Olo Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Nazwa jak nazwa, coś musiałem wymyślić. Zacznę od tego, że dopiero tak naprawdę zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem, także jak ktoś ma jakieś wskazówki itp, to chętnie usłyszę/przeczytam. Kolejna sprawa, to dla mnie głównie jest to hobby/zabawa, a że połączona z późniejszą konsumpcją to tym lepiej Także nastawiam się na niemało eksperymentów, nie czuję potrzeby robienia piwa pod konkretny styl, bo wychodzę z założenia, że takie mogę kupić w sklepie. Póki co jednak korzystam jeszcze z gotowych zestawów surowców z BA, do których sobie coś dorzucam ewentualnie. Chcę na początek nauczyć się rzemiosła na gotowych zestawach, później kombinować samemu. Kombinowanie rozumiem tak, że mam swoje smaki, które lubię i mi pasują (oczywiście staram się non stop sprawdzać kolejne) i na tej bazie ewentualnie chcę wprowadzać modyfikacje typu dodatki, przyprawy, różne surowce. Warki:#1 Dunkelweizen, 14.0 BLG - 30.05.14#2 Koelsch, 12.0 BLG - 14.06.14#3 Wiśniowa pszenica, 13.5 BLG - 21.06.14#4 Świąteczne, 17.5 BLG - 13.07.14#5 Biere de Garde, 17.5 BLG - 20.07.14#6 Roggenbier, 13.5 BLG - 07.08.14#7 Bezstylowiec, 14.5 BLG - 12.10.14#8 Pils, 11.5 BLG - 09.11.14#9 AIPA, 16.5 BLG - 09.11.14#10 Pils, 12.0 BLG - 22.11.14#11 Lager wiedeński, 12.5 BLG - 06.12.14#12 Weizen, 11.0 BLG - 22.12.14#13 Irish Red Ale, 13.5 BLG - 28.12.14#14 Munich Helles, 12.5 BLG - 03.01.15#15 Oak Aged Russian Imperial Stout, 23.0 BLG - 16.01.15#16 Chocolate Brown Ale, 15.5 BLG - 17.01.15#17 Rye IPA, 14.0 BLG - 31.01.15#18 Żytogrodzisz Single Hop Oktawia, 8.0 BLG - 14.02.15#19 Roggenbier, 11.0 BLG - 15.02.15#20 Black IPA / CDA, 16.0 BLG - 17.02.15#21 Belgian Blonde Ale, 16.0 BLG - 21.01.15#22 Ryewine, 24.0 BLG - 22.02.15#23 Belgian Roggenbier, 11.5 BLG - 22.02.15#24 Imperial Red Ale, 18.0 BLG - 07.03.15#25 Pomarańczowo-lawendowy Red Ale, 7.0 BLG - 07.03.15#26 Niedochmielony special bitter, 11.5 BLG - 14.03.15#27 Belgian Pale Ale, 12.5 BLG - 15.03.15#28 Piwny Bigos A.K.A. Dark Wheat Rye Belgian-English Barleywine, 25.0 BLG - 31.03.15#29 American Weizen, 12.0 BLG - 21.05.15#30 Weizen, 12.0 BLG - 21.05.15#31 Rye IPA v1, 16.0 BLG - 16.07.15#32 Rye IPA v2, 16.5 BLG - 26.07.15#33 Polish IPA, 16.5 BLG - 26.07.15#34 Pszenżyto owocowe, 12 BLG - 11.10.15#35 Chocolate Milk Oatmeal Stout, 14.5 BLG - 15.10.15#36 Wielozbożowe Owocowe, 12.5 BLG - 27.10.15#37 Brown Ale, 15.0 BLG - 08.11.15#38 Latvian Rye Quadrupel, 21.0 BLG - 13.11.2015#39 100% Rye Roggen, 12.0 BLG - 26.11.15#40 Wheatwine, 25.0 BLG - 10.12.15#41 Biere de Garde, 18.5 BLG - 10.12.15#42 Champagne New Zealand Oatmeal Pale Ale, 14.0 BLG - 17.12.15#43 Champagne New Zealand Rice Pale Ale, 14.0 BLG - 14.01.16#44 Chocolate Coco Milk Oatmeal Stout, 15.0 BLG - 24.01.16#45 Double Chocolate Milk Oatmeal Stout, 17.3 BLG - 24.01.16#46 Witbier, 11 BLG - 06.02.16#47 Chocolate RIS, 21 BLG - 14.02.16#48 Barleywine, 24 BLG - 06.02.16 #49 Wielozbożowe Tropikalne, 13.4 BLG - 10.03.16 #50 Pszeniczne Kwiatowe, 12.2 BLG - 10.03.16 #51 Wielozbożowe Wiśniowe, 13.9 BLG - 18.03.16 #52 Roggen na Zakwasie, 13.0 BLG - 20.03.16 #53 Roggen Czosnkowy, 14.0 BLG - 20.03.16 #54 Roggen Cebulowy, 14.0 BLG - 20.03.16 #55 Berliner Roggen, 8.2 BLG - 22.03.16 #56 Pszenica Ogórkowa, 11.8 BLG - 10.04.16 #57 Ciemna Wit NZ APA, 15.0 BLG - 13.04.16 #58 Pomarańczowe, 14.5 BLG - 03.05.16 #59 Wild Saison, 14.8 