Ochlapus Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Witam. Mam pytanie dotyczące gęstwy US-05 po fermentacji "Amerykańskiej pszenicy" Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale podobno te drożdże szybko mutują (cokolwiek to znaczy) po piwach pszenicznych. Czy ktoś o tym słyszał? Czym się objawia taka "mutacja"? Czy mogę taką gęstwę wykorzystać teraz do innego piwa niż pszeniczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 to chyba dotyczy drożdży przeznaczonych do piw pszenicznych wnoszących aromaty banana i goździka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 żaden problem, gęstwa zachowała wszelkie właściwości i uwarzyłem na nie j bardzo fajne ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 do pszenicy to WB-06 więc gdzieś popełniłeś błąd ,albo pisząc albo dając nie te drożdże WB-06 można stosować 2-3 pokolenia bez straty jakości,sam używałem tylko po razie ,ale czytałem że i 5-6 były wykorzystywane i było ok też zależy od kondycji drożdży pewnie,jak szybko gęstwa jest użyta po raz kolejny,czy są drożdże namnażane na US-05 średnia pszenica będzie ,bo cały urok (no większość ) pszenicy jest w zastosowanych drożdżach ,a nie w zastosowaniu słodu pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Gawon ... American wheat nawet nie próbuje być podobne do wajcena. Do tego stylu US 05 się nadaje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Do amerykańkiej pszenicy nadają się wszystkie drożdże o neutralnym profilu. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Trochę temat się rozmywa. Pytanie kolegi było, czy może użyć US-05 po amerykańskiej pszenicy, do kolejnych warek. Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale podobno te drożdże szybko mutują (cokolwiek to znaczy) po piwach pszenicznych. Czy ktoś o tym słyszał? Czym się objawia taka "mutacja"? Drożdże pewnie mutują w kolejnych podziałach, ale do tej pory nie przeszkadzało mi to specjalnie; dużo groźniejszy jest poziom zanieczyszczenie kolejnych gęstw przez różne niechciane drobnoustrojstwa, co może skutkować potencjalnym zakażeniem. Zebraną gęstwę należy używać z głową. Czy mogę taką gęstwę wykorzystać teraz do innego piwa niż pszeniczne? Możesz użyć tej gęstwy bez problemu (jeżeli nie jest zainfekowana) w kilku kolejnych warkach. Jeżeli boisz się, że wniesiesz do kolejnych piw jakieś niechciane posmaki z poprzedniego piwa, to przemyj gęstwę przed zadaniem - tu lub tu jest podany sposób w jaki należy to wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 może napisałem nie jasno,ale chodziło mi o to że mutują prędzej pszeniczne czyli w najbliżej WB-06 ,a nie sama mutacja jest spowodowana słodem pszenicznym zresztą dzisiaj wiele spraw jest dla mnie nie jasnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Witam. Mam pytanie dotyczące gęstwy US-05 po fermentacji "Amerykańskiej pszenicy" Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale podobno te drożdże szybko mutują (cokolwiek to znaczy) po piwach pszenicznych. Czy ktoś o tym słyszał? Czym się objawia taka "mutacja"? Czy mogę taką gęstwę wykorzystać teraz do innego piwa niż pszeniczne? Ja mam taką teorię, że te drożdże nieco się zmieniają po pszenicy, ale to są tylko moje podejrzenia. I właśnie wydaję mi się, że po pszenicy US-05 "mutuje się" w coś bliższego do WY1272.. Tzn produkują piwa nieco słodsze i bardziej owocowe. Np. US-05 i WY1272 produkują cytrusy, ale WY1272 są bardziej słodkie cytrusy a US-05 bardziej kwaskowe. Różnica jest niewielka, ale wyczuwalna zwłaszcza w porównaniu side-by-side. Podobnie WY1272 robi się jeszcze bardziej słodkawy po pszenicy. Tak czy siak, możesz spokojnie używać tych drożdży po pszenicy, jeżeli jest jakaś różnica, to w/g mnie jest pozytywna. Ja właśnie "używam" pszenicy jako "startera" do tych drożdży, potem robię na nich kilka warek więcej. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 ja ostatnio chyba 5 albo 6 warke uwarzyłem na tych samych drożdżach i to po ostatnim zebraniu leżały jakoś miecha w lodówce, a piwko bardzo dobre wyszło drożdże s 04. Bardzo lubie te drożdże bo ładnie fermentują i ładnie osiadają na dnie piwka super klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Nie ma to jak się wypowiedzieć w temacie. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się