gliko Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Witam Powoli zabieram się za robienie swojego drugiego piwa. Na razie mam do dyspozycji puchę Muntons Yorkshire Bitter oraz 3kg jasnego niechmielonego ekstraktu słodowego od profirmatora. Chciałbym, żeby piwo wyszło jak najlepsze dlatego myślę o zastąpieniu drożdży dołączonych do puszki oraz dodaniu chmielu w formie herbaty. Drożdże jakie dodano do puszki niestety ciężko zidentyfikować (zdjęcie w miniaturce) Mój plan wygląda tak: - 1,8 kg Muntons Yorkshire Bitter - 2 kg jasnego niechmielonego ekstraktu słodowego (3 kg to chyba za dużo) - 10-15g chmielu Fuggle i/lub East Kent Goldings - drożdże Safale S-04 Pytania: - oba chmiele to chmiele aromatyczne, czy lepszym rozwiązaniem (pomijając względy ekonomiczne) jest użycie większej ilości chmielu jednego gatunku, czy też lepszy efekt da ich pomieszanie? - gdybym się zdecydował na obie odmiany chmielu to czy mogę gotować je razem w jednej siateczce? - czy do tego rodzaju piwa znacie jakieś lepsze drożdże niż Safale S-04? Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły jak mogę ulepszyć tą puszkę to piszcie Edytowane 23 Czerwca 2014 przez gliko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Bitter, nawet puszkowy, będzie już dość mocno chmielony, więc chmielu mu nie trzeba, natomiast dodatkowy ekstrakt jak najbardziej. Drożdże spokojne, bardzo dobre, chcesz piwo bardziej wyspiarskie, weź Danstar Windsor. gliko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Mi tam zawsze w puszkach brakowało chmielu - oba chmiele to chmiele aromatyczne, czy lepszym rozwiązaniem (pomijając względy ekonomiczne) jest użycie większej ilości chmielu jednego gatunku, czy też lepszy efekt da ich pomieszanie? Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Z tego co kojarzę EKG jest trochę delikatniejszy niż Fuggle (ten jest bardziej woody/earthy) ale oba ładnie razem grają. - gdybym się zdecydował na obie odmiany chmielu to czy mogę gotować je razem w jednej siateczce? Tak. - czy do tego rodzaju piwa znacie jakieś lepsze drożdże niż Safale S-04? S-04 dadzą radę. Ogólnie jeśli dopiero zaczynasz przygodę z piwowarstwem to sugeruję żebyś skupił się głownie na doskonaleniu samego procesu a z surowcami grał bezpiecznie (czyt. stylowo) i na sprawdzonych recepturach. Dobór drożdży to bardzo ważny element ale na kombinowanie z nimi jeszcze przyjdzie czas. gliko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) sugeruję żebyś skupił się głownie na doskonaleniu samego procesu a z surowcami grał bezpiecznie (czyt. stylowo) i na sprawdzonych recepturach. Prawda. Przy drugim piwie możesz się natknąć na "efekt drugiego razu" - gdy po pierwszym (gdy byłeś przejety) jesteś zdziwiony łatwością wykonania i przez to możesz coś przegapić/przekręcić/zapomnieć za drugim razem. Wiem co piszę. Choć pomysł ze słodem zamiast cukru oczywiście dobry. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się