mało się skupiają na warzeniu...Kolega jest niepewny, ma prawo po raptem 1 warce. Jak już kupi sobie ten wymarzony garnek, to sam się szybko przekona, że niepewność była zupełnie nieuzasadniona . Masz rację. Czasem za dużo uwagi się do pierdół przykuwa, kosztem faktycznie istotnych spraw. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi