profik Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zabralem: Pacific pale ale - Ten Zielony American Imperial Pale Ale - Ten Zielony Pan I.A.P.A. - Browar Czyzyny Pacific pale ale: Piana ladna drobno pechezykowa, piekna! Bardzo metne, wrecz nieprzejrzyste. Pachnie mocno drozdzowo jak pszeniczne, troszke octowo... Dosc lekkie. Niestety w smaku ani aromacie nie czuc chmielu, troszke kwasku, wysycenie dosc wysokie. Ogolbie ok ale totalnie nie moj klimat. Ta octowosc przeszkadza... Niestety nie zapisala mi soe w telefonie notatka z pozostalych dwoch piw, wiec opisze tylko tyle co pamietam. Recka z I.A.P.A bardzo podobna do oceny StaSZka. Cos dziwnego w nim bylo to fakt. American Imperial APA bylo bodaj z maja wiec spodziewalem sie czegos strasznego, a okazalo sie najsmaczniejsze z tych trzech piw. Co prawda mialo baaardzo wyrazna nuta przejrzalego zielonego jablka, ktora po pewnym czasie zaczela przeszkadzac. Ogolnie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Jako, że to moja pierwsza akcja z depozytem - witam Szanownych Piwowarów! Zostawiłem: 2 x Hejnał w Amarillo (American Wheat - Single Hop: Amarillo) 2 x Hejnał na Cytrze (American Wheat - Single Hop: Citra) Pobrałem: Belgian Pale Ale (Ten Zielony) NH Smog (Grudniowy) TheWitch (_StaSZek_) Witbier (Baradnor) Recenzje dorzucę w miarę spożycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Obiecane wcześniej recenzje: NHSmog: Barwa: ciemny karmel, przejrzyste Piana: pwio było dość mocno nagazowane, więc początek to duuuże bąble. Gdy się ustabilizowała - fajna, gęsta Aromat: jak dla mnie bardziej palony niż wędzony, nuty alkoholowe na średnim poziomie Smak: przyjemnie palone (lubię), czasem jednak paloność przechodziła w "przypaloność" - wędzoności niestety nie czuć Piło się całkiem przyjemnie, szczególnie, że mamy zimę i alkoholowe nuty przyjemnie rozgrzewały. The Witch: Barwa: słomkowe, mgliste Piana: po przelaniu do kufla, potem brak Aromat: bezpośrednio po przelaniu wyczuwalny bukieta amerykańskich chmieli, po chwili jednak nos się przyzwyczaił i aromat uciekł (ale to może być moje skrzywienie - lubię duuużo chmielu, a ten styl tego nie wymaga) Smak: odniosłem wrażenie, że smak słodu przykrywa smak/aromat pochodzący od chmieli. Całkiem fajnie pijalne piwko Belgian Pale Ale (Ten Zielony): Barwa: jasno złota Piana: utrzymywała się ładnie, drobne pęcherzyki Aromat: przyjemny, świeży, mogłoby być trochę więcej "ciasteczek" Smak: lekkie piwo, w moim subiektywnym odczuciu mogłoby być ciut mniej wytrawne (ale tu data produkcji mogła mieć wpływ, a tej na butelce nie było). Przyjemnie się piwko spożywało. Witbier: ..no niestety dopiero w domu zauważyłem datę butelkowania (maj 2014) - co jak na Wita to jednak ciut dużo. Wszelkie próby otwarcia butelki mające na celu uniknięcie wypłynięcia zawartości spełzły na niczym - więc niestety musiałem obejść się smakiem.. Pozdrowienia, /mik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Ludzie ruszcie się do depo i pospijajcie te stare zaległości i dołóżcie nowe. Dzisiaj byłem i: Zostawiłem 1x Dry stout 10 oraz 1x American Amber Ale Wziąłem 1x AIPA by profik oraz 1x American Amber Ale od Baradnor'a ( butelkowane 24.03.2014 więc juz prawie roczne piwo) Do roboty koledzy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Jakiś czas temu ustaliliśmy, że nie jesteśmy w stanie utrzymać sensownej rotacji w kilku depozytach. Na "oficjalny" wybraliśmy ten najbliżej centrum (sklep Strefy Piwa na Krowoderskiej) i tam się głównie wymieniamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Szkoda bo na prawie milionowe miasto jeden depozyt to lipa... Ja nadal bede korzystał ze sklepiku z piwem. Recenzja AIPA by profik Barwa: słomkowo żółte, mętne (być może przez drogę na ruczaj się wzburzył osad), idealna barwa dla weizena Piana: nagazowanie w porządku, piana fajna, gruba zbita, oblepiająca szkło.Aromat: bardzo fajny cytrusowy aromat, świeży.Smak: bardzo pozytywnie mnie zaskoczył wytrawnością a nie pospolitą w wielu ipach karmelowością, goryczka wysoka, długa lecz niezalegająca, przypominająca biały miąższ cytryny, bardzo pijalne, nie czuć alkoholu, ogólnie piwo bardzo udane z fajną etykietą Edytowane 23 Lutego 2015 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Dzięki za recke, chyba już trzecia osoba pisze o mętności jak u waizena