pachura Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Cześć, Kupiłem spryskiwacz ze środkiem odkażającym P3-Alcodes. Myślałem że jest to 70% roztwór etanolu jaki polecał Tomek Kopyra z blogu blog kopyra com, ale po wczytaniu się w instrukcję widzę że na litr zawiera wprawdzie 642g etanolu, ale i 0,17g aldehydu glutarowego (CAS-111-30-8). Poczytałem o tym aldehydzie w sieci i trochę się przestraszyłem bo piszą że to substancja toksyczna i może powodować podrażnienia naskórka, gardła, oczu itp. Z drugiej strony, na spryskiwaczu jak byk stoi że produkt nadaje się do dezynfekowania produktów spożywczych... Macie jakieś doświadczenia z tą substancją? Czy trzeba ją spłukiwać? Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Wysokie stężenie może być szkodliwe ale tu masz 0,017% czyli niewielkie. a co do alkoholu to jest go 70% tylko objętościowo, wagowo jest 64,2% czyli się wszystko zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Używać nie używałem, ale w instrukcji na stronie, którą podałeś jest jasno napisane: Rinse with water. Ponadto w odnośniku z wikipedii nt. toksyczności tego związku (http://www.ccohs.ca/oshanswers/diseases/asthma.html), w grupie ryzyka są pracownicy służby zdrowia, więc podejrzewam, że chodzi o dłuższą ekspozycję na środek. No i zauważ, że w pracy z takimi produktami używa się środków ochronnych (rękawiczki, maseczka, itp.) Edytowane 2 Czerwca 2014 przez takijiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Więcej myśleć, mniej słuchać Kopyra. Ostatnio mam wrażenie, że w Polsce traktuje się tą osobę jako wyrocznię. Aldehyd dodawany jest w celu zwiększenia działania antywirusowego (np. wirus HIV). W takiej ilości nie zaszkodzi. Polecam jednak zakupić Izopropanol techniczny i rozcieńczyć go samemu. Działanie mocniejsze niż etanol, jednak zdecydowanie tańszy. Pozdrawiam Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Polecam jednak zakupić Izopropanol techniczny i rozcieńczyć go samemu. Działanie mocniejsze niż etanol, jednak zdecydowanie tańszy. Dzięki za odpowiedź! Co do izopropanolu, czy należy go rozcieńczac też do 70%? Oraz: czy po wyschnięciu spryskanej powierzchni należy ją dodatkowo opłukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Myślę, że 70% wystarczy. Powierzchni nie trzeba spłukiwać, alkohol odparuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tomo33 Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Z racji wyczerpania zapasów Despreja, małżonka zaopatrzyła mnie w płyn do dezynfekcji aparatury lekarsko-zabiegowej o nieco innym składzie. Jak na razie dziwactw nie widzę. Macie jakieś doświadczenie z podobnymi preparatami? Ps. dodam, że tym dezynfekuję tylko łyżki, kraniki, termometry itp. nie używam do dezynfekcji fermentorów, garnków itp. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez OroTanque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Mexipol jest tańszy od Despreja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Hmm. Z karty technicznej wynika co innego niż z opisu. Z info w karcie wynika, że to wodny r-r alkoholu etylowego i propylowego, a na stronie: Benzaldehydowy preparat(...) Preparat nie zawiera aldehydu sami sobie przeczą. IMHO takie samo działanie jak alkoholu izopropylowego, o którym pisał @Chemik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi