Cezary Daniluk Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Tak się zastanawiam, stoi sobie już i fermentuje prawie 14 dni. Cały czas temp około 16-17 stopni. S-04 odfermentowały z 14 może 15blg do 9 - mierzone wczoraj. Przenieść gdzieś gdzie cieplej czy na razie zostawić ? To co spuściłem do mierzenia bailingów, popróbowałem i bdb w smaku kawę lekko czuć. Będzie zacne piwko, tylko z czasem robi się krucho, za 2 tygodnie odlot na 2 tygodnie na urlop, a półtora miesiąca w fermentorze ... jeszcze czego załapie Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 przenieś w cieplejsze miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 U mnie teraz fermentuje milk stout,7 dni z 14blg zszedł do 6. Temperatura 18-20stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 U mnie teraz fermentuje milk stout,7 dni z 14blg zszedł do 6. Temperatura 18-20stopni. U mnie troszeczkę zimniej. Teraz kole 16 cały czas ... jak na dworzu pójdzie w górę to i w środku pomieszczenia gdzie fermentuje też pójdzie w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Dla s04 chyba 18stopni jest minimum. W 2 tygodnie,które Ci zostały, nawet w tej temperaturze przefermentuje co trzeba. Robisz cichą? Czy zostawiasz w tym pojemniku aż do rozlewu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 To 14 BLG to przed, czy po dodaniu laktozy? No i w jakiej ilości laktoza powędrowała do gara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 No właśnie sprawa jest dziwna, bardzo dziwna, bo 14 pokazało przed i po dodaniu laktozy. Próbka schłodzona do temperatury pokojowej. Laktozy 400-450g. Piwo smaczne, wczoraj sprawdzałem, słodycz zostaje na końcu, ale to była próbka z burzliwej, bo nie wiem czy na cichą zlewać. Ja się poukłada w butelkach, to się okaże, P.S. Warka 27litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) U mnie 14blg po dodaniu laktozy, laktozy 750g na jakieś 23 litry brzeczki. Dla S-04 podają temp. od 15 do 24 stopni, rozumiem, że przy 16 będą odpowiednio dłużej fermentować ... ale żeby aż tyle dłużej U mnie zostaje w tym fermentorze co teraz do końca. Nie mam warunków na przelewanie do drugiego. Poza tym po 3 tygodniach na dół wszystko pójdzie pięknie. Przeniosłem w pomieszczenie, gdzie słońce zdecydowanie mocniej nagrzewa. Za jakieś 5 dni ponawiam pomiar, jak wyjdzie że dojadły - to pakuję w butle i do leżakowania Edytowane 1 Czerwca 2014 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Pytałem o laktozę bo to nieźle zaburza obraz - przynajmniej ja mam takie doświadczenie po robieniu Milka, a patrząc na to co piszecie wyżej to chyba nie tylko dla mnie jest to zagadka Była to moja druga warka, więc próbowałem korygować niedociągnięcia w procesie, które pewnie popełniałem przy pierwszej Szczególnie, że zaczynałem od zacierania Ale do rzeczy: Po gotowaniu z dodatkiem laktozy (500 g) - wyszło mi około 17 - 18 litrów - 17 BLG rozcieńczyłem do 19 litrów - w okolice 15,5 BLG. (Przy okazji gdzieś przeczytałem, że 500 gram laktozy zwiększa średnio BLG w 20 litrach o 1,4) - jeśli ktoś może potwierdzić to będę wdzięczny - ułatwiło by to działanie przy kolejnych Milkach Liczyłem więc 19 litrów w okolicach 15,5 BLG (licząc laktozę) fermentowałem z użyciem Danstar Windsor. Po 14 dniach zeszło do 7 BLG i tak poszło w butle (osiągnęło 7 i kilka kolejnych dni bez zmian). Nie robiłem cichej. Piwo wyszło bardzo dobre, jednak z czasem zaczęło wychodzić z butelek (pomalutku, ale bywało, że obficie). Każda butla bez wyjątku. Butelkowałem z 3 g cukru na butelkę 0,5 l. Myślałem początkowo, że to objawy jakiejś infekcji, ale potem naszła mnie myśl, że może spowodowane było to niedofermentowaniem piwa (7 BLG na koniec to chyba jednak dość sporo, pomimo dawki laktozy). Dlatego patrząc na wasze