BLG - 04.05.16 #60 Weizen, 13.0 BLG - 11.05.16 #61 Lambic, 14.0 BLG - 17.05.16 #62 Weizenbock, 17.0 BLG - 31.05.16 #63 German Witbier, 12.7 BLG - 23.06.16 #64 Wielozbożowe, 16.0 BLG - 10.07.16 #65 Dubbel, 17.7 BLG - 17.07.16 #66 Belgian Imperial Wheat Brown Porter, 22.5 BLG - 22.07.16 #67 Belgian Imperial Oatmeal Stout, 24.0 BLG - 05.08.16 #68 A la Berliner Weisse, 7.8 BLG - 17.09.16 #69 Pszeniczny Mild, 8.6 BLG - 23.10.16#70 Owocowy Dunkel, 8.6 BLG - 23.10.16#71 Brown Ale, 14.6 BLG - 16.11.16 #72 Coconut Stout, 13.6 BLG - 20.11.16 #73 Tea APA, 13.6 BLG - 24.11.16 #74 Ryewine, 31.6 BLG - 19.12.16 #75 Belgian Single, 12.4 BLG - 19.01.17#76 Berliner Weisse, 8.4 BLG - 26.01.17 #77 APA, 14.4 BLG - 07.02.17 #78 Chocolate Coffee Stout, 14.6 BLG - 01.03.17 #79 APA, 11.8 BLG - 03.04.17 #80 Tart Saison, 13.5 BLG - 15.03.17 #81 Saison, 14.8 BLG - 11.04.17 #82 Berliner Weisse, 7.6 BLG - 01.05.17 #83 Lambic 2017 v1, 13.3 BLG - 26.09.17 #84 Lambic 2017 v2, 14.9 BLG - 29.09.17 #85 Brown Ale, 14.7 BLG - 09.11.17 #86 New England IPA, 14.5 BLG - 22.11.17 #87 Red Ale z dodatkami, 14.3 BLG - 11.01.18 #88 Russian Imperial Stout, 29.4 BLG - 05.12.17 #89 New England IPA, 13.9 BLG - 28.01.18 #90 Saison, 13.9 BLG - 28.01.18 #91 China Saison, 12.5 BLG - 08.02.18 #92 HBC 472 Brown Ale, 13.3 BLG - 16.03.18 #93 Pale Ale Eksperymentalne, 12.0 BLG - 24.05.18 Edytowane 24 Maja 2018 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Tak naprawdę to pierwsze piwo to było jakiś czas temu już niemały Hefeweizen z zestawu surowców BA, ale nie mam zapisków żadnych (gdzieś zaginęły w akcji), no i w ramach eksperymentu z kuzynem dodaliśmy trawy cytrynowej, której kwaskowatość dość mocno przykryła smak piwa, także już dam sobie spokój z szukaniem i opisywaniem. DUNKELWEIZEN Zestaw surowców z BA. Generalnie nie dysponowałem jeszcze 17 L garnkiem, także robiłem na połowę surowców. Miałem też nadpłatę na BA, także dokupiłem sobie dodatkowo trochę słodów różnych. Wyszedł taki zasyp: - 650 g pilzneński Weyermann, - 950 g pszeniczny jasny Weyermann, - 300 g monachijski typ II Weyermann, - 210 g Carawheat, - 75 g pszeniczny czekoladowy (dodawanie pod koniec zacierania), - 75 g Cara Crystal, - 250 g otręby pszenne, Reszta surowców to tak: - chmiel aromatyczny Lubelski 20 g, - drożdże Safale WB-06 5,75 g, - cukier kandyzowany brązowy 80 g, - curacao 3.9 g (jakoś mi zostało skądś), - banan 85 g, Z racji posiadania jedynie 7 L garnka na tamten moment wszystko było zacierane w 5 L wody. 46 -> dodanie słodu i 10 minut ferulikowa, 53 -> 15 minut białkowa, 63 -> 30 minut maltozowa, 72 -> 15 minut dekstrynująca i dodanie pszenicznego czekoladowego, 78 -> filtracja, Filtracja generalnie w tym piwie wyglądała tak, że robiłem to na sitku drobnym partiami i przelewałem wodą (niestety człowiek pomyślał dopiero później o fermentatorze i filtratorze). Sporo czasu to zajęło, warunki izotermiczne nie zostały zachowane oczywiście. Po przemywaniu wyszło mi 7.9 L, które miało 13.5 BLG i 5.1 L, które miało 4 BLG. Wszystko zmieszałem i rozdzieliłem na 3 garnki (tak to bywa jak się nie ma dużego gara), dwa z których robiłem "normalne piwo", w sumie 10.7 L i 2.3 L do eksperymentów. Chmielenie 80 minut, po 10 minutach chmiel (10 g), po 50 (5 g) i po 75 (5 g). Oczywiście chmiel policzony na objętość garnków. Dodatkowo po 65 minutach dodawałem cukier kandyzowany (20 g na mały garnek, po 30 na większe). A