Olo Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) LAGER WIEDEŃSKI Zasyp: Wiedeński - 3000 g Monachijski II - 1000 g Monachijski - 800 g Karmelowy 150 - 250 g Zacieranie: 53 -> dodanie słodu, 50-52 -> 10 minut 62-63 -> 35 minut, 72-73 -> 25 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (70 minut): - 15 g Tradition po 10 minutach, - 18 g Tradition po 25 minutach, - 7 g Tradition po 50 minutach, - 10 g Tradition po 65 minutach, Chłodzenie nocne, jutro będą dodane drożdże z Fermentum Mobile - Bawarska dolina, gęstwa po poprzednim pilsie. 22.5 L, 12.5 BLG, mam lepszą wydajność niż myślałem Burzliwa - 16 dni Cicha - 10 dni Lagerowanie - 14 dni Butelkowanie - 15-16.01?? Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 A tu zapowiedź następnej warki, która na dniach zostanie poczyniona Na szyjkę tak: A na butelce tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 WEIZEN Zasyp: Pszeniczny - 4250 g Carawheat - 210 g Płatki pszenne - 150 g Cara Crystal - 75 g Zacieranie: 43 -> dodanie słodu pszenicznego, 41-42 -> 20 minut, 50 -> dodanie reszty słodów, 72-73 -> 40 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (60 minut): - 5 g Tradition po 0 minutach, - 10 g Spalt po 15 minutach, - 5 g Spalt po 35 minutach, - 10 g Spalt po 55 minutach, Generalnie spore problemy z filtracją, takie miałem wątpliwości co do grubości śrutowania, bo ten słód pszeniczny to śrutowałem już jakiś czas temu jako pierwszy, ostatnie lagery śrutowałem później już po korekcji grubości szczeliny i szły elegancko, tutaj masakra. Wydajność przez to siadła strasznie. Po gotowaniu miałem 22 litry 10 BLG, dodałem 150 g cukru kandyzowanego na chłodzenie, pół na pół jasny i ciemny (akurat miałem resztki) tak, żeby podbić trochę, zacieranie na słodko, także można cukrem podbić lekko. No będzie nietypowy Weizen, jakoś go chciałem podratować tym cukrem. Chłodzi się teraz, po schłodzeniu zostaną zadane drożdże Mauribrew Weiss Y1433. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) IRISH RED ALEWyjątkowo warka na 10 litrów, akurat miałem trochę czasu to poczyniłem Zasyp:Pilzneński - 1500 gCarared - 500 gMonachijski - 500 gCaraamber - 250 gCaraaroma - 100 gCarafa I - 25 gZacieranie:68 -> dodanie słodów,66-68 -> 80 minut,78 -> filtracja.Wysładzanie do 14 litrów, 11 BLG.Chmielenie (70 minut):- 5 g Challenger po 10 minutach,- 5 g Challenger po 25 minutach,- 7,5 g East Kent Goldings po 45 minutach,- 7,5 g East Kent Goldings + 5 g mchu irlandzkiego po 65 minutach,Wyszło 11,5 litra, 13.5 BLG. Zadana gęstwa Danstar Nottingham. 31.01 - butelka. Edytowane 22 Lutego 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) MUNICH HELLESZasyp:Pilzneński - 4275 gCarapils - 500 gZakwaszający - 50 gZacieranie:53 -> dodanie słodu,50-52 -> 10 minut62-63 -> 25 minut,72-73 -> 35 minut,78 -> filtracja.Wysładzanie do 23 litrów z groszami, ~11 BLG.Chmielenie (60 minut):- 7,5 g Marynki od startu,- 7,5 g Marynki po 15 minutach,- 10 g Tettnang po 35 minutach,- 10 g Tettnang po 55 minutach.Wyszło 21 litrów około, 12.5 BLG. Zadana gęstwa Fermentum Mobile FM31, czwarte pokolenie, zebrane z Lagera Wiedeńskiego.14.02 - butelka Edytowane 22 Lutego 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A tymczasem już niedługo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) OAK AGED RUSSIAN IMPERIAL STOUT Zasyp: Pale Ale - 5000 g Żytni - 1500 g Monachijski - 1000 g Biscuit - 500 g Victory - 500 g Carared - 500 g Płatki owsiane - 500 g Żyto prażone - 400 g Płatki pszenne - 350 g Carafa I - 200 g Pszenica czekoladowa - 80 g Zacieranie: 69 -> dodanie słodu, 64-66 -> 80 minut Chmielenie (60 minut): - 15 g Magnum od startu, - 15 g Magnum po 15 minutach, - 70 g Challenger po 35 minutach, - 50 g East Kent Goldings i 50 g Fuggles po 50 minutach. Wyszło 20 litrów około, 22.5-23.0 BLG. Zadana gęstwa Danstar Nottingham. Na cichą pójdą płatki, 50 g płatków dębowych Sherry Oloroso moczonych miesiąc w Brandy St Remy Napoleon i 20 g mocno opiekanych moczonych 2 tygodnie. 