Olo Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Tak sobie ostatnio pomyślałem przy zbieraniu owoców w ogrodzie, żeby zrobić pszenice czereśniową, ale wyczytałem na forum, że czereśnia daje słaby smak, że lepsza wiśnia. Także stawiam na wiśnię w takim razie. Mam do dyspozycji sporo kompotu wiśniowego, zapasteryzowany, zdrowy, bez żadnych infekcji. Co do piwa to od razu mówię, że niespecjalnie mam plan robić pod konkretny gatunek, przejrzałem sobie trochę receptur na hefeweizeny, witbiery, weizeny i w sumie nadal nie wiem, nie miałem okazji nigdy sam układać receptur. Ale próbuję, ściągnąłem Brewtarget i coś takiego wykombinowałem póki co z dostępnych mi surowców obecnie: Zasyp: - jasny pszeniczny - 3 kg, - pilzneński - 1 kg, - otręby pszenne - 250 g, Chmiel - Hallertau Tradition: - 15 g po 10 minutach, - 10 g po 55 minutach, - 5 g po 70 minutach, - całość gotowania 75 minut, Przed końcem gotowania myślałem może dodać cukru kandyzowanego, tutaj nie wiem czy to dobry pomysł, ale wychodzę z założenia, że większość wynalazków to przypadki, więc nie zaszkodzi spróbować. Myślałem tak 10-15 minut przed końcem powiedzmy 200 g. Jeli dobrze wpisałem w Brewtarget wszystko, bo mam wątpliwości to wychodzi tak: OG 1.049 - 12.1 BLG FG 1.012 - 3.1 BLG IBU 14.1 Color 4.1 Co do drożdży mam gęstwę zebraną z Dunkela, WB-06 i suche WB-06. Z gęstwą nigdy nie miałem żadnych doświadczeń i wyczytałem, że z jaśniejszych piw do ciemniejszych, a nie odwrotnie, ale gęstwa była od razu przepłukana dwukrotnie. Co do kompotu (bo wyczytałem, że to lepsze niż świeże) to się zastanawiam czy dawać same owoce, czy dawać też sok. Owoce wyczytałem, że na cichą, a ciekawy jestem czy ktoś z Was próbował soku dawać powiedzmy już do zacierania częściowo zamiast wody. Generalnie jeśli jakiekolwiek pomysły/sugestie/krytyka to chętnie wysłucham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Ja dodałbym ten kompot pod koniec gotowania, na cichej może ci zainfekować piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Ja też bym to przepasteryzował. Ponadto do kompotu dodaje się cukier chyba? Zatem podbije Ci to sporo ekstrakt. Wb06 jak wiadomo żrą wszystko razem z fermentorem zatem przez dodatek cukru piwo może nie mieć ciała poza tym piwo może zostać zdominowane pszenicznymi posmakami. Nie wiem czy nie lepsze będą s33 do belgów robiące estrowe piwa na których wychodzi dobrze pszenica. Podziel się efektami bo jestem ciekaw wszelkich weizenowych eksperymentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 A i nie wiem czy jest sens dawania owoców z kompotu, chyba wiele tam smaku ni pozostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Oblicz sobie dokładnie blg jakie Ci wyjdzie. Dodaj wiśnie do gotowania. Wyjdzie ciekawy czerwony waizen a jak będziesz miał za dużo BLG rozcieńcz zimną bieżącą wodą do planowanego. To też sobie przelicz ile będzie Ci potrzeba. No i pochwal się co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Zacieraj na słodko bo dodatek cukru z kompotu i tak przerobią drożdże na alko. Możesz użyć śmiało wb-06. Myślę że wiśnia i tak będzie dominować w tym piwku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Kompot był pasteryzowany już przy zalewaniu w słoiki. Do kompotu dodawane były 3 łyżki cukru na litr, w sumie tego cukru będzie mniej niż 100 g, wpisałem w Brewtarget jako dodawany przed końcem gotowania to nie podbiło mi o wiele BLG. Inna sprawa, że nie wiem jak uwzględnić cukier zawarty w samych owocach. Co do pszenicznych posmaków to ja bym tak to widział, że jest smak piwa i smak owoców, nie oranżada. Co do drożdży, to obecnie mam WB-06 gęstwę i suche oraz T-58. Także mogę zrobić jedno piwo i spróbować na dwóch rodzajach drożdży przefermentować. Co do zacierania jeszcze, mówicie na słodko, to rozumiem zdecydowanie ma dominować przerwa dekstrynująca tak? Jak z innymi przerwami i ich czasami? Czy wgl infuzyjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Wiśnia jest kwaśna, warto to wziąć pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 jacer to chyba pod pszeniczkę powinna pasować... Ja osobiście wolałbym dobrą pszenicę bez żadnych dodatków ( co właśnie wczoraj poczyniłem) no ale jak kolega chce poeksperymentować to czemu nie... Może wyjdzie coś ciekawego. A swoją drogą zależy ta kwaśność od owoców jakie zostały użyte. Olo ale BLG w kompocie też możesz zmierzyć i wtedy przeliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 http://www.piwo.org/topic/14203-browar-domowy-dno-bojlera/#entry286327 Tutaj opis dzisiejszych zmagań z wiśniową pszenicą. Jak czegoś tam nie napisałem, to pytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się