do małego garnka w ramach eksperymentów dodałem curacao i przede wszystkim banana, takiego zwykłego, świeżego. Wiem, to pewnie nie jest normalne, ale czego mnie uniwersytecka chemia nauczyła to, że większość rzeczy, które mają znaczenie powstała przypadkiem i z niezbyt normalnych pomysłów. Potem chłodzenie, no i do gąsiorów zlewałem na fermentację. Burzliwa 7 dni w 19 stopniach, następnie cicha 12 dni w tej samej temperaturze. Piwa eksperymentalnego nie przelewałem na cichą, zostawiłem w tym samym szkle. Przy przelewaniu na cichą jeszcze odlałem litr i dodałem suszonych bananów z musli i trochę cynamonu i gałki, nie pytajcie dlaczego, tak mnie natchnęło, żeby sprawdzić co wyjdzie. Przed fermentacją miałem litr o BLG 20 (ten mały garnek z gotowanym bananem) i 7 litrów o BLG 13.5-14. Butelkowałem dziś, nie mierzyłem BLG, nie wiem czy to błąd, stwierdziłem, że zmierzę przy piciu. Butelkowane częściowo z glukozą, częściowo z cukrem trzcinowym, a co. Teraz sobie poleży, później sprawdzę co wyjdzie, a druga część surowców czeka co z nimi zrobić dalej. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) KOELSCH Też zestaw z BA, szczerze mówiąc wziąłem, bo nigdy nie piłem piwa tego typu, no i chciałem coś jasnego, niepszenicznego zrobić, bo u mnie tak rodzina pija głównie. Tutaj już był garnek duży, były fermentatory, był filtrator. 12 litrów wody i taki zasyp do tego: - 3700 g pilzneński Weyermann, - 400 g pszeniczny jasny Weyermann, Reszta surowców: - chmiel aromatyczny Hallertau Spalt Select (DE), - drożdże Safbrew S-33, 11.5 g, - banan, 40 g. Zacieranie: 43 -> dodanie słodu, 66 -> zgodnie z zaleceniami dojście do tej temp. zajęło mi ~30 minut, tutaj postój 30 minut, 70 -> 20 minut, 78 -> filtracja. Filtracja już na filtratorze rurkowym, poszło elegancko, 1-1.5 L zawracałem, dalej filtrowałem. Dwukrotne przemywanie wodą, za każdym razem zawracanie, wysładzanie do 23 litrów, 9 BLG. Chmielenie podzielone na 3 garnki znów, 14 L, 7 L i 2 L. Niestety przez to dzielenie pomyliłem trochę z liczeniem chmielu i źle dodałem. Wyszło tak, że do 21 L w sumie (bo to szło na to samo) po 10 minutach dałem 16.05 g, a po 60 minutach 29.65 g. Do 2 L dodałem odpowiednio 2.6 i 3.5 g, chciałem, żeby było mocniej nachmielone. Po 60 minutach gratis dałem 40 g banana (nie wiem co ostatnio mam z tymi bananami). Chłodzenie, wyszło BLG 12. Piwo przelane do fermentatora i stoi sobie obecnie w 17 stopniach. Post będę oczywiście dalej edytował. 23.06.14 Koelsch przelany na cichą, 3.5 BLG w tym momencie, piwo wg mnie smaczne na ten moment mimo, że jeszcze bez gazu i leżakowania. Pachniało tak lekko chmielowo póki co, nieco kwaskowato, ale kwaskowato tak trochę jak chodzące jeszcze wino. 10.07.14 Koelsch zabutelkowany, muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie piłem Kolscha, ale smakował mi. Dość słodowy smak, trochę owocowy aromat. Niezłe. Edytowane 10 Lipca 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) WIŚNIOWA PSZENICA Surowce: - jasny pszeniczny - 3 kg, - pilzneński - 1 kg, - otręby pszenne - 250 g, - łuska gryczana - 150 g, - Chmiel Hallertau Tradition, 30 g, - drożdże WB-06 - gęstwa, około 110 ml, - drożdże T-58, suche, 3.5 g, - cukier kandyzowany biały - 200 g, - kompot wiśniowy - litr, - 220 g dżemu wiśniowego dopełnionego wodą do 1.5 litra, Zarówno słody jak i otręby kupowałem w Pruszczu Gdańskim w młynie. Słody pochodzenia