Markski1 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Witam , nabyłem cukromierz Biowit w skali Blg. nazywa się takze winomierz czy jest róznica w działaniu wino/piwo? Zmierzyłem swoją pierwszą brzeczke po trzech dniach fermentacji tym sprzętem i wskazał koniec fermentacji , czy nadszedł czas kapslowania czy zamieszac towar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 to je to samo Mierzy poziom cukru w roztworze. Butelkujesz jak powiedzmy po kilku dniach blg się już nie zmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markski1 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Dzięki za pomoc nowicjuszowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Co nie znaczy, że jak za kolejne 2 dni pomiar będzie taki sam to musisz butelkować 5 dni to troszkę za szybko. Daj mu 2 tygodnie od nastawienia, może zdąży się chociaż trochę wyklarować. Następnym razem wstrzymaj się z pierwszym pomiarem kilka dni dłużej i nie zaglądaj do piwa bez potrzeby. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markski1 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Pomiaru dokonałem za pomocą kranika wiec fermentator nie został otwarty. Nastawiony towarek to brewkit stout gozdawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Pamiętaj, żeby zdezynfekowac dobrze kranik. Generalnie jak pocztasz opinie bardziej doświadczonych piwowarów to lepiej nie robić pomiarów przez kranik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 A otwierając niezdezynfekowany kranik nie naraziłeś aby przypadkiem piwa? Jedziesz po bandzie, musisz oduczyć się pewnych zachowań na samym początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markski1 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Kranik był wyparzony oraz przemyty pirosiarczynem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 ja jak fermentowałem w wiadrze z kranem to przed pomiarem desprejem dezynfekowałem kranik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się