pachura Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Cześć, Jutro butelkuję swój pierwszy brewkit - St Peters Ruby Red Ale (na ratebeer piszą że jest to bitter). Jako że do nagazowania kupiłem już paczuszkę 200g jasnego ekstraktu słodowego w proszku z Browamatora, zamierzam go wykorzystać - przy następnych razach będę już raczej używał cukru. Jedno mnie tylko dziwi. Otóż w instrukcji dołączonej do ekstraktu piszą że 200g jest zwykle odpowiednie do nagazowania 20 litrów piwa. Natomiast w instrukcji do brewkita piszą żeby sypać pół łyżeczki cukru na pint, co w zaokrągleniu daje 80g. Skąd aż taka różnica - 80g cukru vs. 200g ekstraktu na 20 litrów młodego piwa? Czytałem że ekstrakt jest mniej efektywny, ale żeby aż tak? Chyba że ten styl piwny powinien być słabo nagazowany...? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Cukier ma 100% fermentowalności a ekstrakt ma tą wartość na poziomie 55%. Co do ilości cukru do refermentacji to zależy od stylu. Link do kalkulatora ilości surowca do refermentacji http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?17091912#tag Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 a tu polska wersja http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Cukier ma 100% fermentowalności a ekstrakt ma tą wartość na poziomie 55%. Co do ilości cukru do refermentacji to zależy od stylu. Link do kalkulatora ilości surowca do refermentacji http://hbd.org/cgi-b...ml?17091912#tag OK, w takim razie zalecane 80g cukru przelicza sie na 145g ekstraktu, ktoremu juz znacznie blizej do 200g. Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Pamiętaj, że cukier jest tańszy, ekstrakt sobie zostaw do podbicia gęstości piwa a butelkuj z cukrem. Założę się, że różnicy nie wyczujesz a skoro nie widać różnicy.... Poprzeglądaj sobie zapiski piwowarów ilu z nich używa ekstraktu do refermentacji. Wniosek nasunie się pewno sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się