duńskiego, bardzo mocno zmielone, do spowolniło filtracje. Łuska nieco pomogła, ale szału i tak nie było. Miał być wgl sam kompot, a nie dżem, ale mi wypili jak się okazało. Trochę mało mi się wydaje, że może być tych wiśni, ale może wtedy najwyżej na cichą dosypie suszonych wiśni, zobaczymy. Zasyp w 12 litrach wody. Zacieranie: 45 -> dodanie słodu i 15 minut, 53 -> 10 minut, 62 -> 10 minut, 72 -> 45 minut i na koniec dodanie uprzednio 3-krotnie przemytej wrzątkiem łuski, 78 -> filtracja. Wysładzałem do 20 litrów, wyszło 12 BLG i dolałem 2 litry wody na odparowanie, przez młóto i tak już leciał mega mega cienkusz, także myślę, że różnicy nie zrobiło. Chmielenie: - 5g po 10 minutach, - 10 g po 55 minutach, - 15 g po 70 minutach, - całość gotowania 75 minut, - po 60 minutach gotowania dodałem 200 g cukru kandyzowanego białego, litr kompotu wiśniowego z owocami (kompot miał BLG 10) oraz 1.5 litra dżemu wiśniowego rozrobionego z wodą (BLG 13). Końcowe BLG wyszło mi 13.5. Następnie chłodzenie, no i potem całość podzieliłem na 2 części, 14 L i 6 L. Tak wyszło, bo akurat miałem wolny balon 6 L szklany. Podzieliłem, bo chciałem sprawdzić jak różne drożdże to przejedzą. Do 14 L poszło WB06, do 6 L T58, co wyjdzie zobaczymy, ale myślę, że warto poeksperymentować. Dołączam zdjęcia piwa, dwa pierwsze to są zdjęcia przed chmieleniem, trzecie to po chmieleniu już piwo z dodatkiem wiśni, nieco zmieniło kolor, niestety pora nocna uniemożliwiła mi już zdjęcie pod światło. Ale piwo zrobiło się zdecydowanie bardziej pomarańczowe. 28.06 Wiśniowa pszenica przelana na cichą. Piwo na gęstwie z WB06 zjechało mi do 4.5 BLG, piwo na T58 suchych do 3.5 BLG. Próbowałem obu piw, tych z T58 i WB06, niestety z uwagi na katar i przeziębienie nie wyniuchałem zbyt wiele. W smaku piwo zadane WB06 było słodkie z takim bardziej gorzkim/wytrawnym końcem, nie przeciągała się ta słodycz, wg mnie fajne, ale poczekam z oceną do zabutelkowania, no i bez kataru. Smak owoców tylko lekko wyczuwalny. Piwo na T58 zupełnie inny smak. 13.07 Partia na WB-06 zabutelkowana, partia na T-58 poczeka jeszcze dzień czy dwa. Edytowane 13 Lipca 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 suszone wiśnie na cichą = prawie w 100% zakażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 A jakby dać jeszcze dżemu zapasteryzowanego np i go jeszcze przegotować z wodą? Znaczy na razie to takie hipotezy tylko, bo przy przelewaniu na cichą okaże się czy i w jakim stopniu ten smak przeszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 jak do balonu 6l wlałeś 6l piwa na fermentację, to uważaj żeby Ci nie wyszła piana albo żeby rurki (albo co gorsza całego balonu) nie wystrzeliło. A wiśnie na cichą musiałbyś czymś odkazić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Ten balon to większy jest, piwo ma jeszcze luz, jakoś źle zdanie musiałem sklecić, późna pora już była, a chciałem na świeżo opisać wszystko, żeby nic nie umknęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Domowy browar został wzbogacony o "lodówkę" do trzymania piwa poniżej 10 stopni mam nadzieję. Stara szafka, która miała iść do wywalenia + trochę pianek poliuretanowych zrobionych na uczelni + pianka montażowa (też z uczelni) + styrodur + koc ratowniczy/folia NRC. Generalnie szafka miała szuflady, więc między prowadnice poupychałem pianek trochę (zdjęcie 1) i luki wypełniłem pianką montażową. Na dno styrodur + więcej