Skocz do zawartości

Refermantacja. W jakiej temperaturze?


mpx80

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bezpośrednio po Cold Crashingu butelkuję swoje ejle, mimo wszystko nie liczę dla 4°C, a dla 16°C, bo w tylu zakończyłem fermentację. Przy 4°C wychodzi 60g, a przy 16°C 100g na 20L dla 2.3v. Po za tym tak organoleptycznie/na oko widać, że np. lager po przerwie diacetylowej (16°C) ma już niewiele co2 w porównaniu do tego ile miał bezpośrednio po fermentacji (8°C) i mimo lagerowania (4°C) nie staje się bardziej nagazowaney. Każdy sypie jak woli, a racje i tak ma tylko pis ;p

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.