pachura Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Cześć, Załóżmy taką sytuację: piwo z brewkita stoi sobie w fermentorze jakieś 4 tygodnie; ballingometr przez ostatnie 14 dni stoi na 5 Blg i ani drgnie, podczas gdy producent pisze że docelowo winno być 3,6 Blg (1014 s.g.). Pytanie: co robić w takiej sytuacji - butelkować czy wylewać? Jestem laikiem, ale wydaje mi się że skoro piwo nie skwaśniało, szkodaby je stracić, nawet jeśli miałoby być dość "cienkie" jeśli chodzi o alkohol... z drugiej strony, czy fakt że część nie odfermentowała grozi "granatami"? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Oczywiście, że butelkować najwyżej będzie trochę słabsze, a jak stoi 14 dni bez zmian to niżej nie pójdzie. Nie powinno być też granatów chyba, że dasz za dużo cukru/glukozy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 A jakie to piwo ? Bo może przelej jeszcze na cichą , przy okazji dochmielisz na zimno ( jeśli to np. IPA ) i może po wzruszeniu jeszcze coś drgnie i dofermentuje jeszcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 A jakie to piwo ? Bo może przelej jeszcze na cichą , przy okazji dochmielisz na zimno ( jeśli to np. IPA ) i może po wzruszeniu jeszcze coś drgnie i dofermentuje jeszcze ? Ruby red ale znane również jako bitter. Na początku były tam wrzucany olejek chmielowy / hop enhancer przez co już teraz piwo jest w smaku dość gorzkie i chyba więcej go dochmielać nie trzeba. No właśnie, z tym przelewaniem to sam nie wiem jak jest - z jednej strony pozbywamy się części drożdży więc teoretycznie fermentacja powinna nawet zwolnić, z drugiej strony wzruszamy cały płyn co może drożdże "obudzić"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 A w jakiej temperaturze ta fermentacja? Pomerdać zawsze możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 dość gorzkie Chmielenie na zimno ma za zadanie dodać aromatów, nie goryczki. teoretycznie fermentacja powinna nawet zwolnić Z tym to bym uważał. Raczej będzie tak, że dofermentuje. Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareceksz Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Pobełtaj fermentorem. Podnieś temperaturę o jakieś 2 stopnie. Jak za 2-3 dni nic sie nie zmieni to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Dokładnie tak jak napisał takijiro . Chodzi o aromat nie goryczkę . Do tego piwo dofermentuje być może i lepiej się sklaruje . Jak Ci nie zależy na tych rzeczach to tak jak napisał mareceksz . Nie przesadź jednak z temperaturą , żeby nie powstało za dużo "kwiatków" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 podczas gdy producent pisze że docelowo winno być 3,6 Blg Z drożdżami jest ten problem, że rzadko kiedy czytają instrukcje... Sprawdź na czystej wodzie czy ballingometr pokazuje 0°Blg, może podziałka się przesunęła i/lub jest źle wyskalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się