pianek. Dno w pierwszej kolejności obłożone folią, mocowanie na zszywki tapicerskie (zdjęcie 2). Następnie to samo ze ściankami - styrodur docięty obłożony folią NRC i kawałkiem pokrywy. Pokrywa na dwie części, bo nie było większych płyt w OBI (zdjęcie 3). No, a jak to rozmiarowo wygląda w porównaniu do wiadra to widać na zdjęciu 4. Nie jestem pewien czy wejdą 2 wiadra, raczej nie, ale wiadro + kilkanaście butelek lekką ręką. Co do zdolności izolacyjnych to włożyłem wkład do zamrażarki i 2 okłady takie zamrażane, temperatura na zewnątrz 16 stopni, temperatura piwa 16 stopni, zobaczymy jutro jak to będzie wyglądać w środku. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Olo Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Pierwsze testy lodówki. Temperatura w piwnicy 16-17 stopni, temperatura na ciekłokrystalicznym doklejonym do fermentatora taka sama. Przez noc (22:30-8:00 powiedzmy) 1 standardowych rozmiarów wkład do zamrażarki i 2 okłady żelowe zamrażane nieduże schłodziły do 13 stopni. O 8 wlałem wodę do butelek 5L i włożyłem do zamrażarki, wyjąłem 2 okłady i dołożyłem jeden świeży wkład do zamrażarki, ten który leżał przez noc nie był w pełni płynny więc zostawiłem. No i do 15 temperatura utrzymała się, może pół stopnia spadła. O 14:30 włożyłem zamrożoną butelkę 5L i teraz mam tam 9 stopni, a butelka prawie w całości nadal zamarznięta, także muszę przyznać, że 3 cm Styroduru + folia NRC znakomicie się spisują. Pianki na 2 ścianach pewnie też swoje robią, mimo, że nie są to takie typowie pianki izolacyjne, nie taka struktura itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Może tutaj więcej osób przeczyta, poszukuję młóta, które mógłbym odebrać od kogoś w Gdańsku lub okolicach. Młóto jest mi potrzebne do celów naukowych. Sam akurat mam pozajmowane fermentatory, dlatego szukam pomocy u innych. Styl piwa bez znaczenia, potrzebna by była tylko jakaś z grubsza procentowa zawartość zasypu. A co do lodówki, to butelka 5L z zamrażarki wymieniana raz dziennie utrzymuje temperaturę na poziomie 7 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Kolejna sprawa, mam przemiały z otrębów pszennych, zmielone na "mąkę". To też taki element nauki w moim przypadku. Mielenie w różnych temperaturach, co zaowocowało różną barwą przemiałów, oczywiście różny zapach, przemiał najciemniejszy ma taki trochę zapach paloności już. Efekty na zdjęciach w załączniku. Nie ma żadnych problemów z powtórzeniem tego, bo wszystko do ustawienia ponownie w dokładnie ten sam sposób. Ja planuję osobiście wykorzystać je do warzenia, ale to dopiero za kilka dobrych tygodni, bo obecnie fermentatory zajęte, a potem mam w planach już inne piwa. Ale jeśli ktoś chciałby spróbować jak spiszą się te przemiały podczas warzenia to chętnie się podzielę, czy to w Gdańsku czy wysyłkowo, po prostu jestem bardzo ciekawy efektów. Myślę, że pareset gram albo i więcej z każdego rodzaju mógłbym odstąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Ja planuję osobiście wykorzystać je do warzenia Co chcesz uzyskać takim dodatkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Przyciemnienie piwa, wprowadzenie smaków i aromatów charakterystycznych dla ciemniejszych słodów pszenicznych? Tak strzelam, bo czuć nawet po zapachu wg, że przemiał ciemniejszy jest zbliżony bardziej do ciemniejszych słodów pszenicznych niż surowych otrębów, od których startowaliśmy i że jest