czyli coś jest na rzeczy Mętność z chmielin na zimno trochę ich poszło... tu masz moj przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 IN: Coffee peated oatmeal stout Triple chocolate stout Out: Hejnał w Amarillo Hejnał w Cytrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Zostawiłem: American Dream (American IPA) - browar profik Zabrałem: Hejnał na cytrze - browar zalas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Hejnał na cytrze Jakos mało pszeniczny jak na wheata... Ogólnie wytrawny, lekki - smaczny. Ma w sobie coś dziwnego, jakiś posmak taki ziemisty cięzko mi powiedzieć co... Goryczka lekka, chociaz mogła by być ciut większa. Trochę słaby aromat citry, ale ogólnie ok Zdecydowanie udane piwo Edytowane 9 Marca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Dzięki za recenzję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Hejnał na Amarillo Mało pszeniczne to piwo. W smaku bardzo karmelowe i dość ciężkie jak na wheata. Mimo to piło się bardzo dobrze i dzięki niskiemu ekstraktowi mocno mnie orzeźwiło. Wg mnie solidna APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Hejnał na Cytrze. Znowu mało pszeniczne, ale niesamowicie rześkie. Silny aromat grejfruta, wyraźna, ale nienachalna goryczka. Jedyny problem był taki, że wypiłem w 5 minut Pycha! Btw, to w depo cały czas jest (a przynajmniej powinien być, bo nikt nie pisał, że brał) mój stout czekoladowy, który zajął drugie miejsce w Szczecinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) In: 2 x Brown Ale Out: Stout Czekoladowy (by Baradnor) AIPA (by Profik) Edytowane 3 Maja 2015 przez milist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Pij szybko tego mojego amerykańca bo z dnia na dzień uciekają aromaty... Trochę już ma w butelce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Witam! Mam pytanie czy depozyt jeszcze funkcjonuje ? W którym to dokładnie miejscu jest ? Przechodzę tamtędy od roku i owszem jakiś bar orientalny jest, obok księgarnia ale żadnego sklepu z piwem nie widziałem no chyba , że chodzi o ten monopolowo-spożywczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 sklep i depozyt przeniósł się na osiedle szkolne 35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ten Zielony Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Dołożone 4x Whisky Dry Stout 13,5BlgZabrany RIS, Wedzone i Saison Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ten Zielony Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) RIS!Kolor: Czerń nieprzenikniona Piana: drogna, gęsta, wolno opada, oblepia szkło jak zadna inna, brązowa. Aromat: Śliweczki, wisienki, alkochol, karmel!Smak: Gęste jak olej silnikowy, słodziutkie i lekko kwaskowate zarazem, aksamitnie oblepia usta! Goryczka średnia, mogła by byc wyższa ale penie ciężko przy takim ekstrakcie nachmić fest. lekko przyprawowo korzenna nuta, wysycenie CO2 niziutkie, jak dla mnie idealne....pic takie piwo w swoje urodziny...bezcenne:) i do tego paloność i to taka jak lubie...przypalony chleb Bravo dla autora! Edytowane 16 Października 2015 przez Ten Zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ten Zielony Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 WędzoneNie wiem jaki ekstakt itd ale... Kolor: Czerwono brązowy, pomimo lezenia w lodówce dwie doby lekko się spieniło przy otwierani ale nie az tak jak w gashingu. Piana: obfita, opadła do korzyszka Zapach: Lekkie estry jak w przenicy lub przy drozdżach t58 lub to złudzenie przy wędzonce typowej dla kiełbasy takiej wędzonej a nie sklepowej, Takiej bukiem albo nawet olchą. Smak: lekko kwaskowate, lekko oblepiające usta, wedzonka obecna w dość konkretnym stężeniu. Nie wiem czy tu nie wyczówam wędzenia torfem ciut ciut ale to moze zboczenie po piciu mojego Whisky Dry Stouta. Goryczka średnia w kierunku niskiej. Pyszne fajne piwerko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ten Zielony Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Saison Kolor: jasna słomka, mętne, lekko zburzyło drożdże po otwarciu Piana: drobna gęsta, dobrze sie trzyma Aromat: lekko siarkę czuć, lekko kwaskowy aromat przenicy i lekka nutka kolędry Smak: czuć kolendre i goryczkę, lekko cytrusowe estry Wycycenie CO2: niskie takie fajne Piweczko smakuje jakby juz troszke czasu po rozlewie mineło (doświadczenie po wypiciu ostatniej butelki