13.02 Poszło na cichą, zeszło do 4, czyli coś tam jeszcze zostało w tym piwie Dodane płatki, poleży teraz z miesiąc tak, a potem w butelki. W smaku fajne, złożone, chociaż jeszcze póki co dominuje alkoholowe grzanie. Jestem dobrej myśli Edytowane 13 Lutego 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) CHOCOLATE BROWN ALEWszystko na 10 L.Zasyp:Monachijski - 1100 gPale Ale - 1000 gBiscuit - 500 gVictory - 500 gPszenica czekoladowa - 60 gZacieranie:69 -> dodanie słodu,66-67 -> 70 minutChmielenie (60 minut):- 2.5 g Challenger od startu,- 2.5 g Challenger po 15 minutach,- 7.5 g Challenger po 40 minutach,- 10 g Fuggles po 40 minutach,- 200 g łuski kakowej po 50 minutach,- 10 g Fuggles + 5 g mchu po 55 minutach.Wyszło 10 litrów około, 15.5 BLG. Zadane suchary Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale. 22.02 - butelka. Póki co zawiodło mnie to nieco, może jak się ułoży i nagazuje będzie lepsze. Edytowane 22 Lutego 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) RYE IPAWszystko na 10 L.Zasyp:Żytni - 1450 gPale Ale - 1000 gPłatki żytnie - 850 gZacieranie:46 -> dodanie słodu,43-44 -> 15 minut,63-64 -> 40 minut,72-73 -> 15 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (60 minut):- 2.5 g Warrior od startu,- 2.5 g Warrior po 15 minutach,- 5 g Calypso i 5 g El Dorado po 40 minutach,- 25 g Calypso, 25 g El Dorado i 10 g Falconer's Flight + 5 g mchu po 55 minutach.Na zimno pójdzie jeszcze Falconer's Flight, zobaczy się ile (poszło 50 g).Wyszło 10 litrów około, 14 BLG. Zadane suchary Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast. 19.02.15 - Butelka Edytowane 22 Lutego 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) ŻYTOGRODZISZ SINGLE HOP OKTAWIA Zasyp: Grodziski - 2000 g Żytni - 1000 g Zacieranie: 69 -> dodanie słodu, 66-68 -> 70 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (60 minut): - 5 g Oktawii po 40 minutach, - 10 g Oktawii po 45 minutach, - 15 g Oktawii po 50 minutach, - 20 g Oktawii + 5 g mchu irlandzkiego po 55 minutach, - 25 g Oktawii po 60 minutach. Na zimno pójdzie jeszcze 25 g Oktawii do połowy warki. Wyszło 20 litrów około, 8 BLG. Zadana gęstwa Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast, 2 pokolenie po Rye IPA. Edytowane 15 Lutego 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 ROGGENBIER Zasyp (miało być na 10 L): Żytni - 1500 g Monachijski - 900 g Płatki żytnie - 200 g Carafa I - 85 g Zacieranie: 65 -> dodanie słodów (poza Carafą), 62-64 -> 30 minut, 70-72 -> 45 minut, 78 -> dodanie Carafy i filtracja. Chmielenie (60 minut): - 5 g Spalt Select od startu, - 5 g Spalt Select po 15 minutach, - 5 g Spalt Select po 35 minutach, - 5 g Spalt Select po 55 minutach. Wyszło 13 litrów około, 11 BLG z małym haczykiem. Zadane suchary WB-06. Generalnie miało być 10 L około, 13.5 BLG, ale dałem trochę za dużo wody do wysładzania i nie chciało mi się przedłużać gotowania na większe odparowanie, także stwierdziłem, że może być nieco więcej, a nieco słabszego. Poza tym żadnych problemów z filtracją pomimo braku przerwy beta-glukanowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 BLACK IPA / CDA Zasyp (10 L): Pale Ale - 2500 g Karmel 150 - 750 g Jęczmień palony - 100 g Zacieranie: 65 -> dodanie słodów (poza jęczmieniem), 62-64 -> 60 minut, 71-72 -> 15 minut, a potem