róznica między tymi przemiałami. To ma być kolejny eksperyment Generalnie to są otręby, które zostały poddane częściowej degradacji termicznej (zwłaszcza frakcja najciemniejsza), ale nie w wyniku działania płomienia, a w wyniku tarcia. Wiadomo, że jest napewno różnica między przypalaniem słodu tak jak się to robi normalnie, a czymś co ja robiłem, ale sprawdzić wg mnie warto. Ubytek wilgoci znaczny, widać to było po wydzielającej się parze i można to odczuć w dotyku wg mnie. Planujemy jeszcze zrobić takie bardziej fachowe oznaczenia wilgotności, żeby sprawdzić jak temperatura, prędkość i wydajność rozdrabniania wpływają na parametry przemiału. Btw. przemiał najciemniejszy po zalaniu wrzątkiem jest ponoć bardzo podobny do kawy Anatol, tak stwierdził kumpel, ja tam nie wiem, bo kawy wgl nie pijam żadnej. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Wiśniowa pszenica przelana na cichą. Piwo na gęstwie z WB06 zjechało mi do 4.5 BLG, piwo na T58 suchych do 3.5 BLG. Próbowałem obu piw, tych z T58 i WB06, niestety z uwagi na katar i przeziębienie nie wyniuchałem zbyt wiele. W smaku piwo zadane WB06 było słodkie z takim bardziej gorzkim/wytrawnym końcem, nie przeciągała się ta słodycz, wg mnie fajne, ale poczekam z oceną do zabutelkowania, no i bez kataru. Smak owoców tylko lekko wyczuwalny. Piwo na T58 zupełnie inny smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Przyszły słody, jakoś pod koniec tygodnia będzie kolejne warzenie, tym razem piwo świąteczne planuję, bo to już powoli trzebaby się za nie zabierać jak ma się ułożyć na święta. Planuję ciemne, ale bazujące na pszenicy. Przyprawy oczywiście piernikowe, tutaj jeszcze muszę się poradzić rodziny, bo bardzo dobry piernik zawsze robią. Słody mam różne, wymyśliłem sobie tak: Pszenica jasna - 2500 g Monachijski II - 1500 g Pilzneński - 1300 g Biscuit - 450 g Carawheat - 450 g Pszenica czekolada - 250 g Special B - 200 g Podczas gotowania cukier kandyzowany ciemny 150 g i jasny 400 g powiedzmy. Chmielenie 70 minut, Marynka 15 g po 10 minutach, Kent Goldings 15 g po 50 minutach, Pacific 15 g po 60 minutach. Drożdże T-58 2 saszetki. Do gotowania chcę dać suszone śliwki albo przetwory śliwkowe, a poza tym cynamon, kardamon, wanilia, gałka, imbir, goździki, ziele angielskie. Co do proporcji itp to na dniach poznam. Generalnie jeśli w Brewtargeta dobrze wpisałem to piwo powinno mieć 18 BLG, zejść do 3.8 BLG, mieć 7.8 % alkoholu, 22.2 IBU, barwa koło 74 i być mocno słodowe. Osobiście celuję w mocno słodowe, bo takie lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) ŚWIĄTECZNE Jak wyżej pisałem, na tapecie piwo świąteczne. Surowce: Pszenica jasna - 2500 g Monachijski II - 1500 g Pilzneński - 1300 g Biscuit - 450 g Carawheat - 450 g Pszenica czekolada - 250 g Special B - 250 g Chmiel Marynka, 15 g, Chmiel East Kent Goldings, 15 g, Chmiel Pacifica, 15 g, Drożdże T-58, 2 opakowania, Cukier kandyzowany biały - 300 g, Cukier kandyzowany ciemny - 150 g, Kompot śliwkowy - litr, Suszone śliwki - 200 g, Kandyzowana skórka pomarańczy - 30 g, Anyż - pół gwiazdki, 0.65 g, Kardamon - 0.8 g, Jagody jałowca - 6 sztuk, Goździki - 12 sztuk, Gałka muszkatułowa - 1 g, Imbir - 3 g, Cynamon - 4 g, Ziele angielskie - 2 ziarenka, 0.35 g, Zasyp: Pszenica jasna - 2500 g Monachijski II - 1500 g Pilzneński - 1300 g Biscuit - 450 g Carawheat - 450 g Pszenica czekolada - 250 g Special B - 250 g Zacieranie: 