mojego waizena), ale miło się pije, niby wytrwane ale nie wodniste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Proponuję ożywić trochę depozyt! Zostawiłem RYE IPA 12,5° oraz RIS 26° Zabrałem Barley wine oraz Chocolate Chilli Stout'a. Barley Wine jest to piwo Andrzejq czyli właściela Huty Piwa. Jak dla mnie jeden z najlepszych w tym stylu jakie piłem. Idealnie zbalansowane słodko kwasne, delikatnie wyczuwalne amerykance co jest mała wariacją stylu. Nic więcej nie dodam bo zachwycilem się piwem i chętnie poszukam na forum receptury gdyż ponoć gdzieś tu jest. Chocolate Chilli Stout- nie wiem czyje to piwo i bardzo was proszę o podpisywanie butelek jeśli je zostawiacie. Piwo genialne! Piana gęsta i brunatna drobne, bardzo drobne pęcherzyki. Balans palonosci, osstrosci i czekolady wspaniały! Chętnie poznam autora i skład gdyż nigdy nie udało mi się uzyskać takiej piany. Ciekawy jestem nad slodami bo czekolada genialna. Pozdrawiam i dziękuję za dwa wybitne piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwirek44 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Cześć,zostawiłem dzisiaj:- Oatmeal stout - "Pierwsza warka może nie wyjść"- Imperial AIPA - "A idź Pan sobie na urlop"zabrałem:- RIS od [member=MateuszO.] - #26 - [member=AndrzejKu] mi mówił od kogo to, ale nie pamiętam - było by fajnie jak by ktoś się przyznał i powiedział czego się spodziewać w butelce //EDITPrzetestowałem RISa. Mateusz, gratuluję bardzo udanego piwa. Kosztowałem je z kolegą w trakcie pracy nad kolejną warką i to było bardzo, ale to bardzo dobre doświadczenie. W ramach naszych kompetencji w zapachu wyczuwaliśmy czekoladę deserową i pralinki, w smaku dominujące nuty śliwkowe (dawałeś jakieś śliwki?), idealnie zbalansowane ze słodyczą plus odrobina ledwo wyczuwalnego alkoholu. Ten RIS smakował mi o wiele bardziej, niż niejeden zabrany z półki sklepowej, a kolega, który ogólnie nie gustuje w tego typu piwach był równie zachwycony. Picie tego piwa, to była czysta przyjemność, dziękujemy, poprosimy o recepturę, bo chcemy uwarzyć klona. Edytowane 9 Lutego 2016 przez zwirek44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Śliwek nie było tylko piwo leżakuje już od ponad roku stąd takie elementy strzenia się receptura: Słody -Pale ale 5kg -monachijski 2.5kg -żytni 1kg -cararoma 1kg -caramunich 0,5kg -carafa typ I 0,5kg -jęczmień palony 0,5kg -owies niesłodowany 0,5kg -pszenica niesłodowana0,5kg -melaidynowy 0,25kg Zacieranie na lenia 68 stopni przez 90min Gotowanie 2 godziny. w tym po 60min 25g korzenia lukrecji, po 70min 100g marynki, po 85min 50 g lubelskiego. Wyszło 23l 20plato. Dodany był po burzliwej jeszcze około 1kg cukru kandyzowanego belgijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REKO Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Witam serdecznie kolegów i koleżanki :-) Byłem ostatnio w depozycie i podobno mały ruch tam ostatnio. Wstyd ;-) dlatego żeby pojawił się jakiś ruch i powiew świeżości zabrałem pszeniczne browaru Mojrabir. W zamian za to debiut w depozycie, pierwsze piwo z serii REKO piw inspirowanych średniowieczem - piwo Wanda. Lekka pszenica 3,5% inspirowana historią Wandy który podobno nie chciała Niemca. O Wandzie: W średniowieczu picie wody nieprzegotowanej było niebezpieczne z racji bakterii i możliwego zatrucia. Piwo było bezpieczną alternatywą, którą można było przechowywać z racji zastosowania chmielu i obecności alkoholu. Wanda jest próbą pokazania jak mogło wyglądać w Polsce piwo pospolite, co dzienne, które pito w dużej ilości przez dorosłych i dzieci. W polskim browarze zamkowym w Starej Lubownej (okolice Piwnicznej, obecnie Słowacja) można znaleźć informację o przydziale nawet 6 litrów piwa na głowę dla głownego piwowara. Wydaje się że jednak sam tego nie wypijał, tylko dzielił się z rodziną...ale nie ma pewności ;-)O Bawarskiej Klasyce browaru Mojrabir: Piwo już długo po terminie, bo od kwietnia to już 8 miesięcy. Po otwarciu wciąż dobrze nagazowane, lekki gassing, taaaaaaaka piana w szkle do weizenów i bardzo długo się utrzymywała. W miarę drobne i jednorodne pęcherzyki gazu. W zapachu aromat goździków, w smaku bardzo dużo goździków, brak bananów. Nie skwaśniało po takim czasie, ale drożdże się ze sobą trochę skłaczkowały. Pozdrawiam .Sajmon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się