dodanie jęczmienia, 78 -> filtracja. Chmielenie (60 minut): - 13.5 g Calypso po 35 minutach, - 6.5 g Calypso i 6.5 g El Dorado po 40 minutach, - 13.5 g El Dorado po 45 minutach, - 15 g Zythos po 50 minutach, - 15 g Zythos + 5 g mchu irlandzkiego po 55 minutach, - 20 g Zythos po 60 minutach. Na zimno pójdzie Saphir i może Falconer's Flight. Wyszło 11 litrów około, 16 BLG. Zadane suchary US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) BELGIAN BLONDE ALEZasyp (15 L):Pilzneński - 3000 gCarapils - 500 gMonachijski - 500 gSyrop kandyzowany Cukier - 525 gMiód - 120 gZacieranie:65 -> dodanie słodów,62-64 -> 30 minut,72-73 -> 30 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (60 minut):- 12 g Challengera od startu,- 15 g East Kent Goldings po 40 minutach,- 120 g miodu po 50 minutach,- 30 g East Kent Goldings po 55 minutach.Wyszło 15 litrów około, 14 BLG. Zadane drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes, prosto z Activatora.Po paru dniach pójdzie syrop kandyzowany z tego przepisu. Jednak nie syrop, a pójdzie cukier. Syrop jak w poście niżej, nie do końca mi wyszedł, poza tym wyszła wersja malinowa. Do następnych Belgów będzie syrop już. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Dziś coś czego jeszcze nigdy u nikogo nie widziałem, więc czuję się pionierem w tym temacie RYEWINE Zasyp (10 L):Żytni - 3000 gPale Ale - 750 gMonachijski - 500 gPłatki żytnie - 500 gKarmel 150 - 250 gZacieranie:70 -> dodanie słodów,66-68 -> 90 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (60 minut):- 5 g Magnum od startu, - 5 g Magnum po 15 minutach,- 15 g Challengera i 15 g Fuggle po 40 minutach,- 50 g East Kent Goldings i 50 g Fuggle po 55 minutach.Wyszło 10 litrów około, 24 BLG. Zadane drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności, gęstwa. Jedna notatka na przyszłość co do piw o takiej lepkości, chmielić w worku albo czymś w tym stylu, bo ciężko przy takiej lepkości oddzielić chmieliny. A z wysłodzin powstało kolejne piwo:BELGIAN ROGGENBIERMiałem 12.5 L wysłodzin, około 7 BLG. Chmielenie (40 minut): - 7.5 g Saphir po 15 minutach,- 10 g Saphir po 20 minutach, - 12.5 g Saphir po 25 minutach, - 15 g Saphir po 30 minutach, - 17.5 g Saphir po 35 minutach, - 20 g Saphir po 40 minutach. Wyszło 10 L, 9 BLG, zasypane sucharami T58, akurat były pod ręką. Po 2 dniach dodam syropu kandyzowanego, tego samego co do Blonda, tak, żeby podbić ekstrakt do około 11.5-12 stopni. Syrop zrobiony, z tym, że zamiast wody do zatrzymania wrzenia dodana woda z gotowania malin. Albo coś skiepściłem albo cukier z malin zrobił swoje, bo wszystko się scukrzyło i wyszedł taki miód. Tak czy siak, dodane do Roggena 400 g, tak, żeby podbić do 11.9-12 BLG. Zobaczymy co wyjdzie. Nie powinno być przeszkód, bo już poprzednie cukry przejedzone, 2.5 BLG wyszło z pomiaru. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Olo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 IMPERIAL RED ALEZasyp (10 L):Pilzneński - 2000 Monachijski - 100 gCarared - 500 gBiscuit - 400 g Caraamber - 125 g Melanoidynowy - 100 g Caraaroma - 50 gZacieranie:70 -> dodanie słodów,66-68 -> 80 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (70 minut):- 3 g Magnum i 6 g Challengera od startu,- 3 g Magnum i 6 g Challengera po 25 minutach,- 10 g Bramling Cross i 10 g Fuggle po 45 minutach,- 15 g Bramling Cross, 10 g Pilgrim, 10 g Fuggle i 5 g mchu irlandzkiego po 65 minutach. Na zimno pójdzie pewnie jeszcze partia anglików. Wyszło 12 litrów około, 18 BLG. Mało Imperial, miało być 10x20, ale gaz nagle siadł i mega małe odparowanie. Zadane drożdże Mangrove Jack's M44 West Coast Yeast. A z wysłodzin