53 -> dodanie słodu i 10 minut 63 -> 15 minut, 72 -> 45 minut, 78 -> filtracja. Wysładzałem do 23 litrów, 15 BLG. Chmielenie: - 15 g Marynki od startu, - 15 g East Kent Goldings po 40 minutach, - 15 g Pacifica po 50 minutach, - całość gotowania 65 minut, - po 55 minutach gotowania dodałem 300 g cukru kandyzowanego białego, 150 ciemnego, litr kompotu śliwkowego z owocami oraz wszystkie inne przyprawy i dodatki. Końcowe BLG wyszło mi 17.5. Wyszły 22 litry, przy czym jestem pewien, że cieczy jest mniej, bo liczę to wraz z suszonymi owocami i owocami z kompotu. Wszystko w fermentator i zasypane T-58. 07.08 Zabutelkowane, 20 butelek, ale 4 czy 5 było po 650 ml. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 BIERE DE GARDE Już od jakiegoś czasu planowałem, bo Senepaajpa mi bardzo zasmakowała. Ktoś powie, że to jest nudne piwo, nudny styl, nie ma w tym łopaty chmielu, tym bardziej żadnego nowofalowego, jest tylko słodycz i wgl jest be. A ja odpowiem . Jak wyżej było pisane lubię słodowość w piwie i średnio mnie robi słaba goryczka. Tak więc zrodziło się mojej głowie i kuchni coś takiego: Zasyp: Pilzneński - 2500 g Wiedeński - 2000 g Bohemian Pilsner - 1000 g Carabelge - 400 g Special B - 200 g Cara Crystal - 75 g Zacieranie: 62 -> dodanie słodu i 20 minut 68 -> 15 minut, 72 -> 30 minut, 78 -> filtracja. Wysładzałem do 23 litrów, 13.5 BLG. Chmielenie: - 15 g Strisselspalt i 12 g Aramisa od startu, - 8 g Strisselspalt i 10 g Aramisa po 30 minutach, - 7 g Strisselspalt i 8 g Aramisa po 50 minutach, - całość gotowania 60 minut, - po 40 minutach gotowania dodałem 500 g cukru kandyzowanego białego i 68 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (miało być 50, ale co ja bym z taką resztką zrobił) Końcowe BLG wyszło mi 17.5. Wyszło 20 litrów. Miało piękny bursztynowy kolor. Poszło do fermentatora z gęstwą S-33 po Koelschu. Może i T-58 lepsze by było, ale to by było zbyt przewidywalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 ROGGENBIER To już też planowane od dłuższego czasu. Zakupiłem zestaw z Browamatora o takim składzie: - żytni Weyermann - 2.4 kg, - pilzneński Weyermann - 1.2 kg, - Monachijski II Weyermann - 1.0 kg, - Caramunich II - 0.2 kg, - Lubelski - 30 g, - Safbrew WB-06 - 11.5 g, Do tego dodałem 660 g otrębów żytnich, tak mi się akurat z wora nasypało, oraz postanowiłem mocniej nachmielić, więc dałem 8 g Spalt Select (resztka) i 20 g Hallertau Tradition. I do wysładzania 350 g łuski gryczanej przemytej 2x wrzątkiem. Zasyp wyżej wymieniony, zacieranie wg instrukcji miało być infuzja 68, ale stwierdziłem, że pokombinuję, wyszło tak: 46-47 - dodanie słodu, 44 - 20 minut, 62 - 20 minut, 72 - 45 minut (miało być 40, wydłużyło się ze względów obiektywnych), 78 - filtracja. Wysładzałem do 23 litrów, 11 BLG. Chmielenie: - 15 g Lubelskiego i 8 g Spalta po 10 minutach, - 10 g Lubelskiego i 10 g Tradition po 40 minutach, - 5 g Lubelskiego i 10 g Tradition po 60 minutach, - całość gotowania 70 minut, Po chmieleniu wyszło niecałe 19 litrów o BLG 13.5-14. Dolałem wody do 20 litrów z małą górką. Generalnie naczytałem się o żytnich, że straszna filtracja itp., także wziąłem 350 g łuski gryczanej, przemyłem 2 razy wrzątkiem i przed filtracją nasypałem na filtrator. Następnie wlewałem zacier tak, żeby możliwie nie naruszyć warstwy łuski, co połowicznie się udało i generalnie filtracja elegancko bardzo poszła. Nie mierzyłem czasu, ale