Skocz do zawartości

[Docent] Jan Olbracht – nowy rozdział


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

JanOlbrachtMinęło 8 lat od kiedy pomagałem Andrzejowi Gałasiewiczowi, ówczesnemu drugiemu piwowarowi Bierhalle Arkadia, wyrzucać młóto po warzeniu. Teraz każdy z nas jest w innym miejscu, choć ciągle w piwnym świecie. Ja staram się trzymać rękę na pulsie wydarzeń krajowej sceny rzemieślniczej, on jest właścicielem firmy uruchamiającej browary restauracyjne oraz produkującej browarnicze instalacje. Teraz wraz z współwłaścicielem Robertem Surówką otworzył nowy rozdział swej piwnej przygody czyli browar rzemieślniczy. Na lokalizację wybrano miasto będące matecznikiem firmy minibrowary.pl czyli Piotrków Trybunalski. Nie szczędzono tu pieniędzy i ciężkiej pracy – browar prezentuje się wspaniale! Ale nie mogło być inaczej, skoro ma on stanowić w pełni funkcjonującą wizytówkę przyległego zakładu produkującego instalacje dla browarów zarówno restauracyjnych jak i tych większych.

Głównym piwowarem w nowym Olbrachcie został Wiktor Saczuk, warzący ostatnio w lubelskim Browarze Lwów. Lista premierowych stylów robi wrażenie – American IPA, Belgian IPA, Dry Stout, Weizenbock, Witbier oraz hybryda lagera fermentowana „górniakami”. Próbowane przeze mnie piwa były jeszcze stosunkowo młode prócz jednego – stout był mocno wytrawny, z przepiękną drobną pianą i stanowił zawartość pierwszej butelki, która wyjechała poza Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy :)

Kilka słów o sprzęcie. Oczywiście wyprodukowany został własnym sumptem – warzelnia o wybiciu nominalnym 20 hl sterowana automatycznie. Na leżakowni mamy 12 zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemnosci 37 hl każdy. Potencjał do rozbudowy jest – warzelnia ma wzbogacić się o kolejne dwa zbiorniki, a pomieszczenie magazynowe słodu o analogicznej wielkości jak leżakownia, jest przystosowane do błyskawicznej zmiany funkcji na kolejną leżakownię. Świetnie prezentuje się monoblok i linia do butelkowania o wydajności 3 tys. butelek na godzinę. Czegoś takiego u rzemieślników jeszcze nie widziałem! Zaraz obok zamontowany zostanie pasteryzator własnej produkcji. Koniecznie wspomnieć trzeba o browarniczym laboratorium, gdzie na bieżąco będą badane próbki piwa. Przyznaję, że Jan Olbracht robi wrażenie rozmachem i elegancją. Naturalnym odruchem po wizycie tutaj jest westchnienie: Ech, też chciałbym mieć taki browar…

Sielski widok na browarZaraz wchodzimy do środka!Magazyn słodu już mocno opróżnionyŚrutownikJest i Weyermann...ale Ireksa więcejDeutsche hopfenFoto 304Foto 356Robi wrażenieWłasna produkcja!Foto 309Andrzej i pomocnik głównego piwowaraA tu Docent z piwowaremFoto 319Foto 325Foto 327BJCP w pamięci elektronowejFoto 337Kolektor paryFoto 347Foto 350Foto 275Imponujący szeregFoto 256Foto 259Drożdży już nie ma, pracująWymiennik ciepłaFoto 262Foto 269Foto 264Trzyma poziomFoto 276Lejemy stouta!Foto 280Perfekt!Foto 470AIPAChillout roomFoto 376Kotłownia polowa...i stacjonarnaFoto 415Foto 418Uzdatnianie wodyLaboratoriumFoto 456Foto 457Jest Zeiss!Suche drożdżeChmiel, tym razem AmerykaPetainer czyli bez niespodzianekAle tu już zaskoczenieDuża ta liniaTestowe etykiety z ToruniaMonoblokFoto 231Foto 235Foto 237Tu będzie linia pasteryzacjiButelki już czekająStąd piwo ruszy w świat...a to pierwsza butelka, która opuściła browar!b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.