powstało kolejne piwo: POMARAŃCZOWO-LAWENDOWY RED ALEZebrałem wysłodziny, 11 litrów, 5 BLG, dodałem 100 g suchego ekstraktu, jasnego. Akurat znalazłem, leżał już trochę, wypadałoby zużyć. Generalnie przy okazji znalazłem w piwnicy lawende i trawę cytrynową, także stwierdziłem, że się pokombinuje, bo też resztki. "Chmielenie" (70 minut - co by odparowało trochę):- 4.5 g lawendy, 4 g trawy cytrynowej, 75 g świeżo startej skórki z pomarańczy po 60 minutach.Wyszło 8 L, 7 BLG, zadane drożdże Mangrove Jack's M44 West Coast Yeast. Piwa to pewnie przypominać zbytnio nie będzie, ale może wyjdzie coś smacznego do obiadu, kto wie, to i tak były wysłodziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 NIEDOCHMIELONY SPECIAL BITTER Zasyp: Pale Ale - 3000Monachijski - 1000 gKarmelowy 150 - 400 g Zacieranie:70 -> dodanie słodów,66-68 -> 80 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (70 minut):- 10 g Marynki po 10 minutach,- 10 g Fuggles po 50 minutach,- 20 g Fuggle i 5 g mchu irlandzkiego po 65 minutach.Wyszło 20 litrów około, 11.5 BLG. Zadane drożdże FM 13 Irlandzkie Ciemności, gęstwa po Ryewine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 BELGIAN PALE ALEZasyp:Pale Ale - 2000Wiedeński - 2000 gAbbey - 1000 gZacieranie:65 -> dodanie słodów,62-64 -> 30 minut,72-73 -> 40 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (60 minut):- 20 g Spalta od startu,- 10 g Styrian Goldings po 40 minutach,- 40 g Styrian Goldings i 5 g mchu irlandzkiego po 55 minutach.Wyszło 21 litrów około, 12.5 BLG. Zadane drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes, gęstwa po Blondzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 PIWNY BIGOS A.K.A. DARK WHEAT RYE BELGIAN-ENGLISH BARLEYWINE Generalnie w wakacje przerwa w warzeniu i powoli czyszczę magazyn. Zasyp:Pale Ale - 1600 gPszenica ciemna - 1000 gAbbey - 1000 g Biscuit - 1000 g Monachijski - 500 g Żytni - 480 g Melanoidynowy - 440 g Płatki żytnie - 400 g Caraaroma - 370 g Caraamber - 150 g Syrop kandyzowany z 1500 g cukru Zacieranie:70 -> dodanie słodów,66-68 -> 90 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (60 minut):- 20 g Iungi od startu,- 14.5 g Challenger i 13.5 g Fuggles po 40 minutach,- 39 g Pilgirm i 5 g mchu irlandzkiego po 55 minutach.Wyszło 20 litrów około, 17 BLG. Zadane drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes, gęstwa po BPA. Po 3-4 dniach fermentacji dodam syrop kandyzowany z 1.5 kg cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Dwie przedostatnie warki przed wakacyjną przerwą. AMERICAN WEIZENZasyp:Pszeniczny - 3500 g Monachijski - 1000 gZacieranie:44 -> dodanie pszenicy, 40-42 -> 25 minut, 50 -> dodanie reszty,67-69 -> 45 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (60 minut):- 10 g Iungi od startu,- 15 g Cascade DE po 40 minutach,- 50 g Cascade DE po 55 minutach, - 60 g Cascade DE na flameout.Wyszło 20 litrów około, 12 BLG. Zadane drożdże FM 41 Gwoździe i banany, prosto z fiolki. WEIZEN Zasyp:Pszeniczny - 3000 g Abbey - 1600 g Karmel 150 - 240 gZacieranie:44 -> dodanie pszenicy, 40-42 -> 25 minut, 50 -> dodanie reszty,67-69 -> 45 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (60 minut):- 10 g Spalta od startu,- 10 g Spalta po 40 minutach,- 10 g Tettnang po 55 minutach, - 30 g Saphir na flameout.Wyszło 20 litrów około, 12 BLG. Zadane drożdże WB-06, suchary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Mało amerykańska Twoja pszenica, bardziej pasuje pod niemiecka Ciekawy jestem aromatu Cascade DE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Tak celowałem, żeby jeszcze coś uwarzyć na konkurs u nas w Gdańsku, a tam ma być balans między nowofalowymi (niekoniecznie amerykańskimi) chmielami, a aromatami i smakami weizenowymi, a uważam, że bardzo łatwo byłoby przesadzić z chmielami amerykańskimi/australijskimi, co zepsułoby efekt. No i miałem w domu do zużycia niemiecki Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 I generalnie ostatnie piwo sezonu, w wakacje przerwa. Wszystkie resztki słodów jakie miałem, do tego kupione 3 kg żytniego i wyszedł taki ciekawy Roggen. Resztki Marynki, Bramlinga i Saphira też zużyte. DARK ROGGENBIERZasyp:Żytni - 3000 g Pale Ale - 1000 gCarared - 500 g Monach - 500 g Żyto prażone - 250 g Zacieranie:72 -> dodanie słodów (poza prażonym)68-70 -> 55 minut, dodanie prażonego żyta i 15 minut,78 -> filtracja.Chmielenie (80 minut): - 5 g Iungi i 5 g Marynki FWH,- 13 g Spalta po 60 minutach,- 32 g Bramling Cross po 75 minutach,- 20 g Saphir na flameout.Wyszło 20 litrów około, 13 BLG. Zadana gęstwa FM41 po American Weizenie, do którego dziś poszło 70 g Cascade DE na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Jak to filtrowales? Na sraczwezu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Filtrator z rurki PVC, do tego standardowo jak to w przypadku piw z dużym zasypem żyta łuska gryczana do mashoutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Miały być wakacje od warzenia, a tutaj 3 piwa uwarzone już na fituringu na Łotwie, jedno niemal 2 tygodnie temu, dziś dwa kolejne. Oczywiście wśród nich Żytnia IPA na półfinał PiwoWar Battle RYE IPA V1 Zasyp: Pilzneński - 5360 g Żytni - 1530 g Karmel 230 - 380 g Karmel 90 - 380 g Zacieranie: 72 -> dodanie słodów, 65-66 -> 60 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (60 minut): - 20 g Iungi FWH, - 15 g Centennial po 30 minutach, - 25 g Amarillo i 15 g Citry po 45 minutach, - 40 g Cascade i 20 g Citry na whirlpool. Wyszło 25 litrów około, 16 BLG. Zasypane sucharami S04. RYE IPA V2 Zasyp: Pilzneński - 5600 g Żytni - 1700 g Karmel 230 - 500 g Zacieranie: 76 -> dodanie słodów, 67-68 -> 60 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (60 minut): - 20 g Iungi FWH, - 10 g Chinooka po 30 minutach, - 30 g Amarillo i 20 g Citry po 55 minutach, - 40 g Cascade i 20 g Chinooka na whirlpool. Wyszło 25 litrów około, 16.5 BLG. Zasypane sucharami S04. POLISH IPA Zasyp: Pilzneński - 3300 g Pszeniczny - 3300 g Karmel 120 - 780 g Zakwaszający - 240 g Cukier - 260 g Zacieranie: 72 -> dodanie słodów, 64-65 -> 60 minut, 78 -> filtracja. Chmielenie (60 minut): - 25 g Iungi FWH, - 60 g Oktawii po 30 minutach, - 70 g Oktawii po 50 minutach, - 110 g Oktawii na whirlpool. Wyszło 25 litrów około, 16.5 BLG. Zasypane sucharami S05. I kilka słów komentarza. Słód jęczmienny w każdym piwie jest miejscowy, Łotewski. Dalej, przy pierwszej wersji Rye IPY wgl wyszła śmieszna rzecz. Juris zamówił słód żytni i dostał coś w kolorze karmelowego, ale żytem smakowało, więc stwierdziliśmy, że co tam, szkoda dnia marnować, żeby nie uwarzyć piwa. Wyszło oczywiście dużo ciemniejsze i po 12 dniach fermentacji takie bardzo żytnie, aż trochę ziemiste, zobaczymy jak się przebiją chmiele przez to na dłuższą metę. I teraz hit, okazało się przy następnym zamówieniu, że kobieta dała słód żytni do chleba, nie mam pojęcia o co chodzi generalnie, po co komu słód do chleba. Druga wersja już na normalnym słodzie piwnym. Sprawdzi się która lepsza i ta pójdzie na bitwę. A Polska IPA uwarzona dzięki uprzejmości Cesarza i Budynia, którzy podarowali chmiele dla piwowarów z Łotwy. Część poszło do rozdzielenia dla ludzi, a część dałem właśnie dla mojego towarzysza od warzenia. Powiem tak, kolega Oktawią jest bardzo zajarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się