nie było dłużej niż np w przypadku Birdegarda. Piwko ma konsystencje oleju silnikowego, podejrzewam, że żytnie otręby jeszcze zwiększyły oleistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 i przed filtracją nasypałem na filtrator Najlepiej wrzucić do gara podczas podgrzewania do mashoutu, wtedy ładnie większość się wymiesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Wrzucałem tak przy Weizenie i szczerze mówiąc to nie wiem kiedy lepsze efekty były. Generalnie i tak po spuszczeniu pierwszej partii zalałem wodą i wymieszałem całość, także już później większość łuski przeszła do młóta, że tak to ujmę. Tak czy siak po tym co się naczytałem o filtracji roggena spodziewałem się masakry, a było elegancko, myślę, że w dużej mierze dzięki łusce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 BEZSTYLOWIEC Wzorowałem się na recepturze z wiki na FAH. Zasyp: Pilzneński - 5400 g Monachijski II - 800 g Zacieranie: 50 -> dodanie słodu, 62 -> 25 minut, 72 -> 35 minut, 78 -> 10 minut i filtracja. Wysładzałem do 23.5 litra, 12.5 BLG. Chmielenie: - 15 g Mandarina Bavaria i 5 g Mosaica od startu, - 10 g Mandarina Bavaria i 15 g Mosaica po 30 minutach, - 15 g Mandarina Bavaria i 15 g Mosaica po 55 minutach, - całość gotowania 60 minut, - mech na 10 minut, 5 g, Pójdzie jeszcze na zimno 15 g Mosaica i 60 g Mandariny. Wyszło generalnie 20 litrów, 14.5 BLG, dodane suchary S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) PILS Zasyp: Pilzneński - 4500 g Zacieranie: 53 -> dodanie słodu, 50-52 -> 15 minut 62-63 -> 30 minut, 72-73 -> 30 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (75 minut): - 7 g Marynki po 15 minutach, - 8 g Marynki po 30 minutach, - 10 g Tradition po 45 minutach, - 10 g Tradition po 65 minutach + 5 g mchu irlandzkiego, Wyszło generalnie 21 litrów, 11.5 BLG, dodane drożdże z Fermentum Mobile - Bawarska dolina. Drożdże uprzednio namnożone w starterze 2-stopniowym, 2x po 650 mL brzeczki z ekstraktu słodowego. Burzliwa - 3 tygodnie Cicha - 10 dni Lagerowanie - 2 tygodnie Butelka - 23.12 Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) AIPA Zasyp: Pale Ale - 4000 g Pilzneński - 2000 g Monachijski - 400 g Karmelowy 150 - 100 g Zacieranie: 53 -> dodanie słodu, 50-52 -> 10 minut 63-64 -> 60 minut, 72-73 -> 15 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (60 minut): - 10 g Mosaic i 10 g Cascade od startu, - 10 g Mosaic i 10 g Cascade po 15 minutach, - 10 g Mosaic i 10 g Citra po 35 minutach, - 10 g Cascade po 50 minutach, - 10 g Motueka i 15 g Pacifica po 55 minutach + 5 g mchu irlandzkiego, Na zimno pójdzie jeszcze 20 g Citra, 20 g Motueka i 30 g Amarillo. Wyszło generalnie 20 litrów, 16.5 BLG, dodane drożdże Mangrove Jack's M44. Butelka - 6.12 Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) PILS Zasyp: Pilzneński - 4000 g Carapils - 200 g Zakwaszający - 50 g Zacieranie: 53 -> dodanie słodu, 50-52 -> 15 minut 62-63 -> 30 minut, 72-73 -> 30 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (70 minut): - 25 g Lubelskiego po 10 minutach, - 25 g Lubelskiego po 25 minutach, - 25 g Lubelskiego po 55 minutach, - 25 g Lubelskiego po 65 minutach, Wyszło generalnie 20 litrów, 11.5-12.0 BLG, dodane drożdże z Fermentum Mobile - Bawarska dolina, gęstwa po poprzednim pilsie. Burzliwa - 3 tygodnie Cicha - 10 dni Lagerowanie - 26 dni Butelka - 15.01 Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się