Krugerius Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Witam Na początku lipca mam zamiar zatrzeć American Stouta, jako że jest to pierwsza warka do której składniki dobrałem i skomponowałem samemu to prosiłbym o rzucenie okiem i zgłaszanie uwag. Objętość warki ma wynosić ok 22l, blg zakładane 15-16. Ibu wyliczone na poziomie 74. Wszystko obliczone w BeerSmith 2. Skład: Słód Pale Ale Malt 4,7 kg ( 73,43% ) Słód Monachijski I 0,7 kg ( 10,94% ) Płatki owsiane 0,4 kg ( 6,25% ) Palony jęczmień 0,25kg ( 3,91% ) Słód pszeniczny czekoladowy 0,2 kg ( 3,13% ) Carafa Special II 0,15kg ( 2,34% ) Zacieranie 70minut w 66-67 i mash out 10min Gotowanie 70minut: 60 min do końca leci 30g Simcoe 20 min do końca 20g Simcoe 10 min do końca 20g Simcoe 5 min do końca 30g Chinooka Z chmielenia chce przede wszystkim uzyskać żywiczne posmaki Simcoe'a oraz grejpruta z Chinooka. Doborem chmielu chciałem uciec od bukietów kwiatowych i słodkawych posmaków owocowych. Na cichej mam zamiar dodać jeszcze 20g średnio spiekanych płatków dębowych Drożdże US-05 Co do wątpliwości to nie jestem pewien czy wystarczy taka ilość słodów ciemnych czy dorzucić jeszcze trochę carafy II albo jęczmienia palonego. Kolejna sprawa to ilość chmielu, jako że to będzie mocne ciemne piwo to nie zwiększyć trochę dawkowania i ew 20 minut do końca zamiast Simcoe'a dać Chinooka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zepsucie stouta żywicą i cytrusami..brr.. szkoda stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zdecydowałem się na american stouta żeby te własnie smaki z chmielu się pojawiły. "Smak chmielowy może być od słabego do mocnego i generalnie odzwierciedla cytrusowy albo żywiczny charakter chmieli amerykańskich." cytat z charakterystyki stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Jestem tradycjonalistą, dlatego tak reaguję na te wynalazki . Oczywiście wszystkiego warto spróbować. Zasyp w sumie jest w porządku. Drożdże zmieniłbym na S-04 i wydłużył zacieranie do nawet 120 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) 120 minut to nie lekka przesada? Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Skład: Słód Pale Ale Malt 4,7 kg ( 73,43% ) Słód Monachijski I 0,7 kg ( 10,94% ) Płatki owsiane 0,4 kg ( 6,25% ) Palony jęczmień 0,25kg ( 3,91% ) Słód pszeniczny czekoladowy 0,2 kg ( 3,13% ) Carafa Special II 0,15kg ( 2,34% ) Zacieranie 70minut w 66-67 i mash out 10min Gotowanie 70minut: 60 min do końca leci 30g Simcoe 20 min do końca 20g Simcoe 10 min do końca 20g Simcoe 5 min do końca 30g Chinooka Z chmielenia chce przede wszystkim uzyskać żywiczne posmaki Simcoe'a oraz grejpruta z Chinooka. Doborem chmielu chciałem uciec od bukietów kwiatowych i słodkawych posmaków owocowych. Na cichej mam zamiar dodać jeszcze 20g średnio spiekanych płatków dębowych Drożdże US-05 W zasypie potrzebujesz trochę karmelowego (!). Manchijski nie jest potrzebny, ale też bardzo nie zawadza. Słody pszeniczny czekoladowy i Carafa II lepiej byłoby zastąpić zwykłym czekoladowym, ale tak też może być. Płatki owsiane mogą być, jak chcesz stout owsiany, ale też nie muszą: stout amerykanski nie musi byc koniecznie owsiany. Chmielenie jest dobre i drożde też. Podoba mi się pomysł z płłłatkami dębowymi, ale w takim bogatym stoucie tylko 20g może się zgubić w smaku. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez scooby_brew Krugerius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Karmelowego jasnego użyć czy raczej ciemny typu caaromy z Weyermanna? Zwykłego słodu czekoladowego nie mogę znalesć w browarmatorze gdzie chcę zamówić (chyba że jakos dziwnie szukałem ). Płatki chciałem użyć żeby trochę złagodziły ew. kwaskowatosć z palonych słodów. Jeżeli piszesz że 20g dębiny będzie mało to wrzucę 30-40g Ps. Sorki za brak "s z kreską na górze" ale cos się zepsuło Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Karmelowego jasnego użyć czy raczej ciemny typu caaromy z Weyermanna? Ciemnego. Z ilością bez przesady, 4% w zupełności wystarczy. Krugerius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Ok dzięki wielkie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się