powyższe opisy, to chyba bym jeszcze poczekał. Może lekko ruszyć, podnieść temperaturę - niech dojedzą. Szczególnie, że 14 BLG już po laktozie to nie jakaś duża gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Ja też gdzieś wyczytałem, później sobie przeliczyłem że 750g laktozy na 23l brzeczki podbije mi blg o niecałe 2. Więc jakby odfermentowało do 4 to zrozumiałbym, ale że odfermentowało do 9 to zdecydowanie za mało. Przeniosłem w pomieszczenie gdzie powinno być cieplej, ale jak tu zapewnić cieplej w nieogrzewanym budynku, jeśli na dworzu rano 9 stopni a wozić fermentora nie będę do bloku do jakichś 24 stopni ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Cezary, pomieszaj fermentorem i zostaw, za 1.5tygodnia sobie zlej na spokojnie i tyle. ja zamieszałem wczoraj wieczorem i dzisiaj coś tam bąbelkuje, a wcześnie już cisza była. Ja mu daję jeszcze też jakieś 1.5 tygodnia, tylko dlatego, że chwilowo nie warzę(brak kasy) więc się nie śpieszę . Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Tak też zrobiłem. Zostawiłem tam gdzie cieplej - dodatkowo zatkałem bulkadełko kawałkiem chusteczki higienicznej - bo muszki owocówki zaczęły się interesować Edytowane 2 Czerwca 2014 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 750g laktozy powinno podwyższyć ekstrakt 23 litrów brzeczki o około 3 Blg i te 3 Blg nie zostanie przefermentowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 750g laktozy powinno podwyższyć ekstrakt 23 litrów brzeczki o około 3 Blg i te 3 Blg nie zostanie przefermentowane Jeszcze zależy od tego jak zatarte ... dodatkowo wczoraj przed bełtaniem sprawdziłem bailingi i dalej było 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Jeszcze zależy od tego jak zatarte ... dodatkowo wczoraj przed bełtaniem sprawdziłem bailingi i dalej było 9 Na jakim etapie dodawałeś laktozę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Jeszcze zależy od tego jak zatarte ... dodatkowo wczoraj przed bełtaniem sprawdziłem bailingi i dalej było 9 Na jakim etapie dodawałeś laktozę? Ostatnie 15 min gotowania brzeczki, razem z kawą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Laktoza zawsze podbije ekstrakt tak samo i nie zostanie przefermentowana. Cukry ze słodów to osobna sprawa, ale odfermentowanie z 11 do 6 BLG (bez laktozy) jest mało prawdopodobne chociaż możliwe. Jeśli ekstrakt nie spada to butelkuj, na wszelki wypadek 1 butelkę weź plastikowego PETa do kontroli nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Laktoza zawsze podbije ekstrakt tak samo i nie zostanie przefermentowana. Cukry ze słodów to osobna sprawa, ale odfermentowanie z 11 do 6 BLG (bez laktozy) jest mało prawdopodobne chociaż możliwe. Jeśli ekstrakt nie spada to butelkuj, na wszelki wypadek 1 butelkę weź plastikowego PETa do kontroli nagazowania. U mnie z 14 do 9, czekam jeszcze z 6 dni, napaliłem w kominku, fermentor przestawiłem do pomieszczenia z kominkiem, zobaczę co będzie bełtam codziennie fermentorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 bełtanie niewskazane, piwo lubi spokój i jak najmniejszy kontakt z martwymi drożdżami na dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 to już zostawię w spokoju bez bełtania, aczkolwiek może codziennie delikatnie napalę w celu podniesienia temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 owiń fermentor jakimś kocem lub kołdrą po ogrzaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) He he, w byłym warsztacie samochodowym, obok pojazdu rocznik 1968 - ciężko będzie o kołdrę Byłem dzisiaj i mierzyłem, po odgazowaniu pokazało około 7,5 może 8. Czyli coś tam się ruszyło. Ale to zaskoczenie bo pierwszy raz w życiu mam problem z dofermentowaniem piwa Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się